Dikkat! Türkiye’de çocuk felci alarmı

Dikkat! Türkiye’de çocuk felci alarmı
Dikkat! Türkiye’de çocuk felci alarmı

Suriyeli mülteciler çocuk felcini hortlattı. Dünya Sağlık Örgütü Ortadoğu’nun genelini ve Avrupa’yı uyardı. Türkiye,

Suriyeli mülteciler çocuk felcini hortlattı. Dünya Sağlık Örgütü Ortadoğu’nun genelini ve Avrupa’yı uyardı. Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Filistin’deki çocuklar aşılanacak.

 

Dünya Sağlık Örgütü Suriye’de patlak veren çocuk felci salgınının Ortadoğu’nun geneline yayılmasını önlemek için geniş kapsamlı bir aşı programı başlatırken, uzmanlar da ilk kez salgının Avrupa’ya da yayılabileceği uyarısında bulundu. DSÖ, Avrupa ülkelerinin hastalıkla ilgili izleme faaliyetlerini artırması ve hassas durumdaki grupların aşılanması gerektiğini bildirdi.  DSÖ’nün açıklamasında acilen aşılanması gereken çocukların sayısı 20 milyon olarak açıklandı. Örgütün sekiz aylık kampanyası kapsamında Suriye’deki çocukların yanı sıra Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Filistin’deki çocuklar da aşılanacak.

 


Mülteciler taşıyor
Tubingen Üniversitesi’nden Profesör Martin Eichner ve Reutlingen Bölgesel Halk Sağlığı Dairesi’nden Stefan Brockman ise saygın tıp dergisi The Lancet’ta yayınlanan makalelerinde hastalığı taşıyan her 200 kişiden sadece birinin belirtileri çok ağır biçimde gösterdiğini ifade ederek, Suriye’den gelen aşılanmamış mültecilerin ya da komşu ülkelerden gelen turistlerin virüsü “fark edilmeden” taşıyabileceğini ifade etti.  Uzmanlar özellikle Avusturya, Ukrayna ve Bosna Hersek gibi aşı uygulamasının zayıf olduğu ülkelerin risk altında olduğunu da belirtti. Bu arada DSÖ’nün çocuk felci operasyonlarından sorumlu direktörü Dr. Hamad Caferi, Suriye’de halihazırda 10 teyitli vaka olduğunu ancak sayının artabileceğinden endişe edildiğini belirtti.  Dr. Caferi, tüm teyit vakaların savaşın başlamasından sonra doğan 2 yaş altı çocuklarda olduğunu da söyledi. DSÖ’den geçen ay yapılan açıklamada ise Suriye’de, 14 yıl aradan sonra ilk defa, çocuk felciyle ilgili “2 şüpheli vaka”ya rastlandığı bildirilmişti.