Et fiyatlarında kur vurgunu

Et fiyatlarında kur vurgunu
Kasapta, markette et fiyatları tırmandı; üretici topu aracılara attı; son satıcılar ise toptan fiyatlardan yakındı. Olan vatandaşa oldu..

 Kıymanın kilosu 40 lirayı aşarken, kuzu pirzolanın kilhogram fiyatı 90 lirayı buldu.. Kırmızı et ateş pahası oldu. Son 2 ayda kasapta, markette et fiyatlarında yaklaşık yüzde 35 artış yaşandı. Vatandaş yüksek fiyatlara isyan ederken, sektör temsilcileri suçu sürekli birbirine atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Olan tüketiciye oluyor. Marketlerde etin kilosu 45 liralara ulaşırken, et ürünleri de aynı şekilde yüksek fiyattan satılmaya devam ediyor.

Yem ithalatı
Üreticiler, kendilerinde etin çok ucuz olduğunu iddia ederken; kasaplar ise toptan pahalı aldıkları için yüksek fiyatla satmak zorunda kaldıklarını söylüyor.  Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye daha fazla yansıdığını ifade etti. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, yem ve yem hammaddesinin ithalata, dolayısıyla döviz kuruna bağımlı olması sebebiyle et fiyatlarında artış yaşandığını ifade etti.Geçen yıl ithal edilen 6 milyon ton yeme 3 milyar dolar ödendi. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci ise dişi hayvanların bilinçsizce kesilmesinden dolayı iç piyasada doğurgan hayvan sıkıntısı oluştuğunu, bunun da üretimi düşürerek fiyatları artırdığını söyledi. Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, yemdeki ithalata bağlı olmanın sebebini Türkiye’de yem ürünlerinden pamuk tohum küspesi haricinde her şeyin yurtdışından ithal edilmesine bağlıyor.