FETÖ sanığı eski Tuğamiral Mustafa Sözer ifade verdi

FETÖ sanığı eski Tuğamiral Mustafa Sözer ifade verdi
Çatı davasında ifade veren FETÖ sanığı eski Tuğamiral Sözer, mahkeme başkanının yönelttiği "darbeyi kim yaptı?" sorusuna, "iddianamede bu darbenin FETÖ tarafından yapıldığı söyleniyor, benim de bundan daha makul bir cevabım yok" şeklinde cevap verdi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Duruşmada, hakkında olay günü karargahta bulunmamasına ve darbe girişimine fiilen katıldığına yönelik somut bir delil olmamasına rağmen, sözde atama listesinde göreve devam ve ayrıca Dışişleri Bakanlığı müsteşarı görevi verildiği belirtilen Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığında Yunanistan Denizcilik ve Havacılık Daire Başkanı eski Tuğamiral Mustafa Sözer de savunma yaptı.

Sözer, 2015 Ağustos ayında albaylıktan tuğamiralliğe terfi ettirildiğinde 15 Temmuz'da yaptığı görevine atandığını ifade ederek, görevi gereği Dışişleri Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını söyledi.

15 Temmuz'un kendi için rutin bir gün olduğunu anlatan Sözer, o gün öğle yemeği için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargahına geçtiğini, cuma günleri Ankara bölgesindeki amirallerin geleneksel olarak öğle yemeğini burada yediklerini aktardı.

 Öğleden sonra Genelkurmay Başkanlığındaki ofisinde mesaiye devam ettiğini dile getiren Sözer, mesaisini 19.30'da bitirerek Batıkent'teki lojmanına gittiğini belirtti.

"DARBEDEN 22.30'DA HABERDAR OLDUM"

Sözer, geceyi Bursa'dan gelen bacanağı ve ailesi ile geçirdiğini, yaşanan hareketlilikten ise saat 22.30 civarında kayınpederinin aramasıyla haberdar olduğunu bildirdi.

Evde televizyondan gelişmeleri takip ettiğini, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir kalkışma olduğu açıklamasını da izlediğini belirten Sözer, gece boyunca evden ayrılmadığını iddia etti. Sözer, "Darbe ile alakalı kimseden emir almadım, emir vermedim." dedi.

Mustafa Sözer, 18 Temmuz Pazartesi günü karargaha gittiğini ve 25 Temmuz günü sözde atama listesinde adına görevlendirme yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alınıncaya kadar normal mesaisine devam ettiğini dile getirdi.

Meslekten hemen ihraç edildiğini, 29 Temmuz'da ise tutuklandığını anlatan Sözer, şöyle konuştu:

"Bu darbe girişiminin öncesinde hiçbir şekilde haberim olmadığı gibi darbecilerin atama listesindeki pek çok general amiral gibi görevlendirme yapıldığından da haberim olmamıştır. Genelkurmay Karargahında mevcut görevine devam ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarı şeklinde iki görevlendirme yapıldığını ilk kez 18 Temmuz'da Karargaha gidince öğrendim. Evdeyken ne Genelkurmayda ne de Dışişleri Bakanlığında hiçbir faaliyetim olmamıştır. Bu durum, iddianamede aynen teyit edilmiş, olay günü karargahta bulunmadığım ve darbe girişimine fiilen katıldığıma yönelik bir delil bulunmadığı açıkça ifade edilmiştir.

Darbe girişiminden önceki herhangi bir zamanda, mekanda, herhangi bir kişi tarafından sözde atama listesindeki görevlendirme hakkında bana teklifte bulunulmamış, bilgilendirme yapılmamış, talimat verilmemiştir. Buna ilişkin tek bir delil gösterilebilmesi mümkün değildir. Çünkü yoktur."

Tutukluluğunun üzerinden 11 ay geçmesine rağmen hakkında en ufak bir delile rastlanmadığını iddia eden Sözer, yargısız infaz yapıldığını öne sürdü.

Sözer, sözde atama listesinde böyle bir göreve verilmesinin çalışma alanıyla ilgisi olduğunu düşündüğünü dile getirerek, "Darbecilerin niyeti ne olursa olsun ve bu niyet ne kadar mantıklı veya mantıksız olursa olsun bu görevlendirme benim bilgim ve iradem dışında yapılmıştır. Faturasının bana kesilmesi adil değildir." ifadelerini kullandı.

DARBEYE KİM TEŞEBBÜS ETTİ?

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in bu darbeyi kimin yaptığını sorduğu Sözer, "Ümit ediyorum bulacaksınız. Şimdiye kadar kimse kabullenmedi, umarım çıkar." dedi.

Dik'in, "Size bu kötülüğü kim yaptı?" şeklinde sorusunu değiştirmesi üzerine ise Sözer, "Bu darbeyi kim organize etti, kim hazırladıysa onun yaptığını düşünüyorum. İddianamede bu darbenin FETÖ tarafından yapıldığı söyleniyor, benim de bundan daha makul bir cevabım yok." diye konuştu.