"Ey yandaş THY!"

"Ey yandaş THY!"

Şarkıcı Demet Akalın, Türk Hava Yolları'na isyan etti ve mağduriyetinin giderilmesi için uyarıda bulundu. (...) THY millî hava yolumuzdur. Ben şahsen çok severim ve yolculuklarımı genellikte THY uçaklarıyla yaparım. Demet Akalın'ınki gibi değil ama, benim de çok şikâyetim var. Son olarak Kıbrıs'a gidip geldim. Uçakta, hiç okunmayan, yolcuların el sürmek bile istemediği bir sürü yandaş gazete dağıtılıyor ama SÖZCÜ, YENİÇAĞ, AYDINLIK gibi düzgün, yurtsever gazeteler (AKP'ye muhalif diye) dağıtılmıyor. Bu nasıl mantıktır?

Türk Hava Yolları, AKP'nin babasının malı mıdır, yoksa tüm Türkiye'nin, tüm ulusun hava yolu mudur? THY yönetimini toptan kınıyorum, hem de şiddetle...

Rahmi Turan Sözcü

***

ABD çıkarları peşinde sürüklenmek ne kazandırdı?

-------

Başkan Donald Trump son 5 yılda tam 45 tweet atarak ABD'nin Suriye politikasını eleştiriyor, savaşı gereksiz görüyor, bunun bir dünya savaşına yol açabileceği konusunda Obama'yı sık sık uyarıyor.

Ne var ki göreve gelişinin daha ikinci ayında savaş lobisine esir düşüyor, kimyasal silah bahanesiyle Suriye'yi bombalama emri veriyor.

Suriye'de 6 yıldır savaş var... Yarım milyonu aşkın insan öldü, 5 milyon insan yurdunu terketti, savaşın çözüm olmadığı hâlâ anlaşılmadı mı?

Birçok ağızdan koro halinde "Esad gitsin" deniyor!

Saddam, Kaddafi, Mübarek gitti, Orta Doğu huzura mı kavuştu?

Tam tersi mi oldu?

ABD çıkarlarının peşinden sürüklenmek Türkiye'ye güneyimizde iki Kürt devleti ve 3.5 milyon mülteci dışında ne kazandırdı?

Melih Aşık Milliyet

***

Orta Doğu'da küresel oyun

------

ABD'nin Orta Doğu'da kontrolü elinde tutmak, bölgeye İsrail'in güvende olacağı sınırlar çizmek, zengin petrol ve doğalgaz yataklarından pay almak, İslami terörü bitirmek gibi hedefleri yıllardır var.

Yalnız bu hedeflerin "Irak ve Suriye'de ilan edilmesi planlanan Kürdistan alanlarını genişletme" ile olan bağlantısı, örneğin Kerkük ve Musul'da, Rakka ve Menbiç, Afrin'deki PYD-PKK-IKBY varlığı Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor.

İşin içine "Rusların Kürtlerle dostluk ilişkilerinin" çok eskilere dayanması, Barzani'nin ABD ve Rusya'dan aldığı cesaretle "Diyarbakır'a müdahale"den söz edebilmesi girince...

Ortadoğu oyunlarını gözden kaçırmamak şart oluyor!

Güngör Mengi Vatan

***

Hayır'cıların tek sorunu var

moralleri çabuk bozuluyor

-------

Türkiye'nin her yerinden gelen haberlere göre hayır oyları ciddi biçimde önde. Birçok araştırma şirketi bu gerçeği görüyor ve sonuçları yayınlıyor. Adı çok bilinen anket şirketleri ise temkinli gidiyor. Bu şirketler genellikle durumun başa baş olduğunu söylüyor....

Sorun hayır diyenlerin hayır çıkacağına bir türlü inanamamaları ve çok çabuk morallerini bozmaları. Gözlediğim kadarıyla kamuoyunun önemli bir bölümü seçimle referandum arasındaki farkı görmüyor. Seçimde birinci çıkmak ve en çok milletvekilini kazanmak önemlidir. Seçimde yüzde 30'lu oranlarla tek başına iktidar olabilirsiniz. 2002'de bunu yaşadık. Referandumda ise tek hedef yüzde 50'yi geçmektir. Hayır'cı kesim yüzde 50'yi hiç hesaplamadan AKP'nin birinci çıkmasını esas alarak "referandumu da alırlar" endişesinde. AKP'nin en çok oyu alması ile referandumu da kazanacağı inancının yanısıra asıl korku sandıklar açıldıktan sonra bu iktidarın "mutlaka bir numara çevireceğine" olan inancı da eklemek gerek. Nitekim pek çok hayırcı "Bunlar mutlaka bir şey yapar" diyor ve durduk yerde kendi moralini bozuyor. Şunu belirtmeliyim; referandumda yüzde 50'yi geçmek gerekiyor. AKP bugüne kadar hiç yüzde 50'yi bulmadı.

(...) Tabii hayırcıların bir de MHP korkusu var. MHP'nin yarısının evet oyu vereceğine inananlar sonucun evet lehine olacağını düşünüyor. Oysa MHP'nin çok büyük bölümünün hayır vereceği görülüyor.

(...) Hayır verecek olanların yapması gereken tek şey sakince sandığa gitmek oyunu kullanmak ve sayım saatinde sandığına sahip çıkmaktır. Bu kadar basit.

Can Ataklı Korkusuz

***

Oyuna güven

--------

Toplumlar ancak kendilerine ve oylarına inanıp güvendikleri takdirde tek adam sultasından kurtulabilirler.

Sandığa gitmek, kendine ve oyuna güvenmek anlamını taşır.

Diktaya "hayır" demek de, yurttaşın kendisini demokrasiye layık gördüğünün kanıtıdır. Yurttaşın, "hayır"ının tek adamın bir kulağından girip öbür kulağından çıkacağı söylentileri, toplumun kendine ve demokrasiye güvenini sarsıp yıldırmaya yönelik bir tevatürdür.

Kimse vatandaşın "hayır" dediğini "evet" kılmak için ayak direyecek güçte değildir, yeter ki toplum kendine ve oyuna olan demokratik güvenini kaybetmesin...

Görülüyor ki, selamete çıkmanın yolu toplumun yılgınlığa kapılmayıp kendine olan güvenini yitirmemesidir.

Bunun için önce sandığa gitmek, sonra da tek adam sultasına "hayır" demek gerekir.

"Hayır"ın anlam ve önemi işte budur!

Ali Sirmen Cumhuriyet