AKP gizledikçe ABD ifşa ediyor

AKP gizledikçe ABD ifşa ediyor
ABD’li Brett McGurk, AKP’nin milletten gizlediği sırları açıkladı: “İncirlik’ten kalkan uçaklar IŞİD’i vuruyor. PYD, bizim hukukumuzda çok farklı bir statüye sahip.”

Sırları ABD’li yetkili açıkladı

Geçici hükümet konumundaki AKP’nin İncirlik ve Güvenli Bölge konusunda milletten sakladığı kararları ABD’li yetkililer birer birer açıklıyor.

İncirlik Üssü ve Güvenli Bölge konusunda AKP’nin aldığı ve milletten gizlediği her karar ABD’li yetkililer tarafından birer birer ifşa ediliyor. “Suriye’de güvenli bölge kurulacak” diyen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, ABD’li Sözcü Mark Toner tarafından yalanlanmıştı. Toner, Sinirlioğlu’nun, “PYD, IŞİD karşıtı bölgede hedef olacak” sözlerinin de doğru olmadığını belirtir bir açıklama yapmıştı. ABD’nin İncirlik’ten kalkan uçaklarla IŞİD’i vurmasını, “Keşif amaçlı uçuş” diye niteleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Bass’tan sonra ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Laura Seal’dan da yanıt gelmiş ve “IŞİD’e yönelik İncirlik Üssü’nden hava saldırıları yapıldı” demişti.

Bir haftadır saldırmadı

Geçici hükümet konumundaki AKP iktidarına son yalanlama IŞİD’e Karşı Küresel Koalisyon’da ABD Başkanlık Temsilcisi’nin Yardımcısı olan Brett McGurk’tan geldi. McGurk, Hürriyet’te yayınlanan demecinde, “Türkiye hava üssünü bizim hava operasyonlarımız için açtı. Ve sonunda dün (önceki gün) ilk kez insanlı hava uçağımız operasyon yaptı. Birkaç gün önce de insansız hava uçağımız İncirlik’ten kalktı. Şimdi bunlara başladık ve çok yakında Türk F-16’ları da bizimle birlikte uçacak. Ve bugün uçmamalarının tek sebebi, askerlerimiz arasındaki düzenlemelerin etkili bir şekilde yapılması gereği” dedi.  “Irak içinde Türkiye’nin son bir haftada bir saldırısı olduğunu sanmıyorum” diyen McGurk, “PYD ise bizim hukukumuzda farklı bir statüye sahip. PYD ve YPG Suriye’de IŞİD’e karşı çok etkili oldu. Biz PYD ile konuşuyoruz. Türkiye, PYD ile konuşuyor. Herkes birbiriyle konuşuyor. Ama PYD ile resmi ilişki konusunu Türk hükümetine bırakıyorum” diye konuştu.

UYB’ye destek yok

McGurk, Ankara’nın “ABD ile güvenli bölge ve uçuşa yasaklı bölge kolarında anlaştık” şeklindeki açıklamalarıyla ilgili de şunları söyledi: Güvenli bölge (GB) ve uçuşa yasaklı bölge (UYB) konusunda henüz anlaşmadık. Şimdi prensipte ve bir çerçevede anlaştığımıza göre, bunu askeri olarak nasıl yapacağız. Bu noktada Türkiye’de bulunan ve Türklerle bu konuyu konuşan askeri meslektaşlarıma riayet ediyorum. Ben GB ve UYB konuşmalarının geçtiğimiz iki yıldır yürüyen tartışmaların kalıntısı olduğunu düşünüyorum ki Türkiye hükümetinin UYB kurulmasına dair pozisyonunu biliyoruz. Elbette ABD, UYB’yi birçok sebepten dolayı desteklemiyor. Gücümüzü bu bölgede odaklamada mutabık kaldık ve şu anda bunu nasıl yapacağımız üzerine çalışıyoruz. IŞİD’i bu bölgeden çıkardıktan sonra, mültecilerin gönüllü olarak evlerine dönmesini istiyoruz.”