Ali Koç'tan yaylım ateşi! TFF, MHK, hakemler... Herkese ateş püskürdü.

Ali Koç'tan yaylım ateşi! TFF, MHK, hakemler... Herkese ateş püskürdü.
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, tarihe geçecek bir basın toplantısı düzenledi. Tam 2.5 saat süren toplantıda Ali Koç çarpıcı ifadeler kullandı.

İŞTE ALİ KOÇ''UN AÇIKLAMALARI

"Fenerbahçe - Trabzonspor maçı öncesi atamalarla yaşanan bir gariplik oldu. Endişelerimizi açıkladıktan 1 gün sonra niye endişe duyduğumuzu, neden açıklama yapma ihtiyacı duyduğumuzu söylemiştik."

"KARMAN ÇORMAN BİR HALE GETİRDİLER"

"8 Mart''ta TFF''nin aldığı karar, tüm ülke futbolunu karman çorman hale getiren bir adımdır. Bizler ne kadar endişeli olduğumuzu paylaşmakta haklı çıktık üzülerek."

"HAZIRLANIRKEN ZORLUK ÇEKTİM"

"Hazırlanırken zorluk çektim. O kadar malzeme var ki, o kadar çok akıl tutulması olan Türk futbolunda yaşanan gariplikler var ki... Hangi birini paylaşacağıma halen karar verebilmiş değilim."

"YOĞUN LOBİ VE DEDİKODU"

"Türk futbolunda nasıl bir ortam var? Karmaşa var mı, var. Kaos var, kayırma var, adaletsizlik var, belirsizlik var, güvensizlik var. Yoğun lobi ve yoğun dedikodu var. Kazanmak için her yol mübah sayılıyor. İnsan sermayesi her geçen gün erozyona uğramış, finansal anlamda çökmüş, yeni nesle hitap etmekte güçlük çeken, vasatlığın norm olduğu bir duruma hepimiz el birliğiyle getirdik."

"GERİYE SARAN BİR SİSTEM İÇİNDEYİZ"

"İstikrarlı bir şekilde hep geriye saran bir sistem içerisindeyiz. Bu sistem biraz olsun, bir nebze olsun liyakatle, adamcılıktan uzak, lobilerden temizlenmiş, adil rekabetin norm olduğu bir şekilde yönetildiği takdirde topluma zararı değil faydası olan, silkelenip ayağa kalkma potansiyeli yüksek bir değerdir Türk futbolu. Birleştiricilikten uzak, toplumu ayrıştırmaya hizmet eden bir durumdadır."

"EN BÜYÜK MAĞDURLARDAN BİRİ FENERBAHÇE"

"Fenerbahçe, bu sistemin en büyük mağdurlarından biridir. Fenerbahçe, yıllardır istikrarlı bir şekilde bu yaşanan sorunları da dile getirmektedir. Duruşumuzda, söylemlerimizde, mücadelemizde bir gram şaşma olmamıştır. Belki bizim yöntemlerimiz, bazılarına naif, bu sektörde meyve vermeyecek, hatta romantik gelse de göreceksiniz er ya da geç bizim gibi düşünenlerin düşünceleri galip gelecektir."

"KARAMSAR BİR TABLO"

"Türk futbolunun paydaşlarının çoğunun bizlerle aynı noktaya gelmesi, sistemin aktörlerini sorguluyor olması gelecek için bir nebze de olsa umut vericidir. Bu sistem, kültür, futbolu yönetenlerin kalitesi, kısacası statüko devam ettiği sürece baş aşağı gitmekten başka alternatif yoktur. Bu karamsar bir tablodur ama bu sektörün paydaşları olarak sistemin içindeyiz. İçinde bulunduğumuz durumun vahametini kabullenmezsek bu sorunların içerisinde çıkamayız."

"GEÇEN SEZON 12-15 PUANIMIZ GASP EDİLDİ"

"Kulübümüz, istisnasız bir şekilde istikrarlı ve sistematik olarak yıllardır birçok sezonda şampiyonluk yarışının bazen sonunda, bazen kritik dönemeçlerinde darbe alıyor, almaya devam ediyor. En yakın örneği geçen sezon. Geçen sezon yaşanan hakem faciaları nedeniyle taraflı, tarafsız herkesin kabul ettiği üzere 12-15 puanımız gasp edildi. 2 puan farkın olduğu bir ligden bahsediyoruz. Bu bize göre değil. Bu puan kayıpları gri pozisyonlardan değil, açık, net, sarih pozisyonlarda kaybettiğimiz puanlardan bahsediyorum. Gri pozisyonlara girersek 12-15 puan yükseliyor."

"BASİT BİR AÇIKLAMA DAHİ GELMEDİ"

"Ulusal kanallardan birinde yorum yapan eski hakem yorumcusu, "Fenerbahçe''ye karşı tutum var. Hakem camiasından birileri Fenerbahçe''yi şampiyon yapacak. Yemin ederek söylüyorum." dedi. Bu hayal de olabilir, bu aynı zamanda gerçek bilgilere dayanan bir haber de olabilir. TFF''den, MHK''den bu konuya, bu iddialara dair, sorumlu oldukları Fenerbahçe''ye dair hiçbir şekilde konuyu soruşturmaya yönelik bir aksiyon, basit bir açıklama dahi gelmedi."

"DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN MİSALİ"
"Bir hamle, bir reaksiyon, bir refleks gelmedi. Ta ki biz başvuru yapana kadar. Sonrasında dostlar alışverişte görsün diye bir açıklama yapıldı. Sorumlu, adil, herkese eşit olması gereken bir TFF yönetimi böyle bir iddiayı hızlı bir refleksle, ilgili kurumların harekete geçirmesi gerekirdi. Bu sadece Fenerbahçe için değil zan altında bırakılan hakemlik camiası için de yapılmalıydı."

"FENERBAHÇE NEFRETİ ÖYLE SİRAYET ETMİŞ Kİ..."

"TFF''nin, Fenerbahçe Spor Kulübü''ne bakışını, zihniyetini, niyetini anlatabilmek için bazı örnekleri paylaşmak istiyorum. Bırakın soruşturmayı, 3 maymunu oynadılar. Fenerbahçe nefreti, TFF''nin damarlarına öyle sirayet etmiş ki Fenerbahçe bir açıklama yaptığında, daha mürekkep kurumadan apar topar tehdit etme cüreti gösterdiler. Başka kulüplerin çok çok daha ağır açıklamalarını, şöyle tabir edeyim federasyonun içinden geçen açıklamalarını görmezden geliyorlar ya da 3-5 gün sonra cevap veriyorlar."

"YÜREĞİNİZ YETİYORSA SORUŞTURMA AÇTIRIN"

"Bizi savcılara şikayet etmiş, göreve davet etmişler. Yüreğiniz yetiyorsa hakkımızda soruşturma açtırın. Neye istinaden savcıları göreve çağırıyorsunuz? Bu kadar ciddiyetten uzaksınız. Bazı önemli konuları savcılığa ilettik dediler. Savcılığa gitmeden önce TFF kendi kurumlarıyla dibine inmeye çalışır, sonra yargıya gider. En basit şey, yayıncı kuruluş 4 senedir gelirlerimizi düşürünce kulüpleri suçlayıp işin içinden çıkmaya çalışıyorlar."

"TFF, DÜŞMANLIĞINI BİZE KARŞI ORTAYA KOYMAKTADIR"

"Göreve geldikten sonra 10 açıklamamıza saatler içerisinde yanıt verdiler. Başka hiçbir kulüp yok böyle bir istatistiğe sahip olan. TFF, bize karşı bariz hatalar yapan hakemlerini ödüllendirir. Yeri gelir ışık hızında reaksiyonlarıyla, yeri gelir harcama limitlerini kullanarak kulübümüzü tecrit altına almaya çalışır, yeri gelir TFF Başkanı''nın duruş ve açıklamalarını kişiselleştirerek cevap verir. Açıkça TFF düşmanlığını bize karşı ortaya koymaktadır. Hal böyleyken bu köhnemiş yapıyla mücadele etmek. Türk futbolunu bu zihniyetten kurtarmak için var gücümüzle mücadele etmektir."

"ER YA DA GEÇ İYİLER KAZANACAK"

"Trabzonspor maçımızın hakemi; Zorbay Küçük... Türkiye''nin en büyük kulüplerinden birinin başkanı olarak, bugüne kadar 1 kez dahi bir hakem ataması, bunu atayın, bunu atamayın, neden bunu atadınız tarzında hiçbir şekilde ne TFF ile ne de ilgili kurullarıyla iletişime, münasebete, pazarlığa girmemiş, alnı açık bir insan olarak dinleyin. Kaç tane başkan var böyle Süper Lig''de. Bir kurul çıkıp Fenerbahçe''nin hakem atamalarıyla bir müdahalede olmadığını söyleyemez. Bazı taraftarlar, böyle olduğu için böylesiniz diyebilir. Bu sistem değişse de değişmese de tutumumuz devam edecek. Er ya da geç iyiler kazanacak."

"3 MART, 23.55''TE ZORBAY KÜÇÜK ATANDI"

"Hakem atamaları hafta içi yapıldı. 6 maç öğlen saatlerinde, diğer 4 maç gece yarısı açıklandı. 4 büyükler arasındaki mücadeleler, puan tablosu ne olursa olsun son derece gergin ve yüksek zorluk derecesine sahip bir maçtır. Fenerbahçe - Trabzonspor maçının tarihi, 16 Şubat''ta açıklandı. 3 Mart 23.55''te Zorbay Küçük bu maçın hakemi olarak açıklandı. Aynı gece, Zorbay Küçük Alanya''da Alanyaspor - Gaziantep FK Türkiye Kupası maçını yönetti. Bu maç uzatmalara gitti. 23.00 sularında maç sonuçlandı. 23.22''de TFF, hafta sonu oynanacak maçlarla ilgili tebligatını Zorbay Küçük''e yaptı."

"BİR MÜDAHALE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

"Rahatsızlığımızın nereden kaynaklandığını belirtelim. İşini doğru, becerikli yapan, geleneklerine, teamüllerine sadık kalan bir anlayışla bu atama yapılsaydı, konuların böyle gerçekleşmesi söz konusu değildi. Biz, bir müdahale olduğunu düşünüyoruz. İnşallah müdahale yapılmıştır. Aksi takdirde, olmadıysa son derece amatör, kifayetsiz, beceriksiz bir yaklaşım."

"BÖYLE BİR GÖRÜŞME OLMAMIŞTIR"

"Bu iş kalıplara o kadar aykırı ki açıklama yapmak zorunda kaldık. Zorbay Küçük''ün apar topar gece yarısı maça atanmasının altında ne vardır. Perde arkasında müdahaleler var mıdır? Belki basına yansımadı ama bazı başkanlar diyormuş, ''Zorbay Küçük''ü uygun olup olmadığına dair bana TFF sormuş. Ben de uygun demişim'' Yakından uzaktan söz konusu değil. TFF''den hiçbir kurul böyle bir muhabbete girmeye yüreği yetmez. Bizim duruşumuzu bilirler. Böyle bir görüşme olmamıştır."

"BU MAÇIN İLK HAKEMİ ZORBAY KÜÇÜK DEĞİLDİ"

"Bu açıklama son dakika yapılan bir değişiklik sebebiyle gerçekleşmiştir. Bu maçın ilk hakemi bambaşka bir isimdi, Zorbay Küçük değildi. Son dakika müdahalesiyle hakem değişti. Böyle bir maça atanacak hakem, bir evvelki hafta maç almaz veya zorluk haftası düşük bir maç alır. Yönetecek hakem üçlüsüyle maçı alır. Zorluk derecesi yüksek maça gidecek hakemin fiziken ve mental hazırlıkları o düşük maçla alır. Bu hakem için bu teamüllerin daha da yüksek uygulanması daha da önemlidir. Bu hakemin gerek fiziken gerek öfke kontrolü açısından ciddi zaafları olduğu bilinir. Zorbay Küçük, hakemler arasında en çok sakatlanan hakemlerden biridir. Kendisi 1 kez 1 yıl, 1 kez de 6 ay olmak üzere sahalardan uzak kalmıştır. Bununla beraber alt liglerde yönettiği birçok maç sonrası kulüpler MHK''ye üslup ve davranışları konusunda şikayetlerde bulunmuştur. Birkaç Süper Lig maçında da hatırlayacağınız üzere polemiğe girmiştir. Dinlenmeye en çok ihtiyaç duyan hakemdir. Perşembe gecesi Alanya, maç bitiyor gece yarısı. Araştırmalarımıza göre o gece Alanya''da yatıyor. Sabah İstanbul''dan aktarmalı Adana''ya geçiyor. 1 gün kalıp ertesi gün İstanbul''a maç yönetmek için geçiyor. Dinlenmesi için 72 saatten az bir süre var."

"SAĞLIKLI BİR DÜŞÜNCE YAPISI DEĞİLDİR"

"Hakemin yerine koyun kendinizi. 23.22''de tebligatı alıyorsunuz. Tercih ben değildim, sonradan bu maç bana atandı. Bu sağlıklı bir düşünce yapısı değildir. Bütün bu fizik, mental hazırlıkları açısından önemlidir. Zorbay Küçük, hayatında ilk defa 4 büyükler arasındaki bir maçı yönetecektir. Bu hakem üçlüsü, ilk defa birbirleriyle maç yönettiler. Orijinal planlamanın böyle olmadığı belli. Orijinal buysa daha acemi ve daha kötü."

"KEŞKE RAPOR YAZMASALARDI"

"Keşke Alanyaspor - Gaziantep maçının gözlemcileri rapor yazmasaydı. Maç bittikten 20 dakika sonra atama yapılıyorsa o maçın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur."

"HAKEMLERİN PSİKOLOJİSİ BÜYÜK RİSK"

"Asıl paylaşmak istediğim konu; Türk futbolunun en önemli kurumlarından biri olan MHK''nın ne kadar acemice, ne kadar kör göze parmak hatalarla yönetildiğini anlatmak. Bu gerçekten liyakatsizlikten mi, güç zehirlenmesinin verdiği özgüvenin eseri midir? Türk hakemlik müessesesi, son 4 ayda yaşadığını yaşamamıştır. Hakemlerden en müzdarip kulüp olarak yeri geldiği zaman hakemlere sahip çıkmasını biliriz. Bu ligin sağlıklı tamamlanması için, hakemlerin içinde bulunduğu psikoloji büyük risk oluşturmaktadır."

"BENZER BİR SENARYOYA MARUZ KALDIK"

"Geçen maç, ilk maçın özetiydi. İlk maçta öndeydik, maçın hakimiydik, son derece garip bir kırmızı kartla maçtan koptuk. Bu kez benzer bir senaryoya maruz kaldık. Berabereyken ve açık ara maçın hakimiyken uzatmalarla 82 dakikayı 10 kişi oynadık. Çocuklara helal olsun. Fenerbahçe tribünlerinin görmek istediği seviyede mücadele verdiler. İnsan ister istemez bu zamana kadar neredeydiniz diye sorma ihtiyacı hissediyor."

"KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ"

"VAR hakemi Mete Kalkavan, hakemi çağırıyor. Hakemin VAR''a giderken vücut dilini hatırlayın. Aynı Mete Kalkavan, benzer pozisyona kart vermedi bir önceki hafta Kasımpaşa  maçında. Konyaspor - Beşiktaş maçında Konyalı oyuncuyu sarı kartla cezalandırdı. 180, uzatmalarla 195 dakika içerisinde Trabzonspor''a karşı 11 kişi olarak sadece 41 dakika mücadele edebildik. Fenerbahçe''nin bazı rakiplerine karşı nasıl bir adaletsiz bir yarışın içinde olduğunun örneklerinden bir tanesidir. Korktuğumuz başımıza geldi."

"BAŞKA BİR GARİPLİK DE GÖZLEMCİ"

"Başka bir gariplik de gözlemci. Bu maçın gözlemcisi Denizli Gençlik ve İl Spor Müdürü olan Sayın Ahmet İbanoğlu. Kendisi 2 gün sonra 8 Mart''ta gerçekleşen operasyonda liste dışı kalan isimlerden biridir. MHK Başkanına göre bu operasyon aylarca yürütülen bir operasyonun sonra. 2 gün sonra kariyerine son vereceğiniz bir gözlemciyi bu maça nasıl atadınız. Maçtan önce bilmiyorduysanız, bu kişinin liste dışı kalacağını, 2 gün içinde ne oldu da hakem camiasında güvenilirliğiyle bilinen bu kişi dışarıda kaldı. İşin en kara mizah tarafı ise gözlemci tarafından zayıf not alan Zorbay Küçük, Başakşehir - Antalyaspor maçına atandı. Zorbay Küçük''e zayıf not veren gözlemci liste dışı kaldı."

"MALUM KİŞİ HARİÇ HERKES YANLIŞ DEDİ"

"İrfan Can''a kırmızı kart verildi. Malum kişi dışındaki tüm otoriteler yanlış dedi. Kırmızı kart, minimum 2 maç. Ancak, PFDK 1 maç vererek hakem kararının ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Buna rağmen Zorbay Küçük bu hafta maç alıyor. Bunlar Türk hakem camiasının geleneklerine, teamüllerine aykırıdır. Tek tük istisna değil, artık norm haline gelmiştir."

"ŞAMPİYONUN, KÜME DÜŞENİN ÖNEMİ KALMADI"

"1 atama üzerinden endişelerimizi paylaştım. Genele gelelim, kaosun, güvensizliğin zirve yaptığı, futbola dair en ufak inancın kalmadığı, güvenin kalmadığı, sezonun şampiyonunun ve küme düşenlerinin bir önemi olmadığı bir lig haline getirdik el birliğiyle."

"SONUÇLARIN KIYMETİ YERLERDE"

"TFF''nin basiretsiz yönetimi sebebiyle bu kurgu sistem, bu kadar ayyuka çıkmışken oynanacak maçların, sonuçların kıymeti kalmadı demeyelim de yerlerde diyelim."

"HER TÜRLÜ REZİLLİĞİN ORTAYA DÖKÜLDÜĞÜ BİR SEZON"

"Sezon başından beri birkaç başkanın ve TFF yetkilisinin elinde oyuncak olan Türk futbolu, yapısı, MHK''si, hakemleri, sonuçları tayin edilen ya da edilmeye çalışılan maçlar, kaosa sevk edilen toplum gündemi ve her türlü rezilliğin ortalığa döküldüğü bir sezon yaşıyoruz. Sezonun son bölümünde hakemlerin görevden el çektirilmesiyle garip ilişkiler ağı artık saklanamaz oldu. Bu ilişkiler odağında yönetilmeye çalışılan Türk futbolu, toplumsal problem olma yolunda ilerliyor. Liyakat yerine biat, hakem performansları yerine kullanışlılık oranına göre değerlendirildiği, biat etmeyenlerin hakem, yönetici olsun büyük sorunlar yaşadığı, vasatlığın meşrulaştırıldığı, ülkenin bir şehrinin tüm ülkeden büyük sayıldığı, birçok odağın bu çerçevede belirlendiği bir düzen içerisindeyiz."

"KİRLİ DÜZEN, DEŞİFRE OLMUŞTUR"

"Kaos deşifre edilmeyi bekleyen kirli bir düzendir. Bu kirli düzen dün MHK başkanının açıklamalarıyla deşifre olmuştur. Gariplikler tavan yapmış, gün yüzüne çıkmıştır. Bu kirli düzende en fazla sancı çeken, en ağır mağduriyeti yaşayan Fenerbahçe''dir. Bununla beraber, bununla en çok mücadele eden de Fenerbahçe''dir. Bu oyunun bu kadar kirli olmasının elbet sorumluları vardır. Zaman içinde ya bizler, ya da bunlar gibi düşünenler yok olacaktır. Bakalım zaman neyi gösterecektir."

"LİSTE KARARINA DERHAL TEPKİ VERDİK"
"3 gün önce sezonun bitmesine 10 hafta kala, 4''te 3''ü bitmiş sezonda tarihte ilk defa yapılan bir uygulamayla sanki vicdanlarda rahatsızlık yaratan, ayıklanan hakemlerle ilgili bir açıklama yapıldı. TFF ise MHK''nin belirlediği listeyi onaylayarak açıkladı. Fenerbahçe olarak bu açıklamaya derhal tepki verdik. Ana sebep, isimlerden ziyade bu sürecin yönetiliş, iletişim ve zamanlamasıyla ilgiliydi."

"HER ŞEYİN BİR ZAMANI VARDIR"

"Türkiye''de bir tane kulüp yoktur ki hakemlerden şikayet etmesin. Hemfikir olduğumuz konu budur. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiği konusunda da hemfikiriz ama yöntemlerde değiliz. İsimler değişecek, taze kan gelecek, yapısal değişiklik olacak. Biz buna karşı değiliz. Şu an yapılan hakem mühendisliğinin çok daha kabul edemeyeceğimiz sebep ve saiklerle yapılmasıdır. Her şeyin bir zamanı vardır. Şeklen de yanlıştır."

"BU REFORMU YAPANLARIN NİYETİNDE SORU İŞARETLERİMİZ VAR"

"''Fenerbahçe hakemlere sahip çıkıyor, demek ki hakemlerden müzdarip değil'' anlamını çıkarmayın. Her şeyden çok biz performans, hesap verilebilir vs vs. hepsini istiyoruz. Bizim istediğimizden her geçen gün daha uzağa gidiyor sistem. Dolayısıyla bu hamle aylar süren bir çalışma da olsa niyetini sorgulamadan geçemiyoruz. Bu dönüşümü, reformu yapanların niyetlerinde soru işaretlerimiz olduğu için."

"KAPASİTELERİ OLDUĞUNA İNANMIYORUZ"

"Kangren haline gelen hakem sorunlarını çözme refleksinden uzak, yeterli liyakate sahip olmayan kişiler tarafından işine geldiği zaman kulüpleri sürecin içine sokarak, işine gelmediğinde çıkararak yapanlarla olmayacaktır. Bu değişimi yapacak kişilerin niyet ve kapasiteleri olduğuna inanmıyoruz."

"BAŞKANDAN FARKLI DÜŞÜNÜYORUM"

"MHK Başkanı tarafından ifade edildiği gibi aylarca süren bir çalışma olduğunu düşünmüyoruz kesinlikle. Sayın Başkan, ben yaptım, ben sorumluyum diyor. Ben farklı düşünüyorum."

GÜNDOĞDU - AYDINUS DİYALOĞU

"Bir online toplantı yapılıyor hakemlerle, 27 hakem var. Seminer diyelim. MHK Başkanı, Fırat Aydınus''u görüyor ekranda. ''Sakal bırakmışsın hayrola'' diyor. O da şu mealde cevap veriyor, araştırıp teyit edebilirsiniz. ''Yüzümü ve vücudumu dinlendiriyorum'' diyor. Maç alamıyor. Dinlendirildiğini düşünüyor. Ocak başı Trabzon - Malatya maçını yönetmiş. MHK Başkanı ''Neden dinlendiriliyorsun'' diyor. ''Ben de bunun sebebini size soracaktım'' diyor Aydınus. MHK Başkanı, sebebin kendi olmadığı şeklinde görüş belirtiyor. ''Sebebi kimse gidip ona soralım'' diyor Aydınus."

"BU KONUŞMA GİZLİ KALMAZ"

"Bu şakayla karışık da denmiş olabilir. Bu ciddi bir müessese, MHK Başkanı da ciddi bir konum. 27 hakemin önünde bu şekilde bir konuşmanın da gizli kalmayacağı bilinmeli. Fırat Aydınus''un gerçekten ceza almasında MHK başkanının nedeni değilse tüm bu değişimin de nedeni değildir."

"DUYDUNUZ MU BÖYLE BİR ŞEY?"

"Son dakika: UEFA, Cüneyt Çakır''a çarşamba günü verdiği maçı geri çekmiş, başka ülkeden bir hakemi vermiş. Duydunuz mu böyle bir şey."

"10 HAKEMDEN 8''İ ONAYLAMADI"

"Son 2 hakem olayı. Halil Umut Meler ve Arda Kardeşler... Belki değişimde haklılar ama yapış şekilleri o kadar kötü ki. Hafta sonu atandıkları maçları kabul etmediler, bunu herhalde biliyorsunuzdur. Hakemlerin telefonlarında bir sistem var, oraya bir link geliyor. Linke tıklayıp onaylıyorsunuz. Dün, önümüzdeki 10 maçı yönetmesi gereken hakemlere tebligat yapıldı. Bu, 10 maçın hakemlerinin 8''i onayladı. İki hakem onaylamadı. Bu iki hakem onaylamadığı için, tebligat yardımcılarına da ulaşmadı. Temasa geçildi, ikna edilmeye çalışıldı ama ikna edilmedi. Bizim maçımıza galiba Arda Kardeşler atanacaktı. İkna edemediler, 2 yeni hakem bu maçlara atandı. Galiba Volkan Bayarslan, Fenerbahçe''ye; Zorbay Küçük de Başakşehir maçına atandı."

"NASIL MAÇ YÖNETSİNLER?"

"Hakemler Türkiye''ye varır varmaz, Riva''ya çağırılıyor. MHK başkanı ikna etmeye çalışıyor. Salı günü de tahkime gitme süresi doluyor liste dışı bırakılanlar için. Onların da tahkime gitmemesi için çalışmalar devam ediyor. Hakemler, bu ortamda nasıl maç yönetsinler?"

"BOŞUNA RAPOR HAZIRLAMASINLAR"

"Gözlemciler, boşuna gözlemci raporu hazırlamasınlar. O kadar az sayıda hakem kaldı ki, hakemlere maç vermek zorundalar. Bu yeni ortamda gözlemci raporunun da bir önemi kalmayacak gibi görünüyor."

"BİR MANTIK YOK"

"Tecrübesizlik, özensizlik, amatörlük... Ne derseniz deyin. Açıklanan listeye ve bu sezon başındaki listeye bakın. Süper Lig hakemleri, plaka sıralamasına göre yapılır veya kıdeme göre. Listede kalanların, gidenlerin sıralamasına bakın. Bir mantık yok. Bu hakemlik müessesesi tarafından mı yapıldı yoksa başkası tarafından ele mi tutuşturuldu? Acemiliği gösteren küçük bir örnek."

"KAOS, YENİ BİR BOYUTA TAŞINDI"

"MHK Başkanı iyi ki açıklama yaptı ama keşke yapmasaymış. Spekülasyonlar daha da arttı. Akıllarda soru işareti bırakacak söylemlerde bulundu. Bu kaos, yeni bir boyuta taşındı."

"BU SEZON ŞAİBELİDİR DESELER HAKSIZ MI OLACAKLAR?"

Düşüncesinde ve davranışında hür olmayan bir hakem, doğru karar veremez. Bu söylemin altına imza atarım. Vay vay vay... Demek ki yıllardır rahat ve hür olmayan hakemler tarafından yönetiliyormuş maçlar. Bu söylenir mi? Gerçekse bile söylememen lazım. Rahat ve hür karar alamayan hakemleri eledik...'' Listeye bakıyorum. Listenin dışında kalanlar, sanki çok daha hür ve dik, listede kalanları ise çok daha kullanılmaya müsait tarzda hakemler olduğunu gördük. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum. Düşen takımlardan biri başvursa, ''Bu sezon şaibelidir'' dese ne olacak? Haksız mı olacak? Kendi kendinize diyorsunuz ki, şu kadar maç yöneten hakemler hür vicdanlarıyla karar vermiyorlar. Bu maçların akıbeti ne olacak, saymayacak mıyız? Tekrar incelemeye mi alacağız. Sadece son hafta, liste dışı kalan 4 hakem tarafından maç yönetildi. Bunu sadece Fenerbahçe sormamalı, aklı selim herkes sormalı.

"LİGİN SADECE ZİRVESİNE ODAKLANMIŞLAR"

"''Dört takım yarışsaydı bu kararı alabilir miydiniz'' sorusuna, ''Puan farkı doğrudan etken değil ama etkenlerden biri bu'' cevabını verdi. Bu ne demek biliyor musunuz? Ligin sadece zirvesine odaklanmışlar, düşme ve Avrupa hattındaki yarışın farkında değiller."

"1 SENEDE ÇÖKER DEDİK"

"Sistemin çarpıklığını gözler önüne seren gerçeklerle kamuoyu bir bir tanışmaya başladı. Aynı harcama limitleri gibi. Bir kulüp başkanı devlete karşı mı geliyorsunuz dedi. 1 senede çöker dedik. 1 sene sonra herkes aynı noktaya geldi. Hiçbir farkı yok bu söylediklerimizden."

"BU SİSTEM DE-ĞİŞ-ME-Lİ!"

Bu sistem de-ğiş-me-li. Bugün yarın tüm insanlar değişmeli. MHK Başkanı Sayın Ferhat Gündoğdu kimdir? 27 Ekim 2021 tarihinde MHK başkanlığına getirildi. Asıl mesleği doktorluk olan ve 10 yıl boyunca TSK''da görev yapan başkanımız, 12 Temmuz 2021''de yayımlanan hakem ve gözlemci kadrosunda bir alt klasman olan A klasman listesinde gözlemci olarak yer alıyordu. Bu niye önemli? Birkaç ay sonra hakemlerin başına geçecek olan kişi Süper Lig''de bile gözlemci değildi. Bir alt ligdeydi.

"MHK''NİN YEDEK ÜYESİ BAŞKAN OLDU"

"Serdar Tatlı''nın MHK''sinde 1. sırada yedek üye olan Sayın Gündoğdu, Metin Tokat''ın istifasıyla yönetime çağrıldı ancak ertesi gün Tatlı''nın istifasıyla 1 günlük üye oldu. Bugüne kadar bir önceki MHK''nin yedek üyesi olan bir kişinin bir sonraki MHK''nin başkanı yapıldığı görülmemiş bir uygulamadır."

"BİAT ETMEYEN BİR PROFİL GEREKLİDİR"

"Sayın Gündoğdu''nun hakemlik tecrübesi de çok sınırlı. 8-10 diyen var, daha az diyen var, daha çok diyen var. Bu konuda tecrübesi sınırlı. 2002 yılında yaşanan etik bir olay, iddia sebebiyle hakemlik kariyeri erken bitmiştir. Bu olaydan 20 yıl sonra Türk hakemliğinin başına getirilmiştir. MHK başkanı olan kişilerin tecrübeli, kuvvetli, dirayetli, şaibeden uzak, biat etmeyen bir profil olması gerekliliğidir."

"HAKEMLERİN BAŞINDA OLMASI SIKINTILIDIR"

"Hakemlik kariyerinin tecrübesiz olması nedeniyle tecrübeli hakemlerin başında olması sıkıntılıdır. Pilotlar belli süre uçuş eğitimi alarak pilot olurlar. Daha küçük destinasyonlarda, daha küçük uçaklarla uçarlar. 5 bin 7 bin saat uçuş olunca Boeing sürerler. Devletimizin uçakları var. Devlet büyüklerimizi taşıyor. Orada uçan pilotlar 500-600 saat tecrübesi olanlar değil 7-8 bin saat uçuş tecrübesi olan pilotlar. Burada da farkı yok. Hakemlik müessesindeki sorumlulukları, tecrübesi çok çok önemli kriterlerdir. Bu kriterler gözetilmemiş."

"HAKEMLİK KARİYERİ NEREDEYSE YOK"

"Başkanvekili Sayın Ahmet Şahin kimdir? Şaşırmadan söylüyorum. Ahmet Şahin Bey''in neredeyse hiçbir hakemlik kariyeri yok denecek kadar azdır. Araştırmalarımıza göre alt liglerde gözlemci, 4-5 maç yönetmişliği söz konusudur. Biz yanlış söylüyorsak affınıza sığınırım ama çok kolay, araştırabilirsiniz. Süper Lig tecrübesi olmayan biri başkanvekilidir."

"YAKIN ZAMANDA ÖĞRENİRİZ"

"Sayın Zekeriya Alp döneminde büyük büyük baskılar sonucu, baskıları kimin yaptığını bilmiyorum ama yakın zamanda öğreniriz, MHK üyesi olmuştur. Dönemin MHK başkanı kendisine pasif görevler vermiştir."

"BU SİSTEMDEN YAKA SİLKMİŞ ÇOK İNSAN VAR"

"Kendisinin AŞ Teknolojik İnşaat Sanayi LTD ŞTİ adında bir şirketi vardır. Kendisinin şirketi, Nihat Özdemir''in şirketi Limak''ın taşeronudur. Başka ilişkileri de var deniyor başka üyelerle. Şu an anlatacak derecede araştıramadık. Onu da eminim yakında buluruz. Bu sistemden yaka silkmiş çok insan var. İnsanlar da konuşmaya başladı."

"YORUMCUYA İÇERİDEN BİLGİ VERİLİYOR"

"Bu şahsın hakem eskisi olan bir spor yorumcusuyla yakınlığı da, hakem camiası tarafından çok bilinen ve çok konuşulan bir gerçektir. Bu şahsa, yorumcuya içeriden bilgi verildiği hakemlik camiası tarafından ifade edilmektedir."

"SON DERECE GARİP VE SAKINCALIDIR"

"Bir diğer iddia ise mevcut MHK başkanının vitrindeki yüz olduğu, aslında işleri geri planda kendisinin yönettiği sıklıkla ifade edilmektedir. Bunları bir yere koyalım. Son derece sınırlı hakemlik tecrübesi olan ve bağımsız olması gerekirken TFF başkanıyla ticari faaliyeti olan birinin bu görevde olması bize göre son derece garip ve sakıncalıdır."

"BİR NEBZE ETİK KAYGISI OLSA..."

"Bir nebze şekil ve etik kaygısı, hassasiyeti olan böyle bir menfaat çakışmasına, biraz ya şu kadar olsa, böyle bir görev teklif etmezsiniz. Ben bir yerde başkan olacağım, ticari ilişkim olan birine MHK''nin ikinci adamı yapacağım, yapmam. İnsanlar ne düşünür diye düşünürüm yapmam. Dünyanın en iyi, en tecrübeli hakemi de olsa yapmam, yapmam ki benim gibi çıkıp konuşmasın insanlar."

"GÜÇ ZEHİRLENMESİ Mİ?"

"Görev alan olsam şu kadar hassasiyetim olsa kabul etmem. Sayın başkan bu yanlış anlaşılır derim. Tecrübesizlik mi bu, güç zehirlenmesi mi?"

"GÖZLEMCİ RAPORLARI AÇIKLANSIN"

"Şeffaflıktan bahsediyoruz. Gözlemci raporları açıklansın, mümkün olduğu kadar şeffaf olsun. Bırakın o noktaya gitmeyi, oradan geriliyoruz. TFF sitesinde bir yer var, o yerde hakemlerin listesi var. Eskiden orada hakemin ismine tıkladığınız zaman o hakemin aldığı maçlar yer alırdı. KVKK mazeret gösterilerek bu bilgilere sezon başından beri ulaşılamıyor.  KVKK nedeniyle sayfa yenilenme aşamasındadır yazıyor. 8-9 aydır bir yenilenme yapıyorlar. KVKK''ya aykırı olan da ad soyad, fotoğraf, mesleği, ili, bölgesi, aldığı maçlar. Bizim hukukçulara sordurduk, sıkıntı olmaması gerekir dediler. Hakemlerin aldığı maçları mı saklamak istiyorlar? Maçları başka yerden de bulabilirsin ama tam bulamıyorsun. Yardımcılar, 4. hakem, VAR hakemleri yazılmıyor. 8-9 ayda bu site kanuna uyumlu hale gelmiyor mu? Bir şeyler mi saklıyorsunuz?"

"FIFA KOKARTLI HAKEMLER İNGİLİZCE BİLİYOR MU?"

"3 tane hakem atandı. Sipariş atamalar bunlar. Ahmet Şahin''in tercih ettiği atamalar. Hakem camiasında hoş karşılanmadı bu atamalar. Niye kaldırdınız ya? Atletik teste niye gerek yok? Atadığınız FIFA kokartlı hakemler İngilizce konuşabiliyor mu? İngilizce konuşamadığı için Avrupa''da maç verilince hasta bahanesiyle maça gitmediği oluyor mu?"

"TECRÜBELİ HAKEMLERE EĞİTİM VERMİYOR"

"Gelelim EPAK''a. Sebattin Şahin, Eğitim Planlama Araştırma Komisyonu''nda görev almaktadır. Bu komisyon bir şey yapıyor mu, bilmiyorum. İnşallah yapmıyordur. Tecrübeli hakemlere eğitim vermiyor. Kendisinin hakemlik kariyerinde 94/95 sezonunda Gaziantepspor - Denizlispor maçında Gaziantepspor''un ofsayt nedeniyle kazandığı endirekt serbest vuruşu rakip sahadan kullanması nedeniyle maç iptal ediliyor. Kariyerinde temel bir hata yapıyor. Bu kişiler Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus''a eğitim veriyor mu, verince dikkate alınıyor mu? Burada dikkat etmemiz gereken özen. Özen gösteriliyor mu?"

"HAKEMLER MESAJ ALMAYI İYİ BİLİR"

"Bir sezona fırtına gibi girdik. Maçı kazanıyoruz, hakem atanmıyor. 5 maç boyunca. Hakemlerde de sorun yok. Hakem atamaları, tayinler, atamamalar, cezalar ile hakemleri çok iyi yönlendirildiğini öğrendik. Hakemler de sağ olsunlar mesaj almayı çok iyi bilirler. Sadece mesajı değil satır aralarını bile çok iyi okurlar."

"ZORBAY KÜÇÜK''ÜN MAÇ ALMAMASI GEREKİYOR"

"Geldiğimiz nokta itibarıyla, hakemlerin ataması kimlerin aleyhine ve kimlerin lehine aldığı kararların değerlendirmesi gibi görünüyor. Son örneği, Trabzonspor maçı. Zorbay Küçük''ün bu hafta maç almaması gerekiyor."

"KEŞKE YANILIYOR OLSAK"

"Fenerbahçe olarak biz hakem atamalarının sadece hakemlik müessesi tarafından değil dışarıdan telkinler ve müdahalelerle yapıldığı inancı tavan yapmıştır. Keşke yanılıyor olsak. Ancak, zaten böyle düşünmeyen insana da böyle düşünmeyi sevk edecek konular var."

"BURADA MESAJI ALMAK GAYET KOLAYDIR"

"Bir takımın maçında hata yapan hakemi, teamüllerin dışında uzun cezalandırıyorsanız, birden çok yapıyorsanız; tersten bakalım, başka bir takımın maçında ciddi, benzer, ceza alması gereken hakemi bir sonraki hafta maça atıyorsanız burada mesajı almak gayet kolaydır. Bu son gelişmeden sonra bilgi akıyor bize. Niye bize akıyor? Herhalde bizim bu bilgileri ciddiye alacağımızı, irdeleyeceğimizi, açıklayacağımızı bildikleri içindir."

"HAKEMLİK KARİYERİ BİTTİ"

"8. hafta bizim Trabzon''la, Rize''nin Galatasaray''la maçı vardı. 8. haftadan sonra lig başka yöne gitmeye başladı. Ali Palabıyık, o maçtan sonra maç alamadı. Ne kadar? Çok uzun süre. 3 Ekim''den 20 Ocak''a kadar... O maçın VAR hakemi Abdülkadir Bitigen, sonra 6 Şubat Beşiktaş - Antalya maçı. Gözlemci notu, bu sezon o gözlemcinin verdiği en yüksek not. Uilenberg tarafından tebrik edilmiş. Seminerlerde pozisyon, hakem kararı örnek olarak gösterildi ama bir daha maç alamadı. Kariyeri bitti. Şimdi bu hakemliğe, hakem algoritmalarına aykırı bir durum."

"ALİ PALABIYIK..."

"Ali Palabıyık''a Avrupa''da maçları da veriliyor. 3 Ekim''de bu olay oluyor, ona da UEFA maçları geliyor. TFF formsuz olduğu için maç verilmemeli deyip geri çeviriyor."

"FIRAT AYDINUS PİŞMAN OLMUŞTUR"

"Fırat Aydınus, geçen sezon yüksek performansı nedeniyle rica minnet süresi 1 yıl uzatılan hakem. Bence de doğru karardı. Biz de destekledik. Aynaya bakıp pişman oluyordur keşke diye. Trabzonspor - Malatya maçından sonra bir 5 hafta dinlendi. 25 haftada Altay - Çaykur Rizespor maçına çıkıyor. Sezon başından beri iyi performans sergileyen bir hakemimiz. Rizespor''a penaltı verilmesi için VAR''a çağrılıyor. Gri pozisyon, kararını değiştirmiyor ve kariyerinin son maçı oluyor. Belki de bu yüzden MHK başkanı cezalandırılman benle alakalı bir karar değil diyor."

"ALİ ŞANSALAN SADECE 2 HAFTA BEKLETİLDİ"

"Ali Şansalan, ben ona ''Maçalan'' demiştim. İyi ki demişim. Çok maç almış bu sezon. Beşiktaş - Adana Demirspor maçındaydı biliyorsunuz. Adana Demirspor''un golünü iptal etti. Sadece 2 hafta bekletilip Konyaspor - Galatasaray gibi önemli bir maça atandı."

"YAŞAR KEMAL UĞURLU..."

"Hafta sonu maç oldu, Yaşar Kemal Uğurlu. Rizespor - Giresunspor. Son dakikalarda bir penaltı verdi. Uzun düşündü. Çat diye çalar normalde. Gitti geldi. Sonra VAR''a gitti. Sezonun en hızlı VAR incelemesiydi. Çat gitti geldi. O kadar barizdi ki yanlış düdüğü çat kapı geri geldi. 7.9 not almış.  Ben bu notların 10 üzerinden olduğunu düşünüyordum. Kimse 8.8''den fazla alamazmış. 7.9 düşükmüş. Gözlemcisi FIFA kokartlı eski hakem İbrahim Aksoy. 7 nokta demek, siyah ile beyaz hata yaptı demek. 8.2-8.3 başarılı, 8.5-8.6 çok başarılı bu sistemde. 7.9 alınca maç almaması lazım. 2 gün sonra VAR görevlisi olarak maça atanıyor. Bu sezon en çok maç alan hakem. 28 hafta oynadık, 29 kere orta hakem ve VAR olarak görev almış. Yaşar Kemal Uğurlu''ya zayıf not veren gözlemci, liste dışında. Tesadüf mü değil mi onu da bilmiyorum."

"SERVET YARDIMCI İLE DERDİMİZ VAR"

"Bizim Servet Yardımcı ile bir derdimiz var. 2019/20 sezonunda bir hakemi arayıp küfürler edip tehdit ettiniz mi? Bunun cevabını sizden istiyorum.   Geçen haftaki açıklamamızdan sonra ağır yeminler ederek, atamalarla alakanız olmadığını söylüyorsunuz. Ben de iddia ediyorum. İstiyorsanız televizyona çıkıp, konuşalım. Var mı yok mu? Bu saatten sonra, bulunduğunuz yapacağınız her şeyi, gözümüz kulağımız açık şekilde, dikkatler sizin üstünüzde. Sadece siz değil, bunu yapanlar karda yürüyüp iz bırakmayan şekilde yapıyorlar. Bir süre bizim stadyumumuza gelmemenizi dostunuz olarak tavsiye ediyorum. Bu size son ikazımız. Yanlış yoldasınız. Orada yanlış yolda olan biri daha var. Sizin göreviniz, adil rekabeti sağlamak. Birkaç kişiye yakın olmak değil, herkese eşit mesafede olmak. Bence tez zamanda bu işi de bırakın. Hatta hepiniz. MHK de TFF de."

"TEZ ZAMANDA BU İŞİ BIRAKIN"

"TFF ve MHK olarak bence tez zamanda bu işi de bırakın. Hatta hepiniz. MHK de TFF de. Bizimle uğraşmayın, bizleri de sizlerle uğraşmak zorunda bırakmayın.""

"3 HAKEM YÜKSELTİLDİ"

"Hakemlere yapılan ama bu sezon kaldırılan testleri nasıl yaptılar biliyor musunuz? 9 buçukta buluşturlar, yemek yediler, 1''de ayrıldılar. O süre içerisinde yapılmayan tüm testler yapıldı. 3 hakem, Süper Lig hakemi olarak yükseltildi."

"YABANCI HAKEMLERE KARŞIYIM"

"Defalarca söyledim. Yabancı hakemler, yabancı MHK''lere karşıyım. Türk olarak onuruma dokunuyor. Yabancı MHK ve yabancı hakemlerin vereceği zarar, sizin verdiğiniz zarardan daha az olacaktır. Belki de bunu yapmakta geç kaldık."

"KÖPRÜLERİ YAKIP YIKANA KADAR DEVAM"

"Köprüleri yakıp yıkana kadar, ben burada var olduğum müddetçe, biz bu mücadelelere devam edeceğiz."

"LİG, ŞAİBELİ HALE GELMİŞTİR"

"10 hafta kala yapılan bu operasyon ligi şaibeli hale getirmiştir."

"BAŞLI BAŞINA SORGULANMALIDIR"

"Belki MHK başkanı daha makul bir açıklama yapsaydı, vicdanı hür olmayan hakemler açıklaması başlı başına sorgulanması gereken unsurdur."

"BİZİM HİÇBİR İLİŞKİMİZ YOK"

"Hangi kulüplerin yaptığını ben şu an net bir şekilde açıklamak istemiyorum. Emin de değilim. Emin olduğum tek şey var; bizim hiçbir ilişkimiz yok, sürecin içerisinde değiliz."

"BİZİ YAŞATMAMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORLAR"

"Bir futbolcu teşvik şikesi imasında bulunup sevk edilmeden ifadesi alınıp ceza verilmeye gerek görülmüyorsa, tarihte bir ilktir. Bir futbolcu, cezası o veya bu sebeple erteleniyorsa, muadili olmayan şekilde veya bir hakem 2-3 hafta ceza alması gerekirken 10-15 hafta alıyorsa kodları çözmek zor değil. Bu gidişat, gidişat değil. Er ya da geç bu adreslenmeli. Biz mücadele edeceğiz. Muvaffak oluruz olmayız. Ya bizim gibi düşünenler sistemde kalacak, ya da onlar. İkisinin beraber yaşaması mümkün değil. Bizi yaşatmamak için her şeyi yapıyorlar."

"AĞAOĞLU, İYİ NİYETLE SÖYLEMİŞTİR"

"Başkan Ahmet Ağaoğlu''nun ''Anadolu futbolu 4''ten büyüktür'' ifadesini iyi niyetli söylediğini düşünüyorum. Anadolu, 4 büyük, 3 büyük diye ayrıma girmemek lazım. Kötü bir niyet aramıyorum ancak bunu söylersen, ''Türkiye de Trabzon''dan büyük'' derler. İyi niyetli söylenmiş bir şeydi başkanın sözleri."

"KULÜPLER BİRLİĞİ BAŞKANI OLABİLİRİM"

Bugüne kadar Kulüpler Birliği Başkanı olmayı düşünmüyordum ama zamanı gelince bakarız. Şu dönem, çok daha reform yapılması gereken bir dönem. Görev düşerse, değerlendirilir.

"3 BÜYÜKLER OLMASA..."

İstanbul''un 3 büyükleri olmasa, Anadolu kulüplerinin ayakta durabilecek bütçesi olmaz. Dekoderin yüzde 80-90''ını 3 İstanbul kulübü sattırıyor. Bu havuz da Anadolu''ya paylaştırılıyor.

"FENERBAHÇE, DESTEKLE ŞAMPİYON OLMASIN"

Fenerbahçe birilerinin desteğiyle şampiyon olacaksa hiç olmasın! Öyle veya böyle Fenerbahçe şampiyon olur. Destekle olacaksak hiç olmayalım daha iyi.

"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"

Bu toplantının mesajı, bıçak kemiğe dayandığı nokta. Önümüzdeki günlerde hocayı konuşuruz. Sapla samanı karıştırmayalım.

"GEÇMİŞ 3 SEZONA NAZARAN DAHA AZ HATA VAR"

"Geçmiş 3 sezona nazaran daha az hakem hataları var, söyleyelim."

"ŞANSIMIZ ÇOK KÖTÜ GİDİYOR"

"Bizim şansımız çok kötü gidiyor. Şansımız olsa daha iyiydik. Konya''da 3 temel oyuncumuz 1 maçta sakatlandı. Gustavo, Valencia, Altay. Tesadüftür ki hiç sarı kartı yok. Kayseri maçında 4 top direkten dönüyor, 2 penaltı kaçıyor, zar zor berabere kalıyoruz. Kupadaki Kayseri maçı olacak iş değil. Hatalarımız, yanlışlarımız dışında şans ile ilgili sıkıntımız da var. Hakem hataları bizi kritik maçlarda yaşadık. İlk Trabzonspor maçı. Sonrasında süreci doğru yönetemedik."

"TRABZONSPOR AÇIK ARA EN İYİSİ"

"Trabzonspor, ligde açık ara en iyi futbolu oynuyor. Kimsenin çıkıp da ''Hakemler sayesinde puanları alıyorlar'' demesini kabul etmem. Bize göre hakem konusunda daha şanslılar tabii ama çok iyi bir kadro kurdular ve puan farkı tesadüf değil."

"TESCİL KONUŞMAK YANLIŞ"

"Bu saatten sonra ligin tescilini konuşmak doğru değil."

"MHK BAŞKANININ SÖZÜNE HİÇ İNANMIYORUM"

"MHK Başkanının operasyon kararını kendi başıma aldım sözüne hiç inanmıyorum. Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi büyük hakemler... Düşünebilyior musunuz? Hayatımda 2 hakemle görüşmem oldu. Bir hakem, bizim maçımızda maç oynanırken bizim futbolcumuza ''Sen bu kaosa niye geri döndün?'' gibi bir laf ediyor. Akıl tutulması. Bir öyle 2 dakikalık konuşmam olmadı. Ben hakemleri tanımam, bilmem. Bu süreçte sistemin nasıl çalıştığını tanıma imkanımız oldu. Aydınus''a gidip ''Sebep ben değilim'' diyorsun. Sonra ben karar aldım diyorsun. Tutarsız..."

"BİR ORTA YOL BULURUZ"

Fenerbahçe, 4 sene önce 41 milyon dolar alırken yayından bu miktar 14 milyon dolara indi. TL''nin değer kaybetmesi ve yayıncıya yapılan indirimler bunun sebepleri. 41 milyon dolar, 14 milyon dolar nere? Sayın Ağaoğlu ona değiniyordu, Anadolu kulüplerinin sıkıntılarına dikkat çekiyordu. Biz bir orta yolu buluruz, hiç merak etmeyin.

YABANCI HAKEM

Soru: Yabancı hakem konusu gündeme gelirse Fenerbahçe ne oy verir?

Ali Koç: Lehte oy veririz.

"KABULLENMEK İSTEMİYORUM"

Şöyle de bir şey var; ''kulüpler istedi, kulüpler liste verdi''. Bu böyle değil. Ben bunu bekliyorum. Nereye çıkaracaklar bekliyorum. O algıya çalışmasınlar. 2-3 gün sonra çıkıp yine konuşacağım. Başka kulüpler liste verdiyse bilmiyorum, biz vermedik. Başka kulüplerin verdiğini de sanmıyorum. Sanmak da istemiyorum. Çünkü bununla ilgili de bilgiler geliyor. Kabullenemiyorum. Kabullenmek istemiyorum.

"FENERBAHÇE, 35 MİLYON EURO''YA MAÇLARINI SATABİLİR"

"Fenerbahçe rahatlıkla 30-35 milyon euro''ya kendi maçlarını satabilir. Şu an 14 alıyoruz. Felsefe olarak karşıyız. Kanun ne derse desin. Anadolu kulüpleriyle birlikte topyekün gelişmeliyiz. Çetin rekabet olmalı ki sistemin tümü gelişsin ama her şeyimiz yerlerde. Finans, kalite, Avrupa performansı yerlerde. Milli takım biraz daha yukarıda, inşallah oralarda kalırlar."

"CİDDİ TAHRİBAT YARATMAKTA"

Kalan hakemlerle de giden hakemlerle de sorunu olan takımlardan biriyiz. Son dönemde hakemlik müessesesinde yaşananlar Türk futbolunda çok ciddi tahribat yaratmakta. 3 Temmuz, Türk futbolunda nasıl tahribat yarattıysa, son dönemde hakemlik müessesesinde yaşananlar benzer seviyesinde olmasa da çok ciddi tahribat yapmaktadır."

"TRABZONSPOR HAK ETTİ DEMİYORUM"

Ben, Trabzonspor hak etti demiyorum. Trabzonspor, bu sezon özelinde daha iyi top oynuyor diyorum. Nesi çelişkili? Sosyal medyaya göre hayatımızı yönlendiremeyiz. Yönlendirsek farklı yerlerde olurduk. Doğruya doğru, iyiye iyi, kötüye kötü demem lazım. Bu noktaya kadar gelenleri konuşuruz sonra. Eminim bir gün o günler de gelecek.

"TÜRBÜLANSTA KALDIK"

Soru: Megafon olayından pişman mısınız?

Ali Koç: Yönetemedik dediğim o değil. Türbülansta kaldık ve o türbülanstan çıkamadık.

"BİR TOKATLAMADIĞIM KALDI"

Soru: Hakemlerin bile tavır aldığı MHK''ye karşı ne kadar sessiz kalmayı düşünüyorsunuz?

Ali Koç: Daha ne diyeyim ya. Bir tokatlamadığım kaldı. Daha ne diyeyim.

"BİR AYRIM OLMAYA BAŞLADI"

TFF''ye yakın olan, olmayan kulüpler diye bir ayrım olmaya başladı.

"TEKNİK DİREKTÖRÜ ZAMANI GELİNCE KONUŞURUZ"

Teknik direktör konusunu zamanı gelince konuşacağız. Sandığından erken de olabilir.

İlgili Haberler