Estonya Başbakanı: 10 Afgan mülteciyi ülkemize almaya hazırız

Estonya Başbakanı: 10 Afgan mülteciyi ülkemize almaya hazırız
Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın, 10 Afgan mülteci alacaklarını açıklaması sosyal medyada alay konusu oldu.

Türkiye sınırında akın akın gelen mülteci görüntüleri gelirken, Estonya hükümetinden ilginç bir açıklama geldi. Ülkeden yapılan açıklamada 10 Afgan mülteci alınacağı duyuruldu. Bu sayı daha sonradan gelen tepkiler üzerine 30''a yükseltildi.

Afganistan''da kontrolü Taliban''ın ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçmaya çalışan insanların görüntüleri gelirken, tüm dünyanın gözü bu ülkeye çevrilmişti.

Taliban''ın ilerleyişinin sürdüğü günlerde, Türkiye sınırından akın akın gelen binlerce Afgan mülteciler ülkemizde büyük tepki toplamıştı.

Estonya hükümeti de Afgan mültecilere ilişkin ilginç bir açıklamaya imza attı. Estonya Başbakanı Kaja Kallas, "Estonya''nın Afganistan''daki yardım programlarına dahil olan ve böylece Afgan kadınları ve gençleri için daha iyi kalkınma fırsatları sunanlara yardım etmeye odaklanacağız" ifadelerini kullandıktan sonra sadece 10 Afgan mülteci alacaklarını duyurdu.Kallas''ın açıklamaları sosyal medyadan tepki çekince, bu sayı daha sonradan 30''a çıkartıldı.

Estonyalı başbakanın açıklamaları,  "Estonya bu çok fazla", "Estonya mülteci sorununu tek başına çözmeye karar vermiş", "Yıllık 2,5 kişi eder, yapabileceğinizin en iyisi bu mu?"  "Estonya bizimle dalga mı geçiyor? Utanç verici" yorumlarıyla sosyal medyada alay konusu oldu.

Hükümet, ülkeye kabul edilecek 20 kişinin Estonya için çalışanlar ve aileleri olacağını, 10 kişinin ise NATO ve Avrupa Birliği’yle çalışanlar olacağını açıkladı. 

İlk olarak 10 kişinin kabul edileceği açıklanmıştı ancak alay konusu olunca bu sayı 30 oldu. 

"HER ŞEYİ YAPMAK İSTİYORUZ" DEMİŞTİ

Kaja Kallas geçtiğimiz günlerde Merkel''in basın toplantısına da katılmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afganistan''da Almanya için çalışan yerel personel için ellerinden geleni yapmak istediklerini söyledi.

Merkel, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Berlin''de düzenlenen ortak basın toplantısında, "Şu anda son derece zor olan imkanlar çerçevesinde ülkemize yardımcı olan insanları unutmamak adına elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz." dedi.