Ev fiyatına kiralık yazlık. Allah'tan korkun

Ev fiyatına kiralık yazlık. Allah'tan korkun
Havaların ısınmasıyla tatil hazırlıkları başladı. Tatili izole ve gözden uzak geçirmek isteyenler için Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi tatil bölgelerinde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kiralanan yazlıkların sezonluk fiyatı dudak uçuklattı. Korona virüs salgınını fırsata çeviren yazlık sahipleri 140 metrekare villaya sezonluk olarak 400 bin lira fiyat çekiyor.

Havaların ısınmasıyla kalabalıktan uzaklaşıp izole şekilde tatilini geçirmek isteyenler serveti gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi tatil bölgelerinde sezonluk kira fiyatları 400 bin liraya çıktı. Kiralar peşin ve döviz olarak elden olarak teslim edilmesi de isteniyor. Bu şekilde hem haksız kazanç hem de devlete vergi vermeme durumu ortaya çıkıyor.

Korona virüs salgını ile fırsatçılara gün doğdu. Türkiye’de tatil sezonunun başlamasına çok az bir süre kala otel yerine yazlık evleri tercih edenlerin kesenin ağzını iyice açması gerekiyor.

Yazlık evlerin 3-4 aylık kirası için servet talep eden ev sahibi, emlakçı, aracı, komisyoncular tatil sektörünü olumsuz etkilemeye başladı.

YAZLIK KİRALARI 400 BİN LİRAYA ULAŞTI

Posta Gazetesi''nin internet sitesinde yer alan habere göre; Yaz sezonu olarak bilinen Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında kiralanan yazlıklar için fahiş fiyatlar talep edilmeye başlandı. Alaçatı’daki 140 metrekare villaya sezonluk olarak 400 bin lira fiyat çekildi.

Çeşme bölgesinde 200 bin ile 400 bin lira arasında değişen fiyatlardan yaz sezonu için kiralık yazlıklar ziyaretçilerini beklemeye başladı.

ÇEŞME’Yİ BODRUM İZLİYOR

Popüler tatil yerleri arasındaki Bodrum’da da yazlıklar yüksek fiyatlara kiralanıyor. 250 bin lira civarında sezonluk kiralanan yazlıklarda tatil yapmak mümkün hale geliyor. Aylık olarak düşünüldüğünde ise 83 bin liraya tatil gerçekleştirilmiş oluyor.

DENİZE UZAK YAZLIKLAR İÇİN 130 BİN LİRA

Denizden uzak, şehrin içinde kalan villa tarzı yazlıklar için Alaçatı’da 130 bin lira fiyat talep edilmeye başlandı. Şehrin içindeki villada aylık kira bedeli 43 bin liraya denk geliyor.

YEME-İÇME KİRALAYANA DAHİL

Korona virüs salgınından uzakta izole şekilde tatil yapmak isteyenler oteldeki rahatlığa erişemiyor. Yalnızca villayı kiraya veren mal sahibi ya da emlakçılar sonrasında kiracıyı kaderine terk ediyor. Otellerdeki gibi temizlik, yemek, hizmetlerinin bulunmadığı villalarda bu gider kalemleri de ortaya çıkıyor. Ayrıca tatile gidenler tatil yapmak yerine evin temizliği, yemek işleri, alışverişiyle de uğraşmak zorunda kalıyor.

YAZLIK EV SATIN ALMA FİYATI 2-3 MİLYON LİRA

Yazlık evler satın alınmak istendiğinde ortalama olarak 2-3 milyon lira ödemeleri gerekiyor. Ev sahibi 4-5 yıl evini kiraya vererek neredeyse evin satış ücretini kısa sürede elde etmiş oluyor. Büyük paraların döndüğü sektörde kış ayları için de sezonluk kiralamalar gerçekleştirildiği düşünülürse bu süre 3 yıla kadar düşüyor.

FATURA YOK, ELDEN ÖDEME, DÖVİZ İSTENİYOR...

İlan sitesindeki emlakçıdan edinilen bilgilere göre ev sahipleri konutların ücretlerini elden ve aslında döviz olarak almak istiyor. Ülkemizde dövizle kiralamanın yasak olması nedeniyle ilan sitelerine Türk Lirası cinsinden fiyatların girildiğini belirten komisyoncu, fatura olarak sadece emlakçılık ücretinin belgelendirilebileceğini söyledi. Böylece elden ödeme yapılacağı için de ev sahibinin herhangi bir vergilendirmeye tabi olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Sadece 4 aylık ve 400 bin lira kirası olan yazlık için 5 bin euro depozitonun yanında aylık olarak 2 bin lira havuz ve çim bakımı ücreti de talep ediliyor.

Evini kiraya veren veya emlakçılık yaparak ticari kazanç elde eden kişilerden fatura kesilmesini ve ödenen ücretin vergilendirilmesini istemeniz gerekiyor. Sadece 3 ay için kiralanan yazlıklara servet ödenmesinin karşılığında devlete olan yükümlülüklerin de yerine getirilmesi gerekiyor.

PANDEMİ ÖNCESİ VE SONRASI

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş yazlık ev kiralamalarında korona virüs pandemisi ile birlikte enteresan fiyatlamaların oluştuğunu söyledi. Aylık ortalama olarak 10 bin lira olan kiraların pandemiyle birlikte 50 bin liraya kadar yükseldiğini ifade etti. Taş, “İnsanlar korona virüs öncesinde tatil amaçlı olarak haftalık ya da iki haftalık olarak kiralamalar yapıyordu. 9-10 aydır yazlık evlere ilişkin 3-4 aylık kiralama yapma talebi oluştu” diye konuştu.

Yazlık evi olup kullanmayanların evlerini kiraya verdiklerini anlatan Taş “Birçok insan Ege sahillerindeki evleri ‘Önce kiralayayım, alışırsak satın alırım’ düşüncesiyle kiralıyor. Bu nedenle hem satılık hem de kiralık yazlık sayısı oldukça azaldı. Talep de arttığı için kiralar yükseliyor. Bu durumu biz de tasvip etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

KURUMSAL FİRMALARDAN DESTEK ALINMALI

Taş, kiralama yapılırken mağdur olunmaması için firmalardan destek alınması gerektiğin söyledi. Taş “Komisyoncuların bazıları ev sahiplerine farklı fiyat belirtiyor. Gurbetçilerin sahip olduğu evleri 10 bin liraya kiraya verdim deyip, aslında 25-30 bin liraya kiraya verebiliyorlar. Arada kalan 15-20 bin lira parayı da her ay kendilerine alıyorlar” diye konuştu.