Faydasız ilaca her yıl milyarlar harcıyoruz

Faydasız ilaca her yıl milyarlar harcıyoruz
Yılda 44 milyar lirayla sağlığa Avrupa ülkelerinin iki katı fazla para harcandığını açıklayan uzmanlar, “Bu artışta en büyük pay, gereksiz tahlil ve ilaç kullanımıdır” dediler

Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bekir Türkmen, Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV) için, “Türkiye’de Sağlık Sektörü: Gelişmeler, Sorunlar ve Politika Önerileri” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, Türkiye’nin sağlık masrafının, son 10 yılda OECD üyesi 34 ülke ortalamasından iki kat fazla arttığına işaret edildi. Bu artışta en büyük pay olarak ise gereksiz tedavi ve ilaç kullanımı gösterildi. SGK verilerine göre 2008 yılında 10,7 milyar TL olan ilaç harcamaları, 2012 itibariyle 14,3 milyar TL’ye çıktı.

SSK yükü 44 milyar lira

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’na (İEİS) göre bu tutar, 2013’te 15,4 milyar TL oldu. İEİS kayıtları, kutu bazındaki artışı da gözler önüne serdi. İlaç pazarı, 2005’te 1.28 milyar kutu düzeyindeyken 2013’te 1.78 milyar kutuya yükseldi. Böylece ilaç kullanımı, yılda neredeyse ülke nüfusu kadar 62.5 milyon kutu, sekiz yılda da toplam 500 milyon kutu arttı. Benzer şekilde tedavi harcamaları da 2008-2012 yılları arasında 13,9 milyardan 29,2 milyar TL’ye ulaştı. SGK tarafından finanse edilen yıllık toplam sağlık masrafı, bu dönemde 25,3 milyardan 44,1 milyar TL’ye yükseldi.

Antibiyotikler etkisiz

Yrd. Doç. Dr. Türkmen, İlaç Takip Sistemi (İTS) ve bütçe tavanı uygulamasına rağmen ilaç kullanımı ve gereksiz sağlık harcamalarındaki artışın önüne geçilemediğine dikkat çekti. Gereksiz ilaç kullanımı yüzünden tedavilerin etkilerinin de giderek azaldığına değinerek, “Dünya Sağlık Örgütü, antimikrobiyal direncine ilişkin raporunda, antibiyotiklerin basit hastalıklara karşı etkisiz kaldığı ülkeler arasında Türkiye’yi dünyada ilk üçte gösterdi” dedi. Sağlık sistemi için de önerilerde bulunan Türkmen,  “İlacın akılcı kullanımının sağlanması için sağlık personeli ve halkımız mutlaka bilinçlendirilmeli. Kontrol mekanizmaları şart. Gereksiz tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri sosyal sigorta kapsamı dışına alınmalı. Tamamlayıcı sağlık sigortacılığının teşvik edilmesi, böylelikle tasarrufların arttırılması ve gereksiz tüketimin azaltılması da önem arz ediyor”  dedi.