Euro tepetaklak oldu Avrupa çok tedirgin

Euro tepetaklak oldu Avrupa çok tedirgin
Yunanistan’ın seçim sonrası durumu, aynı parayı kullanan Euro Bölgesi için riskli ve tehlikeli gözüküyor. Uzmanlar, gelişen ülke varlıklarında satış baskısının görüldüğünü belirtiyor

Yunanistan’daki erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon İttifak’ın (SYRIZA) seçimin galibi olmasının ardından, Euro Bölgesi’ne ilişkin endişelerin artması ile euro/dolar paritesinin düşüşü ivme kazandı. Euro/dolar paritesi; 1,1098 ile Eylül 2003’ten bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledikten sonra gelen tepki alımları ile toparlandı. IMF ve Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen açıklamaların sonrasında, erken saatlerde 1.1098 düzeyine kadar gerileyen euro/dolar paritesi, bir süre 1.11 - 1.12 aralığında hareket ettikten sonra, öğle vakti 1.1258 düzeyine kadar çıktı. 
Avrupa hisse senetleri, seçim haberlerinin ardından, erken saatlerdeki kayıplarını geri alırken, petrol ve bakır emtia grubundaki düşüşe öncülük etti ve Rus rublesi zayıfladı. Yunanistan hisse senetleri, tahviller ile birlikte değer kaybetti. 
$/TL 2,3734’e çıktı
Yunanistan seçim sonuçlarının ardından artan endişeler; küresel risk iştahının azalmasına ve TL’nin de diğer gelişen ülke para birimleri ile birlikte değer kaybetmesine sebep oldu. Bankalararası piyasa açılmadan 2,3734 ile yaklaşık son 6 haftanın en yüksek seviyesini gören dolar/TL, öğle saatlerinde 2,3617’den alıcı buldu. Euro/TL ise pariteye bağlı olarak Cuma günü Ağustos 2013’ten bu yana en düşük seviyesi olan 2,6065’e kadar geriledikten sonra, dün, tepki yükselişinin devam etmesi ile 2,66 seviyelerine kadar yükseldi.

Uzman görüşü
ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, SYRIZA lideri Çipras’ın seçimleri kazanmasının beklendiğini ancak güçlü bir şekilde kazanmasının sürpriz olduğunu ifade etti. Parti programına ve gelen açıklamalara bakıldığında piyasayı rahatsız edici söylemlerin olduğuna dikkati çeken Metin, “Parti söyleminde bankaların millileştirilmesinden tutun, Troyka’nın bozulmasına, kendi ödemelerinin gecikmesine kadar ve belki de bir noktada Euro Bölgesi’nden ayrılmaya kadar giden söylemler. Bu söylemler her ne kadar bu şekilde olsa bile bir süre sonra görüşmeler neticesinde biraz yumuşayabilir. Şu andaki durum Yunanistan’ın Euro Bölgesi için çok riskli ve tehlikeli gözüküyor” değerlendirmesinde bulundu. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın, Enflasyon Raporu’na ilişkin bugün düzenleyeceği basın toplantısındaki mesajlarının TL için çok daha önemli olduğuna dikkati çeken Metin, şunları kaydetti: 

Başçı’nın sinyali
“Dolar/TL’yi yakın vadede en çok Başçı’nın vereceği sinyaller etkileyecektir. Dolar/TL’de 2,35 seviyesi destek olmuş durumda. Direnç olarak 2,3750 takip edilirken bu seviyenin kırılması durumunda, hızlı yükselişler görebilir ve tekrardan 2,40’lı seviyeler konuşulabilir. Ancak, Erdem Başçı’nın açıklamalarına kadar 2,3750’nin kırılacağını düşünmüyorum.”  Altında rüzgar tersten esti. Yunanistan’ın Euro’dan çıkmayacağı spekülasyonuyla altın yılın en sert düşüşünü görürken, Ons fiyatı 25 dolar birden geriledi. Altın, Yunanistan’da kemer sıkma karşıtı partinin seçim zaferi kazanmasının ülkenin eurodan çıkışına sebep olmayacağı umut ve beklentisi ile birlikte, bu yılın en hızlı düşüşüne yöneldi. Sabah saatlerinde 1.300 dolara tırmanan altının onsu 1.276 dolara gevşedi. Sarı metal 31 Aralık’tan bu yana en sert düşüşünü gösterdi.