Fetullahçı sızmada AKP'nin rolü

Fetullahçı sızmada AKP'nin rolü

Hazırlayan: Timuçin MERT

Bu köşede çok sorduğum bir sorunun yanıtını CHP'nin, darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyonun raporuna yazdığı muhalefet şerhinde buldum. Şerhteki tablo ortaya koyuyor ki Fetullahçıların yargıdaki kadrolaşmaları, AKP döneminde iki kat artmış!

Buna göre 1980 yılından 2002'ye kadar geçen 23 yıllık süre içinde yargı kadrolarına girenler içinde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edilenlerin payı yüzde 15.

AKP'nin 2002'de iktidara gelmesinden sonra yargı kadrolarına alınanlar içinde darbe girişiminden sonra ihraç edilenlerin payı ise yüzde 35.

(...)

 2003-2010 yılları arasında, yani Anayasa değişikliği ile HSYK'nın yapısı değiştirilmeden önce, 3 bin 637 hâkim ve savcı atanmış, bunların 1255'i darbe girişiminin ertesinde ihraç edilmiş. İhraçların toplam atamalar içindeki payı yüzde 34.51.

2010'da "Yetmez ama evet" sloganıyla hatırlanacak referandumla HSYK'nın yapısı değişince atanan 2 bin 876 hâkim ve savcının 1192'si Fetullahçı olduğu gerekçesiyle ihraç edilmiş. Oran yüzde 41.45.

Tabii CHP, HSYK seçimleriyle ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi'nde iptal ettirmesinin, bu işte oynamış olduğu role değinmiyor. AKP'nin, 17-25 Aralık'tan sonra Fetullahçılar ile yolları ayrılınca atanan 2 bin 281 hâkim ve savcının 582'si 15 Temmuz'dan sonra ihraç edilmiş. Yani dörtte biri.

Ortaya çıkıyor ki 23 yıllık dönemde yargıya sızan Fetullahçı oranı, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde sızmayı başaranların ancak yarısı kadar. Bunun da hesabının verilmesi gerekmiyor mu?

Yargıdaki durumu böylece öğrenmiş olduk. Şimdi sıra geldi sorunun ikinci bölümünü öğrenmeye. İhraç edilen polisler, askerler ve diğer kamu görevlileri açısından durum nedir? Bunların yüzde kaçı AKP döneminde mesleğe atanmışlar ya da terfi ettirilmişler?

Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet

***

Ne diyor, ne yapıyor?!

--------

Erdoğan, dezavantajlı durumdaki klasik Türk müziğini, opera ve tiyatroyu kayırmaktan söz ediyor. Onlara pozitif ayrımcılık yapmak istiyor. Fakat uygulama tersi... İftar listesinde arabeskçi kadar devlet sanatçısı, magazin figürü kadar tiyatro ustası, pop aranjör kadar alaturka bestekâr, ekran şovmeni kadar dünya çapında operacımız vardı da ben mi göremedim?..

Akif Beki Hürriyet

***

Kumpasın ikinci perdesi gibi

---------

Devletin en önemli kurumlarına on binlerce FETÖ'cü yayılırken, o zaman dilimlerinde bu kurumların bağlı olduğu bakanlıkların veya başındaki kişilerin "ne gibi etkisi olup olmadığı" hâlâ ortaya çıkmış değil.

Bu FETÖ yayılması sonunda yapılan 15 Temmuz Darbe Girişimi süreci de ne yazık ki Balyoz-Ergenekon'da olduğu gibi "suçsuzların suçlandığı, gerçek sorumluların ve FETÖ'ye destek vermiş olanların kurtulduğu" bir sürece dönüştü.

Güngör Mengi Vatan

***

"Fitneci Fehmi"

--------

Yalım Eralp,(...) diplomatik hayatının hikayesini "Bir 'monşer'in hatıratı" adlı kitabında topladı. Kitabın 179'uncu sayfasında şunlar yazılı:

 "Bakan Mümtaz Soysal, "Araplar seni vuracak" diyordu. Çiller arkamda durdu. (...) Fehmi Koru TV yayınları yaptı hakkımda... Yazılar yazdı: "İstanbul'un tanınmış dönme ailelerindendir" diye... İma belli. Daha sonra iş Meclis'e geldi… O sıralarda Çiller'e bir soru önergesi yöneltilmiş. Babamın doğum yeri soruluyor. Selanik. Amaç beni İsrail ile ilişkilendirmek... Ne olmuş babam Selanik doğumluysa?"

Bu alıntıyı niçin yazıyorum? Bizim gazetenin iki genç yazı emekçisi Mediha Olgun ile Gökmen Ulu, 19 gün oldu hapisteler. Bu iki genç gazeteciyi hapse götüren iddianameyi yazan Savcı ile kararı veren hakim, Fehmi Koru'nun "iftira ve fitne makinesi" gibi çalıştığının belgesini görsünler diye yazıyorum. Diplomatın kitabında var. İftiracılığı meslek edinmiş!

Necati Doğru Sözcü

-----

Utanç verici rekor!

***

Türkiye olarak dünyada erişilmez bir rekorun sahibiyiz.

Dünya şampiyonu olmak güzel şeydir ama bu konuda değil!

Rekorumuz maalesef "utanç verici" bir rekor!

Halen 160 (yazı ile yüz altmış) gazeteci, tutuklu ve hükümlü olarak Türkiye cezaevlerinde yatıyor.

...Ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne,

meslektaşlarımızı cezaevinde ziyaret etmeye bile izin vermiyor!

* * *

Makamlar geçicidir. Biz bugüne kadar sayısını hatırlayamadığımız kadar çok Adalet Bakanı gördük.

Siyaset adamları, icraatlarıyla beraber yaptıkları doğru davranışlar ve iyiliklerle anılırlar. Bu nedenle birçok Adalet Bakanı'nı bugün hayırla yad ediyoruz.

Unutmasın, Bekir Bozdağ da bir gün bu görevi bırakıp gitmek zorunda

kalacaktır. "Mahkeme kadıya mülk değildir" sözü boşuna söylenmemiştir.

Rahmi Turan Sözcü

-------

Katar krizinin altında!

***

İslam coğrafyasında çıkan pek çok krizin altında olduğu gibi Katar krizinin altında da hiç şüphesiz Siyonizm var.

ABD Başkanı Trump'ın İsrail'i ziyareti sırasında "Ağlama Duvarı" önünde başındaki "kipa" ile verdiği pozlar aslında bu krizin habercisi gibiydi! KipalıTrump "Ağlama Duvarı"nı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmaktan "şeref duyduğunu" söylerken içimize "kurt düşmüş" ve bu şerefin(!) İslam âlemine nelere mal olacağını düşünmüştük.

Aradan çok geçmedi Katar krizi patlak verdi!

Zeki Ceyhan Millî Gazete