Edirne'de sel alarmı

Edirne'de sel alarmı
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Edirne sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Tunca ve Meriç köprüleri araç trafiğine kapatıldı. Karaağaç Mahallesi ve Değirmenyeni Köyü tahliye edildi.

Geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından Edirne bir kez daha sel felaketini yaşadı. Bulgaristan'daki şiddetli yağışların ardından Meriç ve Tunca nehirlerinin taşmasıyla Edirne Merkez'den Karaağaç Mahallesi'ne ve Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden Yunanistan'a ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Karaağaç Mahallesi ile Değirmenyeni Köyü tahliye edildi. Valilikte basın toplantısı düzenleyen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Meriç Nehri'nin debisinin tarihteki en yüksek seviyesine ulaşacağını bilgisini aldıklarını belirterek şöyle konuştu, "Meriç Nehri'nin debisinin 2 bin 500 metreküpe çıkması bekleniyor. Bu nedenle Karaağaç Mahallesi'ndeki 500 haneyi güvenli bölgedeki okullara yerleştireceğiz. Tunca Nehri kenarındaki Değirmenyeni Köyü'nün tamamını da tahliye edeceğiz. Ayrıca Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı." Vali Şahin, tedbiren Sağlık Bakanlığı'ndan, AFAD ve askeriyeden helikopter talep ettiklerini, su altı ve su üstü kurtarma kurtarma ekiplerinin de Edirne'ye yönlendirildiğini söyledi. Şahin, Arda'daki su seviyesinin yükselişinin de devam edeceğini belirterek, "Sofya Büyükelçiliğimizden, Arda ve Meriç'in çarşamba en yüksek seviyesine ulaşacağı bilgisini aldık. Biz de tüm tedbirlerimizi buna göre aldık" diye konuştu.

Yunanistan ile anlaşılmalı
Aldıkları bilgilere göre yaklaşık saniyede 2 bin metreküp su gelmesinin beklendiğini kaydeden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan şöyle konuştu, "Meriç ve Tunca Nehri hızlı bir şekilde yükseliyor. Edirnelilerin bu  taşkınlardan artık kurtulması gerekiyor. Bunu yapması gereken kurumlarda belli. DSİ'nin Karaağaç Mahallesi'nde bulunan Karlıova Köprüsü'nden başlayarak, 12,5 kilometrelik bir drenaj yapma çalışması vardı ama henüz başlamadı. Yunanistan ile acilen bir protokol imzalanarak Meriç Nehri'nin Yunanistan ile sınır oluşturan yaklaşık 180 kilometrelik bölümü, Meriç Nehri'nin denize döküldüğü Enez'den başlayarak buraya kadar çok acil bir şekilde temizlenmesi gerekiyor" diye konuştu.