Fed’in yeni başkanı Powell oldu

Fed’in yeni başkanı Powell oldu
ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell'ı onayladı.

ABD Başkanı Trump’ın Fed başkanı adayı Powell, Senatoda yapılan oylamada 12’ye karşı 85 oyla kabul edildi.  Halen Fed’in yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Powell’ın adaylığı, Senatodaki oylamada 12’ye karşı 85 oyla kabul edildi . ABD Senatosu, Fed guvernörlerinden Jerome Powell’ın, görev süresi gelecek ay dolan Janet Yellen’in ardından başkan olmasını onayladı.

Powell’ın başkanlığa atanması Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’da 13 aleyhte oya karşı 84 lehte oyla kabul edildi.

Powell’ın Senato oylamasında Fed’in son birkaç başkanına kıyasla çok daha fazla destek alması iki siyasi partiden de destek gördüğüne ve Fed’in 2007-2009 finansal krizi ile sonrasındaki ekonomik daralmaya karşı uyguladığı agresif politikaların siyasette yarattığı gerilimin azaldığı işaret ediyor.

Yellen’in 2013 yılındaki atamasında 56 lehte oya karşı 26 aleyhte oy kullanılırken, eski başkan Ben Bernanke’nin ikinci dönem atama onayında 70 lehte oya karşılık 30 aleyhte oy kullanılmıştı.

JEROME POWELL KİMDİR?

Trump’ın Fed’de 2012’den bu yana Guvernör olarak görev yapan Jerome Powell’ı tercih etmesinde, Cumhuriyetçi olması ve para politikasında mevcut Fed Başkanı Janet Yellen ile aynı çizgide durmasının belirleyici olduğu belirtiliyor. Stanford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gören Powell’ın finans alanında hem kamu hem özel sektör tecrübesine sahip olması aday seçilmesinde rol oynayan bir başka faktör. George W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığı'nda üst düzey görevlerde bulunan 64 yaşındaki Powell, kamu kariyerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Crlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı.

Powell’ın başkanlık koltuğuna oturabilmesi için senato tarafından onaylanması gerekiyor. Jerome Powell, beklentiler doğrultusunda Fed’in yeni lideri seçilirse, şu anki Fed Başkanı Yellen başkanlık koltuğuna 3 Şubat 2018 tarihinde veda edecek.