Etiketler füze gibi

Alışverişi genelde mütevazı marketlerden yaparım. BİM ve A 101 önceliğimdir. Mevcutları içinde en uygun fiyatlar bunlardadır. Migros'a da uğrarım. Ancak, bu "adı büyük oluşum" bazen beni çıldırtır. Örneğin 250 gramlık galetayı 5.75 liraya satar. Yani kilosu 23 lira. Üçü bir arada "kolonyalı mendil"i de 6.5'ten alabilirsiniz. Oysa aynı üçlüyü BİM'de 1.35'e görürsünüz. Mesela kızartmalık donmuş patatesin kiloluk ambalajı BİM'de ya da A 101'de 3.45'tir. Migros'ta ise 7.75. Savunmaları hazır; "Bizimki Ödemiş". Yani yersen. En çarpıcı olanı, aynı fırının ekmeği Migros'ta 1.25, A 101'de 1.10 liradır. Bugünlerde fiyatlardaki tırmanış hiç hız kesmiyor. Önceliği yağlar aldı. Bakliyat peşinden geldi. Ardından süt ve süt ürünleri. En hızlısı bu grup. BİM'in kendi üretimi olan sütlerin 1 litrelikleri kısa süre önce 1.85 idi. Küçük artırımlarla şimdi 2.15 lira. 600 gramlık Edirne peyniri aynı sürede 1 lira zam gördü. 350 gramlık Ezine kaşarı 9.95'ten 10.50'ye fırladı.

Ya yoğurt. İki haftada ne hale geldi. BİM'in dost marka 1.5 kiloluk tava yoğurdu önce 5.25'ti. 5.50 oldu. Önceki gün baktım 6.40. Bunu hangi insafa sığdırabilirsiniz?

Kuşlara verdiğim Saban marka bulgura daha yeni 10 kuruş zam yapıldı. Kısa periyottaki artış toplam 25 kuruş. Nohut geçen yıl 4.95'ti. Şimdi 8.80.

Zeytinyağı'nda geçen yıla göre yüzde 35-40 tırmanış var. Uluslararası tekellerin margarinleri inanılır gibi değil. Becel'in kilosu 10.45 -Migros'ta-. Çiçek yağını ikiye katlamış durumdalar. Yumurta patladı, mevsim değişiyor dedik. Yaz bitti domates gibi sebzeler hiç inmedi. Bereket Rusya almıyor. Ya alsa, halimiz ne olacak?

Ara sıra göz atın

Markete girdiğinizde etiketlere bakmayı ihmal etmeyin. Yerinde sayan kaldı mı? Taşeron öncelikli işçi perişan. Memur toplu taşımaya dahi para yetiştiremez halde. Emeklinin halini hiç sormayın. "Ölün de kurtulalım politikası"nın en önemli kurbanı bu kesim.

Diyoruz ya "havuz medyası" olmasa tebessüm edemeyeceğiz. Dün yine bir tanesi başlık atmıştı; "Emekliye Ocak'ta 212 lira zam hazır". Haberin detayını okuyunca bu kadarına pes diyorsunuz. Alttan topluyorsunuz, üstten topluyorsunuz zammın tutarı en fazla 100 lira. Arkadaşlar herhalde emekli cumhurbaşkanlarının maaşını hesap etmişler. Bir dostum anlattı; Yeni vergi zamları konuşulmaya başlayınca ev sahipleri derhal harekete geçmişler. Dört yıldır zam yapmayan ev sahibi kiracılarına 200 lirayı devre sokmuş. Düşünün bu insaflısı. Rahatlama hayali kurulurken eldekinden olmak da buna denir herhalde.

Şimdi soruyorum "nurlu gelecek", "parlak günler" nutukları atanlara; "Siz kimden oy alacaksınız?" Yıkılışınız yaklaştı. Sandıktan hayaller değil, gerçekler çıkacak. Vatandaş patladı, patlayacak!

***

Koltuğa yapıştı

Son 90'A'ya bayıldım. Bu arada 44 yıl önceki ameliyatın ihmalini yaşayan Hıncal Uluç büyüğüme geçmiş olsun dileklerimi yolluyorum. Sanki son tedavi zekâsını daha yükseltmiş gibiydi. O da bizim kafadan; "Yıldırım Demirören, nasıl oluyor da hâlâ TFF Başkanı kalabiliyor?". a Spor'daki programda bunu "Haftanın Olayı" olarak gösterdi. Serkan Korkmaz, Güven Taner ve Kemal Belgin de aynı konuda tam destek verdiler.

Konuşmalar sırasında Ampute Futbol Millî Takımı'mızın başarısı iyi işlendi. Forma rezaleti ise ihmal edilmedi. Hep deriz ya "aklın yolu bir"Demirören Jr.'u yerinden kaldırmak mümkün değil galiba. Tek çare olarak Cumhurbaşkanının "Haydi güle güle" demesi kaldı.

***

2. Türk Müziği Sempozyumu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Balıkesir-Altıeylül Belediyesi önemli bir etkinliğe imza atacak. 27-28 Ekim'deki sempozyumda 2. Türk Müziği günleri gerçekleştirilecek. Konu başlıkları dikkat çekici. Örneğin "Televizyonlarda Tük Müziği Programları ve Bunların yeterliliği" başlıklı konuşma doğrudan benim alanımda. Müzikolog, TRT Müzik Dairesi Başkanlığı'ndan emekli Muzaffer Zeki Kurnuç'un sunumunun ilgi toplayacağına inanıyorum.

Sempozyumun Bilim/Sanat Kurulu ile Düzenleme Kurulu üyeleri arasında önemli isimler bulunmakta. Prof. Dr. Abdullah Soykan, Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu, Yrd. Doç Dr. İ. Hakkı Gerçek, Yrd. Doç. Dr. Göktan Ay, Yrd. Doç. Dr. Özgen Küçükgökçe, Yrd. Doç. Dr. Özgür Eroğlu bu isimlerden. Ayrıca Sıtkı Sahil, Levent Tellioğlu ve Balıkesir'deki tüm musiki derneklerinin temsilcileri de sempozyuma katılacaklar.

...

22 Ekim-4 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan 4. İstanbul Tasarım Bienali'nin başlığı ve teması bugün açıklanıyor. Konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, küratör Jan Boelen ve organizasyonun direktörü Deniz Ovacı hazır bulunacaklar. Toplantı saat 10.00'da Salon İKSV'de.

Yazarın Diğer Yazıları