Faiz artırımının nasıl bir etkisi olacak?

Faiz artırımının nasıl bir etkisi olacak?
Merkez Bankası'nın faiz artırımını ve döviz kurlarındaki yükselişi değerlendiren Yeniçağ Gazetesi ekonomi yazarı Esfender Korkmaz, "Faiz artışı belki geçici olarak kur artışını frenleyebilir ama 3-4 aya maalesef aynı süreç başlayabilir" dedi.

Gökay Mert Akşit / YENİÇAĞ

Yeniçağ Gazetesi ekonomi yazarı Esfender Korkmaz, Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararını değerlendirdi.

Enflasyonun sene sonunda yüzde 25'e dayanmasının beklendiğini ifade eden Korkmaz, faiz artırımının ise kurdaki yükselişi yalnızca 3-4 ay frenleyebileceğini söyledi.

Hükümeti yapısal önlemler almaya çağıran Korkmaz, vatandaşlara da 'konut ve gayrimenkul yatırımı' konusunda tavsiyede bulundu.

Esfender Korkmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

FAİZ KARARI 3-4 AYI KURTARIR

"Faizlerin egerek kur üzerindeki etkisi gerek ekonomik etkileri eğer reel faiz olursa söz konusu olur. Reel faiz, nominal faizlerin enflasyondan arındırılmış şeklidir. Bu sene sonunda enflasyonun yüzde 24-25’e çıkması bekleniyor. Yıl sonunda artan faizin etkisi sıfıra inecektir. Faiz artışı belki 3-4 ay kur artışını frenleyebilir ama 3-4 aya maalesef aynı süreç başlayabilir.

TEMELDEKİ SORUN YAPISAL VE HUKUKİ

“Faiz artışının temelinde kur artışı var. Kur artışının temelinde ise yapısal ve hukuki sorunlar var. Piyasanın ve iktisadi ajanların güven sorunu var. Bu nedenle eğer biz kur artışı sorununa ve bugünkü ekonomik istikrar sorununa temel çözümler bulacaksak yapısal önlemler almalıyız, istikrar önlemleri almalıyız.”

PARANIZI YATIRIM ARAÇLARINDA DEĞERLENDİRMEYİN

“Vatandaşın parasını finansal yatırım araçlarına yatırmasını ben önermem. Çünkü çok hareketlidir, spekülatiftir, insanlar uğraşamazlar. En iyisi yine düşük olmasına rağmen konut ve gayrimenkul yatırımlarıdır, küçük tasarrufu olanlar için. Çünkü konut ve gayrimenkul yatırımları hem faiz açısından desteklenmektedir hem de birkaç sene sonra artacağı kesindir.”

İlgili Haberler