Felluce'de 10 bin aile kapana kısıldı

Felluce'de 10 bin aile kapana kısıldı
Irak'ta ordu ve milisler terör örgütünün elinden kenti kurtarmak için saldırıyor, binlerce sivil ise IŞİD'in elindeki Felluce'den çıkamıyor.

Birleşmiş Milletler, iki yıldan fazla bir süredir terör örgütü IŞİD'in kontrol ettiği kentte 10 bin ailenin kurtarılmayı beklediğini duyurdu.

Pazar akşamı Irak Ordu güçleri, Şii milisler ve yerel güçlerin ABD'nin başını çektiği koalisyonun hava desteğiyle başlattığı operasyonda şiddetli çarpışmalar devam ediyor. BM ise, IŞİD'in elinde tutsak halde yaşayan on binlerce Felluceli'nin kentten kaçamadığını belirtiyor.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, Felluce'de kalan siviller için büyük bir risk bulunduğunu söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, şehirden kaçmayı deneyen bir kadın ve bir çocuğun öldüğünü aktarıyor. BM'ye göre halen kentte 50 bin sivil var.

Reuters haber ajansına internet üzerinden bilgi veren bir Felluceli, "Hiç kimse ayrılamıyor. Tüm kaçış yolları boyunca sniperlar var" dedi.

Beyaz bayrak asmaları istenmişti

Irak hükümeti Felluce'yi geri almak için başlatılan operasyon öncesinde, kentte sayıları 70 bin civarında olduğu tahmin edilen sivillerin kaçmalarını istemişti. Evlerini terk edemeyecek durumda olanlara ise balkonlarına ya da pencerelerine beyaz bayrak asmaları talimatı verilmişti. Operasyondaki ana hedeflerden biri, sivillerin kentin dışındaki kamplara kaçması için ordunun koridorlar açması.

Başkent Bağdat'ın 50 kilometre batısındaki Felluce'de taraflar arasındaki çarpışmalar, kentin çevresinde yoğunlaşıyor. IŞİD'in ele geçirdiği ilk büyük kent olan Felluce'de bir tünelde kıstırılan 11 IŞİD militanı öldürüldü, tünel yerle bir edildi.