Türk Lirası’nda yüzde 30 devalüasyon tavsiyesi

Türk Lirası’nda yüzde 30 devalüasyon tavsiyesi
Türk Lirası’nda yüzde 30 devalüasyon tavsiyesi

Amerikan Merkez Bankası FED’in; dünyayı bir anda karıştıran “tahvil alımlarının bitirilmesi” kararı sonrasında

Amerikan Merkez Bankası FED’in; dünyayı bir anda karıştıran “tahvil alımlarının bitirilmesi” kararı sonrasında sert hareketlerin yaşandığı gelişen ülke kurlarında, para birimlerinde daha büyük bir devalüasyon olması gerektiği savunuluyor. FED’in varlık alımlarını sınırlayacağı haberi üzerine doların güçlenmesi; bununla birlikte ABD tahvillerindeki yükseliş, gelişen ülke kurları üzerinde sert hareketlere neden oldu.
Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs’a göre; Türk Lirası, Brezilya reali ve Şili Pesosu’nda cari açığın daraltılması için daha fazla değer kaybı olması gerekiyor.
Türk Lirası, Güney Afrika Rand’ı, Hint Rupi’sinin ticari ağırlık olarak yüzde 30 devalüe olması gerektiğini dile getiren Goldman Sachs analisti Themistoklis Fiotakis real ve peso için ise yüzde 20 devalüasyonun gerektiğini savundu.  Geçtiğimiz ay FED’in varlık alımlarını kısma sinyali sonrasında yüzde 10’luk düşüş ile gelişen ülke kurlarında en çok değer kaybeden real olurken, Türk Lirası da, en çok değer kaybedenler arasında üst sıralarda yer aldı. ABD,  Almanya ve Japonya tahvil faizlerindeki yükseliş de gelişen ülkeler için baskıyı arttırıyor.
Fiotakis’e göre, döviz kurlarında daha büyük bir düşüş yaşanması gerekiyor. Fiotakis, kısa vadede EM tahvillerinde ve kurlarda aşırı satış yaşandığı düşünülse de uzun vadeli geri çekilmenin başlangıcı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.  Yatırım bankası Goldman Sachs, yayınladığı CEEMEA bölgesi ekonomi raporunda Türkiye’nin dış kırılganlıklarını ve kur üzerinde aşırı baskıları artırdığını vurgulamıştı. Sachs, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu genişletmesinin daha muhtemel olduğuna inandıklarını belirtmişti.