Ezber bozuldu...

Seçimlere 38 gün kaldı ama, henüz debdebeli kampanyaları göremiyoruz. Sebebi belli. Yasal başlangıç yarın. Ortada iki ittifak var. Ayrıca tek başına uçması istenen önemli etken HDP. Cumhur'culara bakıyoruz, bu partinin baraj altında kalması için her türlü tezgahı hazırlıyorlar. Besleme adamlarıyla, devamlı karalama halindeler. Yandaş anketörleriyle bir türlü yüzde 10'u buldurmuyorlar.

Şimdi yazacağımı yıllar önce MHP için kullanmıştım; "Hiç gerilmeden 13'ü geçer". Partiyi yüksek atlamacı bir atlete benzetmiştim. Bu defa HDP 13 olmasa da 11'in biraz üstü kesin. 13'ü cumhurbaşkanlığı yarışında Selahattin Demirtaş alacaktır. Eğer imkan olup, Ahmet Hakan'ın programında sazı eşliğinde iki türkü söyleyebilseydi, daha yukarılara tırmanırdı. Hangi türküler mi? Biri Yozgat Sürmelisi. Diğeri "Cemalım, aslan Cemalım".

Yeni adres

Bu aralar Teke Tek'e fazlaca takılıyorum. Çünkü CNNTÜRK'ün tartışmaları gibi fazla didişme yok. Bunda Fatih Altaylı'nın duruşu etkili.

Merhum Erol Olçok'un görevlerini üstlenen Faruk Acar'ı uzun uzun dinledik. Andy-Ar'dan Ak Andy-Ar'a dönüşen oluşumun patronu neler söyledi neler. En başta da "Muharrem İnce'nin önünü kestiği Meral Akşener dördüncü olur"u benimsetmeye çalıştı. En başarılı kamuoyu araştırmacıları olarak taksicileri gösterdi. "Bunlara göre, Erdoğan daha ilk turda seçilir" dedi. Acar bir yerde haklı; Tayyip Bey, duraklara girip çay içmeyi seviyor.

Faruk Acar'ın söyledikleri arasında Ak Parti milletvekili listesinin en az yüzde 50'sinin değişeceği var. Bunun da Erdoğan'ın değil, teşkilatın talebi olduğunu iddia etti. Kelimeleri dikkatli kullandı. Maksadı, küskünlerin sayısını çoğaltmamaktı. Hep "taze kan" imajı yaratırken tasfiye edilenlerin üstünü örtmeye çalıştı.

Esas saldırı

Acar'ın Akşener'i karalamalarında kullandığı dil tam bir demagoji örneğiydi. "15 Temmuz başarılı olsa, Başbakan Meral Hanım'dı" şeklindeki karalamayı tekrarlayıp durdu. Devamlı bip atıp sonra "ben bunlara katılmıyorum" diyebilmesi sadece "belden aşağı vurmaktır". Hep ".ok at" sonra "asla bu kanaatte değilim" de. Kim inanır sana?

Karşı taraf

Teke Tek'teki diğer araştırmacı Hakan Bayrakçı, bir yandan ilaçlarını alırken, diğer taraftan tespitlerini sıraladı:

* Meral Akşener, ikinci tura kalırsa Erdoğan'ı geçer.

* Temel Karamollaoğlu, Ak Parti'den hatırı sayılır ölçüde oy kopartacaktır.

* Doğu Perinçek'in yüzde 2.5-3 oranını elde etmesi sürpriz olmaz.

* Erdoğan ilk defa rahat değil. Çünkü karşısında bir "Topuklu Efe" -bu yakıştırma aslında Aydın Belediye Başkanı Özlem Hanım için kullanılmıştı- var.

* Anketlere katılanların en az yüzde 15'i korkudan gerçeği söyleyemiyorlar.

* Şayet CHP, İlhan Kesici'yi aday gösterse, kesinlikle yüzde 50'ye yürürdü.

Netice: Bu seçim Ak Parti'nin 17 yıllık tarihinde en zorlu seçimi olacak. Burada yine bir başka -Ak Parti yandaşı- araştırmacı Bekir Ağırdır'ın şu sözlerini hatırlamakta yarar var; "İlk defa oy kontrolü muhalefete geçti".

Diğerleri

Son günlerin sivrilen isimlerinden Gülfem Saydan Sanver'in sözlerini de kayda geçmek istiyorum; "İktidar sorunu yok. Muhalefet sorunu var dönemi artık bitti. Tayyip Bey ilk kez birden fazla karşıt liderlerle uğraşıyor. Bu yüzden zorlanıyor."

Sanver için Muharrem İnce'nin en ateşli savunucusu diyebiliriz. Hatta, Akşener'e muhalif olan tek isimdi.

"Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Ak Parti teşkilatları panikleyecektir. Çünkü yenilgiye alışık değiller" deyişi doğru tespitti.

Çiçek Abbas

Nevzat Çiçek, tarafsız görünme çabasında başarılı değil. Aslında Faruk Acar'la defi hacette aynı kabı kullandıkları ortada. İlyas Salman'ın Çiçek Abbas'ını çağrıştıran Nevzat, tüm gayretini HDP'nin baraj altında kalması için sarf ediyor. Ak Parti'nin Güneydoğu oylarının yüzde 40'ını alacağını pompalayıp duruyor.

En büyük balonu da "Bahçeli çıkar da, Kürt meselesinde ezber bozarsa"ydı. Merak ediyorum, velev ki böyle oldu. Vatandaş bunu yutar mı? En başta da kendisi!

Size bir şey söyleyeyim mi. Meral Bacı, şu anda yüzde 25'lere yürüyor. Hakan Bayrakçı'nın benzetmesiyle yoluna emin adımlarla devam ediyor. En yandaş Ak Parti araştırmacılarının anket açıklamaları dahi yüzde 9.5'ları geçtiğine göre gerisini siz hesaplayın...

***

GERÇEK:

Yine bir sürü "Hususi İmam" yakalandı. Demek ki Fetö'cülerin kadrosu, Diyanet'inkileri solladı gitti!

Yazarın Diğer Yazıları