Facebook, Instagram ve WhatsApp'ta 6 saatlik kesintinin nedeni belli oldu

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ta 6 saatlik kesintinin nedeni belli oldu
Sosyal medya platformu Instagram, WhatsApp ve Facebook’un yaklaşık 6 saatlik kesintisinin nedeni belli oldu.

Dünya genelinde sosyal medya patlaformları Instagram, Facebook ve WhatsApp''a erşim sağlanamadı. Web sitelerinde gerçekleşen sorunlarına ilişkin anlık bilgiler sağlayan ''Down Detector'' internet sitesi, dünya genelinde yaşanan sorunun TSİ ile 18.44''te başladığını açıklamıştı.

İLK AÇIKLAMA GELDİ

Her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook''un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz." ifadesini kullanmıştı.



6 SAAT SONRA PROBLEM GİDERİLDİ

Yaklaşık 6 saattir devam eden problem giderilerek 01.30''da tekrardan erişime açıldı.

KESİNTİNİN NEDENİ AÇIKLANDI

Facebook''tan kesinti ile ilgili yapılan resmi açıklamada ''Şu anda açıklığa kavuşturmak istiyoruz, bu kesintinin temel nedeninin hatalı bir yapılandırma değişikliği olduğuna inanıyoruz'' sözlerine yer verildi. Başka bir deyişle Facebook, erişim sorununa neden olan şeyin şirket için bir hata olduğu ihtimali üzerinde durduğunun altını çizdi.

Aynı açıklamada ''Ayrıca, bu kesinti süresinin bir sonucu olarak kullanıcı verilerinin güvenliğinin ihlal edildiğine dair hiçbir kanıtımız yok'' ifadelerine yer veren sosyal medya devi, 1.5 milyar kullanıcının verilerinin çalındığı iddialarına da son noktayı koydu.

Wall Street Journal''a (WSJ) konuşan ağ izleme şirketi Kentik''in direktörü Doug Madory, Facebook''un pazartesi sabahı ağ yönlendirme bilgilerinde bir değişiklik yaptığının anlaşıldığını açıkladı. Kentik, bu değişikliğin alan adı sistemi sunucularını etkileyerek DNS sunucularını kullanılamaz hale getirdiğini ve şirketin hizmetlerine erişimi engellediğini söyledi.

YÜZDE 5 DEĞER KAYBETTİ

İnternet kesintilerini ve kesintilerin etkilerini izleyen NetBlocks, WhatsApp, Instagram ve Facebook kesintisinin küresel ekonomiye maliyetinin 160 milyon Dolar olduğu tahmininde bulundu. Facebook''un hisseleri yüzde 5''e yakın değer kaybetti.

"HERKESE MERHABA"

Erişim sorunu yaşanırken Twitter''ın resmi hesabından "Gerçekten herkese merhaba" paylaşımı yapıldı. Bir süre sonra WhatsApp''tan gönderinin atlına "Merhaba" yanıtı geldi. Twitter CEO''su Jack Dorsey de WhatsApp''ın uçtan uca şifreleme yöntemine gönderme yaparak, "Bu konuşmanın şifrelenmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler