Faiz ve kâr transferi 199 milyar dolar

Türkiye’nin dış borç stoku 400 milyar dolara yaklaştı. Bu borçlar için her sene faiz ödüyoruz. 2003 yılından 2014 yılı sonuna kadar, yani 12 yılda toplam 111.2 milyar dolar faiz ödemişiz. Aldığımız bu dış borçlarla yeni yatırım yapsaydık sorun olmazdı. Zira yeni yatırımlar kendi kendini öderdi. İhracat artar, döviz geliri de artardı. Ne yazık ki Türkiye yurt içinde, iplik, deri gibi fabrikaları kapattı... Kur düşük kaldığı için ara malı ithal etti. Pamuk gibi ham madde üretimini azalttı... Ham madde ithal etti. Neticede alınan dış borçlar cari açığı kapamak için alındı. Cari açık da yatırım malı ithal etmekten dolayı ortaya çıkmadı. Yerli üretim yerine ara malı ve ham madde ithalatından ileri geldi. 

Söz gelimi 2013 yılında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı yüzde 12.7 oldu. Bu ithalatın bir kısmı, yaklaşık yüzde10’u, mevcut yatırımların yenilenmesi, yıpranan ve aşınan sermaye mallarının değiştirilmesi için yapıldı. Sıfırdan yeni yatırımlar için yapılan ithalat çok sınırlı kaldı.
Öte yandan faiz dışında, Türkiye’de doğrudan yatırım yapan yabancı sermayenin kâr transferi de yine 12 yılda 87.8 milyar dolar oldu.
Türkiye’de bankaların yarısından fazlası yabancıya ait. Özelleştirme ile Telekom gibi kamuya ait birçok altyapı yatırımının çoğunluk hisseleri yabancıya satıldı. Bu gibi yabancı şirketlerin her sene elde ettikleri kârlar dışarıya transfer ediliyor. Birçok yabancı sermaye getirdiği dövizleri, beş-altı yıllık bir zaman içinde kâr olarak geri götürdü. Söz gelimi Telekom getirdiği sermayeyi, ilk 6 yılda kâr transferi yoluyla geri götürdü. Şimdiden sonra 14 yıl daha kâr transferi yapacak.
Üstelik bankaları ve bu tür kârlı şirketleri alan yabancı sermaye, yeni üretim yapmıyor, yeni hizmet üretmiyor ve ilave istihdam yaratmıyor. Eğer gelen yabancı sermaye sıfırdan yeni yatırım yapsaydı, üretim ve istihdam artışı olurdu. Bu nedenle Türkiye’nin yeni yatırım yapacak yabancı sermayeye ihtiyacı var.  
Faiz ve kâr transferi aşağıda tabloda görüldüğü gibi 12 yılda toplam 199 milyar dolar oldu. Faiz ve kâr transferi bugüne kada  cari açığı artırdı, bundan sonra da artıracaktır.
Yurt dışına faiz ve kâr çıkışı, kaynak kaybı demektir. Bu kayıp bundan sonra da devam edecektir. Sıcak para ve spekülatif sermaye girişi olmasa da devam edecektir. Kaynak kaybı ekonomi için kan kaybı demektir.

eeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

Yazarın Diğer Yazıları