F-35'ler ve tam ambargo

İktidar sözcülerinin yeni kampanya unsurlarından bir Membiç. ABD'nin havuç politikasının peşine takılanlar, şimdi YPG'nin kontrolündeki bölgelerde "devriye atmamızı" öne çıkarıyorlar. Önümüze konulan takvime göre Temmuz'a kadar turlar sürecek. Ancak iki ay sonra Membiç'in merkezine giriş izni alacağız. Gerekli müsaade verildiğinde 400-500 askerimiz için de izin kağıdı olacak.

Arada, bölgenin eski demografik unsurlarına uygun 9 bin kişilik bölgesel güç oluşturulacak. 5 bin TIR'lık silahlar nasıl toplanacak, bu da başka sorun?

Fırat'ın doğusuna çekilseler bile 60-70 bin PKK'lı var. Sizce bu senaryo tuhaf değil mi? Yeni bir tezgahla karşı karşıya kaldığımız kesin.

Kıbrıs'tan beteri

Bugün Amerika'da komik bir tören var. F-35'lerimizin iki tanesini gösterip vermeyecekler. Oysa bu proje hazırlandığında ilk imza atanlardan olmuştuk. Hatta bu uçakların parçalarının bir bölümünü biz üretiyoruz. Tuhaf bir durum değil mi?

116 F-35'in siparişini verdik. Hatta 35 tanesinin parasını çoktan ödedik. Getirildiğimiz noktaya bakın. Önce Temsilciler Meclisi şimdi de ABD Senatosu silah ambargosunu kabul etti.

Birleştirilen metinlere göre, yasak konulan sadece F-35'ler değil. Uygulama Cumhurbaşkanının korumalarına tabanca verilmemesine benzemiyor. Yasaklar listesine F-16 parçaları da eklendi.

Ve diğerleri

Serpil Çevikcan'ın televizyonda açıkladığı gibi kara listeye alınan helikopterler başlı başına felaket. Cobra, Blackhawk ve nakliye amaçlı olanları da vermeyecekler. Bereket, manevra kabiliyeti daha zayıf olsa da Atak'lar var. Neticede biz yapıyoruz. Daha doğrusu yüzde 60'ı yerli malzeme.

Bir dönem kankamız olan Berlusconi'ye sırf bu yüzden ne kadar teşekkür etsek az. Yoksa halimiz haraptı. Hatırlayın helikopter grubundan ilk yasağın Cobra'lara geldiğini.

One minute ile başladı

Davos'ta "One minute" çıkışıyla başlayan krizle geldiğimiz nokta bu. Burada durur mu? Sanmıyorum. Dayatmak istediklerine bakınca neler var neler. İzmir'deki rahibin tahliyesi liste başı. "Ver papazı, al papazı" politikası çöktü. S-400'ler bahane. Kudüs konusundaki çıkışlarımız en rahatsız edici unsur.

F-35'leri bize uzaktan gösterenler, İsrail'e çoktan teslim ettiler. Suriye'deki hedefler bunlarla vuruluyor. Bazı kafalar artık anlamalı; "ABD, İsrail güdümündedir". Bu "teslim olalım" anlamına gelmemeli. Sadece "asabi şekeri olanlar" daha sakin davranmak zorunda. Yapılacaklar "sessiz ve derinden" uygulanmalı. Öyle bağıra çağıra değil.

"Akıllı adam, deliyi azarlamaz" lafını unutmayalım. Çin özlü sözünü Trump için kullandım. Bu lafın Anadolu'daki karşılığı "İpin ucu Busht'un elinde"dir. Adam, o sismik kayda benzer imzasını attı mı, başlıyoruz gemi dolusu pirinçten bir kamyon dolusu taş çıkartmaya.

Hani bir laf vardır; "Akıllı ol, akıllı". Dış politikada hatırdan hiç çıkmaması gereken bu.

Gelene bakın

Ambargo hazırlıkları tamamlanırken, Ankara'ya atanan yeni büyükelçi felaketin ta kendisi. Adamın kısa geçmişini hatırlamak bile yeterli fikri veriyor. Hangi görevde olursa olsun, hep Türkiye düşmanı. Trump'ın "Suriye'den çıkıyoruz" demesinin üstünden 24 saat geçmeden "Hayır, kalıyoruz" diyebilecek kadar etkili. Tek yanlı diplomat, Afganistan'a yollanana rahmet okutacak. Onun için bu miksere karşı alınacak tedbirler şimdiden hazırlanmalı. "İstemiyoruz" deme şansımız var mı? Uluslararası teamüllere göre mevcut. Ancak "nerde bizde o yürek". Her zamanki gibi yankı vadisinde bağırmakla yetineceğiz.

***

Tuhaf reklamlar

Seçime birkaç gün kalınca parti reklamları çoğaldı. Ancak bazı ekranların uygulaması tuhaf. Örneğin CHP'nin "Hak, Hukuk, Adalet Yürüyüşü"nü hatırlatan reklam yayınlanıyor. Kılıçdaroğlu arkasında binlerce insanla yol almakta. Bu tamam da, alttan geçilen spot haberler de ne oluyor? Tamamı hükümet icraatı. Yani Ak Parti propagandası. İlanları veren bunları nasıl fark etmiyor. Aynı uygulama Saadet Partisi'ne ve İYİ Parti'ye de yapılıyor.

Kurgu, kesinlikle tesadüf değil. Tamamen organize. Tavsiyem, bu partilerin hukukçularının biraz geç kalmış olsalar da devreye girmeleri. Ödeme yapmasınlar. Eğer verdilerse, paraları geri istesinler. Ortada "kullanılmışlık" olduğu hatta "enayi yerine konulduğu" tevil götürmez. En azından olası 2. turda parasız yani ödemesiz epey kuşak sahibi olurlar. Bundan sonraki seçimlerde mutlaka "protokol imzalanmalı". Alttan ayrı, üstten farklı reklam dünyanın hangi ülkesinde mevcut?

...

GÜNÜN SÖZÜ

Sen usandırma eli, el de usandırmaz seni. Muallim Naci

Yazarın Diğer Yazıları