FACİA DEĞİL SOYKIRIM

FACİA DEĞİL SOYKIRIM
Sicilya Kanalı’nda alabora olan gemiyle ilgili soruşturmayı yürüten İtalyan savcılar, sağ kurtulanların tanıklığına dayanarak ölü sayısının 900’ü aşabileceğini iddia etti. Malta Başbakanı Muscat ise, göçmen ölümleri için “soykırım” ifadesini kullandı

SİCİLYA’DAKİ MÜLTECİ DRAMI BÜYÜYOR: ÖLÜ SAYISI 950’YE ÇIKTI

Avrupa, göçmen karşıtlığıyla ve çatışma alanına dönen ülkelerinden kurtulmaya çalışan insanlara sırtını dönmekle suçlanırken, pazar günü Libya ile İtalya arasındaki Sicilya bölgesinde alabora olan gemide hayatını kaybeden kaçak göçmenlerin sayısıyla ilgili durumu daha da vahimleştirecek bir iddia ortaya atıldı. Sağ kurtarılan Bangladeşli bir göçmeni kaynak gösteren İtalyan savcılar, gemide önceki haberlerin aksine 700’e yakın değil 950 göçmen olduğunu belirtti.

 

50’si çocuk, 200’ü kadın

İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’da çıkan açıklamaya göre, bu 950 kişinin 40-50’si çocuk, 200’ü de kadındı. İtalya Başbakanı MatteoRenzi de faciadan şu ana kadar 28 kişinin kurtulduğunu, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığını belirmişti. Haberde ayrıca göçmenlerin Cezayir, Mısır, Bangladeş, Somali, Nijerya, Senegal, Mali, Zambiya ve Gana vatandaşları olduğu ifade edildi. Bu arada facianın nasıl yaşandığına dair detaylar da ortaya çıkıyor.

 

Başbakan’dan ağır itham

Kaçakların bindirildikleri balıkçı teknesinin Trablus’un doğusundan hareket ettiği, Libya’nın 113 km açığındayken uydu telefonuyla Roma’daki İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yardım talebinde bulunulduğu belirtildi. Facianın, yakından geçen bir gemiden yardım talep etmek için göçmenlerin hep birlikte bir tarafa yüklenmesi sonucunda yaşandığı kaydedilmişti. Öte yandan Malta Başbakanı Joseph Muscat ise yüzlerce kaçak göçmenin ölümünü “soykırım” olarak niteledi.

 

Birleşmiş Milletler suçladı...

İnsan hakları örgütleri ve BM, Akdeniz’deki mülteci trajedilerindeki artışın en büyük sebebi olarak kapsamlı arama kurtarma operasyonlarının kaldırılmasını gösteriyor. Krizle boğuşan İtalya, ayda 9 milyon euro’ya mal olan operasyonu tek başına gerçekleştiremediğini belirtmişti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İtalya temsilcisi LaurensJolles, Avrupa’daki siyasilerin göçmen karşıtı söylemlerinin, geniş çaplı arama kurtarma operasyonlarını engellediğini söyledi. Jolles, “Eğer gerçekten problemle yüzleşmek ve daha az ölüm olmasını sağlamak istiyorlarsa, o halde yapılacak tek şey mültecilerin Avrupa’ya gelebilmeleri için yasal yollar sağlamak. Bu ahlaki ve yasal bir zorunluluktur” diyor.

 

AB acilen toplandı

Göçmen krizinin vardığı trajik boyut, Avrupa Birliği’ni de harekete geçirdi. AB dışişleri bakanları, mülteci krizini görüşmek üzere dün Lüksemburg’da bir araya geldi. Olağanüstü toplantı, Libya açıklarında 700’den fazla mültecinin ölümünün ardından AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi FedericaMogherini tarafından gündeme alındı. Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun uluslararası kamuoyunu mülteci krizine karşı ortak hareket etmeye çağırdı. Sözcüsü aracılığıyla açıklamada bulunan Ban Ki-mun, “bir teknenin alabora olması sonucunda yüzlerce mültecinin hayatını kaybetmesinden dolayı sarsıldığını” bildirdi.