Ahalteke atlarına DNA koruması

Ahalteke atlarına DNA koruması
Ahalteke atlarına DNA koruması

Türkiye ile Türkmenistan arasında yapılan işbirliğiyle Ahalteke atı olarak bilinen Türkmen atlarının genetiğinin korunması ve sa

Türkiye ile Türkmenistan,"Ahalteke atı" olarak bilinen Türkmen atlarının genetiğinin korunması ve safırkının ortaya çıkarılması amacıyla ortak proje yürütüyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkmen atı genini koruma altına almak amacıyla hazırlanan projeiçin Türkmenistan Türkmen Atları Devlet Birliği ve TİKA arasında işbirliği yapıldı. İşbirliği sonucunda 2012'de başlatılan "Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi" kapsamında, ilk olarak Aşkabat'ta bulunan Moleküler Genetik Laboratuvarı'nda yapılan incelemelerin sonuçları rapor haline getirildi. Rapor doğrultusunda, saf ırk Ahalteke atlarının ortaya çıkarılması için gerekli kimyasal malzeme ihtiyacı olan DNA test kitleri, TİKA tarafından temin edilerek Türkmen Atları Devlet Birliği'ne teslim edildi. Proje kapsamında ayrıca Ahalteke atlarının kayıt ve tescil işlemleri, DNA testleri, at hastalıklarının teşhisi, doping analizleriyle yerel ve uluslararası at yarışmalarına katılımlarının sağlanması konularında gerekli eğitim programları ve organizasyonlar planlandı.


Ahalteke atlarının diğer at ırklarından ayıklanarak saf Ahalteke atlarının korunmaya alınmasına yönelik çalışmalar, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 2012 yılında yayımladığı milli programda da yer aldı.


Türkmen jokeylere eğitim

 

Ahalteke atlarıyla ilgili yürütülen proje kapsamında, Türkmen jokeylerin Türkiye'de atçılık alanında mevcut uygulamaları yerinde görmeleri amacıyla İstanbul Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde bir eğitim programı düzenlendi. TİKA'nın koordinasyonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Jokey Kulübü işbirliğiyle yapılan programa katılan 5 Türkmen jokeye, teorik ve pratik eğitimler, kenter ve tempo çalışması, sprint çalışması, start makine çalışması, talimata uygun galop çalışması, mekanik at eğitimleri, binicilik teknikleri, hipodromda binicilik eğitimleri konularında bilgi verildi.