Eylemler, İzmir’de Petkim’e sıçradı

Eylemler, İzmir’de Petkim’e sıçradı
Bursa’da başlayan işçi eylemleri, sanayinin bel kemiği şehirlerden İzmir’e de sıçradı. Aliağa’daki PETKİM tesislerinden çıkmayan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkandığını işverenin kendilerini anlamadığını belirtip, “Her yer Bursa, her yer direniş” sloganı attı.

PETKİM’E sıçradı

Bursa’da otomotiv şirketlerinde başlayan işçi eylemleri, 2 hafta sonra Türkiye sanayiinin bel kemiği şehirlerden İzmir’e sıçradı. 
Aliağa ilçesinde bulunan Petkim tesislerinde, gece vardiyasından çıkarak fabrika içinde bekleme kararı alan işçilere diğer vardiyalar da katıldı. Fabrikanın yemekhanesi ve bahçesinde bekleyişlerini sürdüren işçiler, “Her yer Bursa, her yer direniş” şeklinde slogan attı. 

‘Bizi anlamıyorlar’
İşçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, toplu iş sözleşmesini barışçı bir şekilde bitirme çabalarına karşı, işverenin kendilerini anlamak istemediğini dile getirdi. Oktay, mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi. İşçiler, Oktay’ın sözlerine, “Her yer Bursa her yer direniş” sloganı ile karşılık verdi. 
Sabah çıkan vardiya ile PETKİM girişinde toplanan işçilere tekrar seslenen Ahmet Oktay, taleplerini almakta ısrarcı olacaklarını söyledi. Petrol-İş Sendikası vardiyada olmayan bütün işçileri de fabrikaya çağırdı. İşçiler, tesislerden ürün çıkışına da izin vermiyor. Petkim’de tesisin yapısı gereği işi bir anda durdurmak mümkün olmadığı için işçiler şimdilik satış departmanında faaliyeti durdurmakla yetindiklerini belirtti.
Petkim tesislerindeki işçilerle ilgili olarak patronla görüşmelerde gelinen süreçle ilgili olarak da bilgi veren Petrol İş Aliağa Şubesi Başkanı Ahmet Oktay, “Zam görüşmelerinde tıkanma yaşanıyor. Arada bin 100, bin 200 liralık bir fark var. Toplu sözleşme görüşmelerimiz tıkandı. Eylem sürecimiz başladı ve şu an tüm vardiyalar içeride, fabrikaya kapanmış durumda. Eylem sürecimiz. taleplerimiz karşılanıncaya kadar devam edecek.” dedi. 

Patron: “%5 + enflasyon” 

Türkiye’nin tek petrokimya hammadde üreticisi olan Petkim, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin, Petrol-İş Sendikası’nın sunulan şartları uygun bulmaması üzerine, Yüksek Hakem Kurulu aşamasına geldiğini belirtti. Genel Müdür Sadettin Korkut, şunları söyledi; “Şirketimizin imkanları zorlanarak çalışanlarımızın memnun olacağı bir ücret zammı verilmesi gözönünde bulunduruldu ve birinci yıl ilk altı ay için yüzde 5, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de artan rakamın üzerine, gerçekleşen enflasyon oranında ücret zammı, yan haklarda ise enflasyon oranında artış teklif edilmiştir. Ücret zammına ilişkin bu teklif, şirketimizin içinde bulunduğu şartlar itibariyle nihai teklifimiz olup, Toplu İş Sözleşmesinin karşılıklı anlayış içinde tamamlanmasını arzu etmekteyiz.”