28 yıl sonra rekor: 75 cm

28 yıl sonra rekor: 75 cm
İstanbul’da çarşamba gününden beri hayatı felç eden kar, Mahmutbey-Hadımköy’de 75 cm’ye ulaştı. 1987 yılının mart ayında ise kar kalınlığı 63 cm olarak ölçülmüştü...

İstanbul beyaz felçle boğuşuyor. Son 28 yılın rekorunun kırıldığı kar yağışından en fazla Mahmutbey-Hadımköy arasında kalan bölge etkilendi. Kar kalınlığı 75 cm’ye ulaştı.  Çatalca’nın köylerinde ise 70 cm olarak ölçüldü. Yağışların ulaşımdaki etkisini azaltmak için son 24 saatte 15 bin 643 ton tuz, 926 ton solüsyon, 12 ton üre kullanıldı...

TIR’lar yolları kapattı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), çarşamba gününden bu yana etkili olan kar yağışıyla ilgili yaptığı açıklamada, TEM otoyolu Büyükçekmece-Mahmutbey arasında zincirsiz TIR’ların yolda kalması nedeniyle otoyolun geçici süre ile trafiğe kapandığı belirtildi. İBB açıklamasında bölgeye ulaşan ekiplerin TIR’ları çekerek yolun trafiğe açılmasını sağladığı ifade edildi. 

Gerilim hattı koptu
Bu arada, Mescid-i Selam’dan Topkapı yönüne hareket eden tramvay, Fetihkapı durağından sonra yolda biriken kar sebebiyle raydan çıkınca, yolcular araçtan inerek Topkapı durağına kadar yürüdü. Avrupa yakasında ise Tekstilkent’ten itibaren trafik durma noktasına geldi. Gece boyunca etkili olan kar yağışı ve şiddetli rüzgar nedeni ile Avcılar Denizköşkler mevkiinde D-100 karayolunun üzerinden geçen yüksek gerilim hattının iki teli koparak yola düştü. D-100 karayolu trafiğe kapandı. Yüksek gerilim hattının yoldan kaldırılmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı. 

Pazarın çatısını çökertti
Yağışların etkili olarak görüldüğü ilçelerden Ümraniye’de sosyete giyim pazarının kurulduğu kapalı alanın çatısı kar nedeniyle çöktü. Yaklaşık 5 bin metre karelik alanda büyük maddi hasar meydana geldi. Yoğun tipi ve buzlanma nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda aksayan uçuşlar dün sabah saatlerinde yeniden 
başladı.

7 ilçede okullar tatil
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada eğitime Cuma günü devam edileceği açıklanırken bazı ilçelerde kararın İlçe kaymakamlıklarınca verileceğini duyruldu. İstanbul’un Büyükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Çatalca, Esenyurt, Başakşehir ve Sarıgaz ilçelerinde kaymakamlıkların kararıyla okullar bugün de  tatil edildi.

Yarın hava ılık
Uzmanlara göre Sibirya üzerinden gelen soğuk hava dalgası, yarından itibaren yerini daha ılık bir hava kütlesine bırakacak. Pazar ve pazartesi günü yurdun büyük bölümü açık geçecek. İstanbul’da pazartesi günü sıcaklık 9 dereceye kadar çıkacak.

Sorumluluğu hiçbir yetkili üstlenmedi

Günlerdir uyarısı yapılan karın önceki gün bastırmasıyla, İstanbul’da korkulan oldu. Kentte trafik tamamen ve saatlerce durdu. Ama yine yetkililer bu durumdan, kendileri hariç ’her şeyi’sorumlu tuttu.
 Karayolları yetkilileri, ana arterlerde en büyük ağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğunu, trafik akışıyla ilgili tedbirleri ise emniyetin aldığını savundu. Karayolları yetkilileri, aksamalara, TEM bağlantı yollarındaki tıkanmaların neden olduğunu söylediler.
Vali Vasip Şahin zincirsiz trafiğe çıkan araç sahiplerinden şikayetçi. Şahin, “Sürücülerimizden mutlaka zincir ve halat bulundurmalarını rica ediyorum. Gerekmedikçe özel araçla yola çıkmayalım” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: “Arazide 5 bine yakın insanımız yoğun şekilde çalışıyor. İstanbul’u 15 milyon nüfusuyla devlet ölçeğinde değerlendirmek lazım. 3’üncü köprü açıldığında İstanbul bu sıkıntıları yaşamayacak.” 
Emniyet ise, tıkanıklığa, kış lastiği ve zinciri olmayan araçların yolda kalmasının yol açtığını savundu.