Fatih Altaylı çok önemli bir isimle konuştum dedi: Kur Korumalı Mevduat kalkıyor mu

Fatih Altaylı çok önemli bir isimle konuştum dedi: Kur Korumalı Mevduat kalkıyor mu
Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ekonomi bürokrasisinden bazı önemli isimlerden aldığı bilgileri paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kur Korumalı Mevduat’la ilgili düzenlemelerine dair tartışmalar sürerken gazeteci Fatih Altaylı, edindiği yeni bilgileri paylaştı.

Kendi adını taşıyan internet sitesinde yayımladığı yazısında Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın "Müşterilerimize Kur Korumalı Mevduat önermeye devam edeceğiz" dediğini belirten Altaylı, şöyle devam etti:

'EN İYİ YATIRIM ARACI OLMAYA DEVAM EDECEK GİBİ'

"Bu cümle gerçek bir bankacının edebileceği bir cümle idi. Herkes karnından konuşurken Aran açık konuştu. Haklı da. KKM epey bir süre daha banka müşterileri için en iyi yatırım aracı olmaya devam edecek gibi duruyor.

Bunu söylemememin nedeni, Merkez Bankası ve ekonomi bürokrasisinden bazı önemli isimlerden aldığım bilgiler.

Merkez Bankası, ekonominin giderek rayına oturmaya başladığı inancında. Ancak rayına oturması hedefe varması anlamına gelmiyor. Sadece artık hedefe doğru ilerleyebileceği manasında. Üst düzey yetkilinin söyledikleri şöyle:

‘Gideceğimiz patika açısından bulunduğumuz nokta, nereden geldiğimiz kadar önemli. Haziran ayında mevduat faizleri yüzde 48’i aşmış tavan yapmış; politika faizi yüzde 8.5 seviyesindeydi.

Bankaların verdiği kredi faizi yüzde 20’nin altındaydı. Yüzde 48’den fonlayan bir banka yüzde 20’den kredi verir mi? Vermez. Krediler durmuştu. Haziran’da ticari krediler 15 milyar lirayı geçmiyordu. Temmuz’da ise 107 milyar lira. Temmuz’da reeskontu da eklerseniz toplamda 130 milyar lira civarına denk geliyor.

Bu arada özel tüketim alıp başını gitmiş. 20 senenin ortalamalarına bakılınca, özel tüketimin büyümeye katkısı yüzde 4’ün altındayken şimdi yüzde 10’nun üstünde, 2.5 katına çıkmış.'

'NET BİR ŞEY GÖRMEDİĞİMİ SÖYLEDİM'

Türkiye’nin ihracat ve yatırım ile büyümesi gerektiğini savunan Merkez Bankası yetkilisi, TCMB’nin yüzde 8.5 olan politika faizini önce yüzde 15’e çıkardığını, çarpanıyla birlikte bunun yüzde 28 bantlarına geldiğini, mevduatlar da yüzde 27-29 civarına gelince kredi mekanizmasının canlandığını belirtti. (Gerçek Gündem)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar