Felluce'de vilayet binası IŞİD'den alındı

Felluce'de vilayet binası IŞİD'den alındı
Haftalardır kuşatma altında tutulan IŞİD'in elindeki kentte, özel terörle mücadele birlikleri şehir merkezindeki hükümet binalarına girmeyi başardı.

Irak'ta Ordu birlikleri, Şii milisler ve aşiret güçlerinin yaklaşık bir ay önce başlattığı Felluce operasyonunda bugüne kadar gerçekleşen en önemli adım atıldı. Özel terörle mücadele birlikleri ve acil müdahale ekipleri hükümet binalarını geri aldı.

Vilayet binasına çekilen Irak bayrağı, resmi televizyonun haber bültenlerinde yer aldı. Vilayet binasıyla birlikte polis, istihbarat ve ilçe meclisi binalarının da IŞİD'den temizlendiği bildiriliyor. 

Operasyonun komutanı Abdulvahap El Saadi, BBC'ye birliklerin erken saatlerde şehrin endüstri bölgesini de IŞİD'den geri aldığını söyledi.

Bağdat'ın 50 kilometre batısındaki Felluce, halihazırda IŞİD'in en uzun süre elinde tuttuğu kent. Ocak 2014'te terör örgütünün eline geçen kentte on binlerce sivil mahsur kalmıştı.

Kurtarma operasyonunun başlamasıyla yaklaşık 24 bin Felluceli IŞİD'den kaçmayı başardı. Ancak kaçanlardan bazılarına operasyona katılan Şii milisler tarafından işkence edildiği ortaya çıktı.

IŞİD'in kentteki çocukları canlı kalkan olarak kullandığı da BM raporlarına yansımıştı. Kentte halen binlerce sivil IŞİD tarafından rehin tutuluyor.