Facia kurbanları toprağa verildi

Facia kurbanları toprağa verildi
Bodrum sahiline vuran cansız bedeninin fotoğrafı tüm dünyada büyük yankı uyandıran 3 yaşındaki Aylan Kurdi ile ağabeyi Galip ve annesi Reyhan Kurdi’nin cenazeleri İstanbul üzerinden Şanlıurfa’ya oradan da Ayn el Arap’a götürüldü. Cenaze namazının ardından anne ve iki çocuğu yan yana açılan mezarlara defnedildi.

Bodrum sahiline vuran cansız bedeni tüm dünyada büyük yankı uyandıran 3 yaşındaki Aylan Kurdi ile ağabeyi Galip ve annesi Reyhan Kurdi’nin cenazeleri dün İstanbul üzerinden Şanlıurfa’ya oradan da Kobani’ye götürüldü.

Cenaze namazı kılınan anne ve iki çocuğu yan yana açılan mezarlara defnedildi. Kurdi ailesinin yakınları ile Kobani halkının katıldığı cenaze töreninde gözyaşları sel oldu. Eşini ve iki çocuğunu toprağa veren Abdullah Kurdi’yi yakınları teselli etmeye çalıştı. Ailesini defneden Kurdi, ülkesinden ayrılmayacağını söyledi. 20 yıl önce Kanada’da yerleşen Tima Kurdi, kardeşi Abdullah Kurdi’nin de savaş nedeniyle Kanada’ya iltica etmek istediğini ancak pasaportları olmadığından BM sistemine mülteci olarak kaydedilmediklerini ve Türkiye’den çıkış vizesi alamadıklarını söyledi.  

1’i kaptan 4 kişi tutuklandı
Yunanistan’a geçmeleri için kardeşine para gönderdiğini anlatan Tima Kurdi, “Ona çok üzgün olduğumu ve para göndermemem gerektiğini söyledim. ‘Para göndermeseydim, yola çıkamazdınız’ dedim. O da ‘Kendini suçlama. Sen bize Kanada’nın bizi almasının imkânsız olduğunu söyledin’ dedi” diye konuştu. Öte yandan, 12 kişinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili gözaltına alınan Suriye uyruklu 1’i kaptan 4 kişi  “Göçmen kaçakçılığı” ve “Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlarından mahkemece tutuklandı.

Ege’de son 3 günde 1118 kaçak kurtarıldı

Sahil Güvenlik ekiplerinin son 3 günde yasa dışı yollarla Yunan adalarına geçmeye çalışan bin 118 kaçağı kurtardığı bildirildi. İzmir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre Sahil Güvenlik ekipleri, 1-4 Eylül tarihlerinde Ege kıyılarından yasa dışı yollarla Yunan adalarına geçmeye çalışanlara yönelik “Ege’de Umut Harekatı” faaliyetlerinde bin 35 operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda bin 118 kaçağın kurtarıldığı, Rusya uyruklu bir insan kaçakçısının da yakalandığı belirtildi. Çanakkale’nin Ayvacık bölgesinde 402, Aydın’ın Didim bölgesinde 347, İzmir’in Çeşme bölgesinde 273, Balıkesir’in Ayvalık bölgesinde 18, Muğla’nın Bodrum ve Marmaris açıklarında da 148 kaçak kurtarıldı.