Federal anayasayı emekli paşa yazdı

Federal anayasayı emekli paşa yazdı
Ünlü istihbaratçı Mehmet Eymür, emekli Tuğg. Tanrıverdi’nin başında olduğu grup tarafından Türkiye’yi eyaletlere bölen Türklük ve laikliğin olmadığı yeni anayasa hazırlandığını söyledi.

Salim Yavaşoğlu / YENİÇAĞ

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birliklerinden emekli olmuş 23 subay ve astsubayın kurduğu Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketi’nin (SADAT) başkanlığını yapan Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin aralarında bulunduğu grubun Türkiye’yi eyaletlere bölen, içinde Türklük ve laikliğin olmadığı bir başkanlık sistemini öngören yeni anayasa hazırladığını söyledi. 

7-8 eyalete bölme 

Mehmet Eymür, Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlikenin ülkenin bölünmesi olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Eyalet sistemi için Anayasa hazırlandı. Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin bulunduğu grup, yeni anayasa taslağı geliştirmiş. Tanrıverdi kendisine ait internet sitesindeki 22 sayfalık ’Yeni anayasamız Hayırlı Olsun’ başlıklı bölümde hazırladığı anayasa taslağının 30 Aralık 2011’de Onursal Başkanı olduğu ASDER vasıtasıyla TBMM’ye yollandığını belirtiyor. Özetle ’Başkanlık ve Eyalet sistemi’getiriyor, Türkiye’yi eyaletlere bölüyor. Bu eyaletler, ’Bölgeli üniter devlet ve idari özerklik’ilkesiyle düzenleniyor. ’Yeni ve etkili yönetim şekli getiriyorum’diye Türkiye’yi 7-8 eyalete böl, özerklik ver, kestirme yoldan Türkiye’yi böl, işi bitir.”

mehmet.jpg

TSK’ya yeni yapı

ABD projelerinin Türkiye’ye her zaman böyle çok zarar verdiğini, bu projenin arkasında eş başkanlar kimlerse hala onların var olduğunu kaydetti. “Türkiye’yi daha kolay bölmek için bu anayasada öngörülen eyalet sistemi dışında daha kolay bir yol yok” diyen Eymür, şöyle konuştu: “Hele böyle Pontusların, Montusların hayallerinin olduğu bir Türkiye’de. Onların da böyle bir hayali var Karadeniz’de. Her tarafı bölmek için çok güzel bir yol.
Yani bugün New York Times’in durup dururken o haritayı yayınlamasının bir sebebi olmalı.” Mehmet Eymür, “Vatandaşın anayasal sıfatı olmamalı” hükmüyle Türklüğü ortadan kaldıran yeni anayasa hakkında da şu bilgileri verdi: “Tanrıverdi’nin yeni anayasasını okuyunca aklıma ilk gelen ABD’nin ‘Büyük Ortadoğu’ ve ‘Büyük Kürdistan’ projeleri oldu. Bu anayasa ‘Hacı Paşa’nın Anayasası’dır. Bu anayasa TSK’nın dizaynını şöyle uygun görüyor: Milli güvenlik kurulu kaldırılmalı. Genelkurmay Başkanlığı, MSB’lığına bağlanmalı ve TSK yeniden yapılandırılmalı. İç güvenlik, İçişleri Bakanlığı’na, dışa karşı savunma da MSB’lığına verilmeli. Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genelkurmay’la organik ağı koparılmalı. Milli Güvenlik Siyaset Belgesinden (MGSB) iç tehdit değerlendirmeleri kaldırılmalı. YAŞ’ın yapısı değiştirilmeli ve bütün kararları yargıya açık olmalı. Askeri yüksek yargı kaldırılmalı, askeri hâkimler üniformasız olmalı.

 

Özerk bölgeli üniter devlet

ÜNLÜ istihbaratçı Mehmet Eymür, emekli Tuğg. Tanrıverdi’nin yeni anayasasının özelliklerini ise kendisine ait internet sitesinde şöyle anlatıyor: “Gelelim esas konuya, ‘Nasıl Bir Anayasa’ olması gerektiği kısmına:
a. Anayasada resmi ideoloji olmamalıdır.
b. Değişmez maddeler bulunmamalıdır.
c. Laiklik ilkesi anayasada bulunmamalıdır.
d. Resmi dil Türkçe olmalı, anadilde eğitim imkânı sağlanmalıdır.
e. Temel insan hak ve özgürlükleri kısıtlanmamalıdır. İdam cezası konulmalıdır.
g. Vatandaşın anayasal sıfatı olmamalıdır.
h. Başkanlık sistemi olmalıdır.
i. Yönetim şekli, bölgeli üniter devlet ve idari özerklik ilkelerine göre düzenlenmelidir.
j. Milli iradenin bütün devlet kurumları üzerinde otorite kurması sağlanmalıdır.
k.Sivil diktatörlüğün yolu kapatılmalıdır.
l. Siyasetin üzerinde yargı vesayeti olmamalıdır.
m.YÖK kalmalı, üniversitelerde bilimsel özerklik sağlanmalıdır.
n. Asker siyasetin üzerinde vesayet kuramamalıdır.”

 

Büyük ihanet yoluna taşlar böyle döşendi

ÜRKİYE’yi yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle parçalamayı amaçlayan projede her şey adım adım gelişti. 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in talimatıyla 1983’te ülkenin 8 eyalete bölünmesiyle ilgili bir kararname hazırlandı.. 1 Mart 2007’de Hürriyet gazetesine konuşan Kenan Evren, Türkiye’nin 8 eyalete bölünebileceğini belirterek, bunları “Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon” olarak sıraladı. Eski bakanlardan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi Korkut Özal da yaptığı açıklamalarda, “Devlete, Türk adının konulmasının sıkıntı yarattığını” söylemiş, ağabeyi Turgut Özal’ın da, “Türkiye’nin isminin değiştirilebileceğini, Anadolu yapılabileceğini” kendisine söylediğini kaydetmişti. Bunun ardından da süreç şöyle işledi:

Finansman AB’den

12 Haziran 2006: AKP’nin ABD’ye verdiği eyaletleşme taahhüdünün ilk harcı Diyarbakır’da atıldı ve finansmanını Avrupa Birliği’nin sağladığı Bölge İstinaf Mahkemesi’nin yapımına başlandı. 
23 Kasım 2006: Avrupa Birliği’nin dayattığı federalizm, “Kalkınma Ajansları” ile devreye girdi ve Türkiye bölgelere bölündü.
7 Eylül 2007: AKP, ABD’nin dayatması ve Avrupa’nın parasıyla bölge istinaf mahkemeleri için “9 eyalet” merkezini seçti. İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır’da kurulması planlanan istinaf mahkemeleri, ABD’nin “9 eyalet” merkeziyle de örtüşüyordu.
10 Aralık 2010: Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, müsteşar, genel müdürler ve daire başkanları ile birlikte ABD’ye gitti. ABD’li bir bakanlık yetkilisi, Türk yetkililerin ABD eyalet ve federal sistemini incelediklerini ima etti.
OcaK 2011: İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesinde, ABD yönetim sistemini yerinde görmek ve uygulamaları incelemek amacıyla Türkiye’den 35 kaymakam ve vali yardımcısı bu ülkeye gitti. Yargı ayağı da tamam. 

Özerk bölge turu 

Şubat 2012: Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri, İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’nın başkenti Barcelona’da incelemelerde bulundu. Ajansın başkanlığını dönüşümlü yürüten Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de heyette yer aldı. Ziyaret internette “Ajans Yönetimi Barcelona örneğini yerinde inceliyor” başlığıyla duyuruldu.
11Temmuz 2012: Eyalet merkezi olarak da adlandırılan 15 bölge kuruldu, bu bölgelerin 11’inde 13 Bölgesel Ağır Ceza Mahkemesi kurularak projenin yargı ayağını da tamamladı.
20 Temmuz 2016: Faaliyete başlayacağı duyurulan eyalet sisteminin yargı ayağı olduğu öne sürülen istinaf mahkemelerinin sayısı15’ten 7’ye indirildi.

tenriverdi.jpg