Filibeli Ahmet'in kayıp eserleri bir asır sonra ilk kez okuyucu ile buluşuyor

Filibeli Ahmet'in kayıp eserleri bir asır sonra ilk kez okuyucu ile buluşuyor
Türk edebiyatının büyük kalemlerinden Filibeli Ahmet Hilmi’nin kayıp eseri 111 yıl sonra okuyucusu ile buluştu. 1910 ve 1913 yılında kaleme alınmış iki kitapçık "Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor" ve "Müslümanlar Dinleyiniz" ilk basıldığı günden sora bir daha hiç gündeme gelmemiş ve okuyucusuna kavuşamamıştı. Sahafların tozlu raflarında dahi rastlanamayan, Türk Tarih Kurumu’nun arşivlerinde kaybolmuş olan bu iki eser Mavi Gök Yayınları tarafından 111 sene sonra tekrar yayımlandı...

Türk edebiyatının büyük kalemlerinden Filibeli Ahmet Hilmi’nin kayıp eseri 111 yıl sonra ilk yayımlandı. 1910 ve 1913 yılında kaleme alınmış iki kitapçık "Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor" ve "Müslümanlar Dinleyiniz" ilk basıldığı günden sora bir daha hiç gündeme gelmemiş ve okuyucusu ile buluşmamıştı. 
Sahafların tozlu raflarında dahi rastlanamayan, Türk Tarih Kurumu’nun arşivlerinde kaybolmuş olan bu iki eser Mavi Gök Yayınları’nın genç editörlerinin girişimleri ile 111 sene sonra tekrar yayımlandı.

Hem siyaset bilimcilerin, hem edebiyatçıların hem de genç okuyucuların ilgisini üzerine çeken kitap artık arşivlerde değil, Mavi Gök Yayınları’nda okuyucularını bekliyor.

Türk edebiyatının ilk felsefi ve gerçeküstü romanını kaleme alan Filibeli Ahmet Hilmi, ortaya koyduğu tüm eserlerinde verdiği “hakikati kavramak” mücadelesi ile meşhur oldu. Pek çok eseri onlarca baskı yapan ve oldukça ilgi gören düşünürün bu iki eserinin ise kayıplara karışmış olması hayli ilginç.

1910 yılında yayımlanan “Müslümanlar! Dinleyiniz!” ve 1913 yılında yayımlanan “Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor?” isimli iki kitapçık, ilk baskısından sonra bir daha hiç gündeme gelmemiş, günümüz Türkçesine çevrilmeyi bırakın Latin alfabesine dahi aktarılmamıştı. 

Yorgun düşen Osman vatandaşlarına, toplumun huzurunu, ittihadını ve terakkisini sağlamak adına bir nutuk ve bir öğüt amacı ile kaleme alınmış “Müslümanlar! Dinleyiniz!” eserinde meşrutiyet ve hürriyetin faziletlerini sık sık tekrar etmiş; İslâm toplumlarının tembelliğinin ve doğru yoldan ayrılmasının sebeplerini sıralamıştır.

Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor eserinde ise Balkan Savaşı’nda yaşanan ağır yenilginin ardından elde kalan toprakların ve vatandaşların müdafaası için halkın Türklüğe sarılması gerektiğini öğütlemiş Türklerin mağlubiyetinin çeşitli sebeplerini sıralamış; zaferin birlik, ilerleme, eğitim ve çalışkanlıkla doğacağını müjdelemiştir.

Bir asırdır hiç yayınlanmayan ve sahafların tozlu raflarında dahi rastlanamayan bu değerli eserler Mavi Gök Yayınları’nın gayretleri ile uzun ve meşakkatli çalışmaları neticesinde yayına hazırlandı.

Eserler, özüne müdahale edilmeden, okuyucuların daha rahat okuyabilmesi amacıyla çeşitli açıklamalar ve fotoğraflar eklenerek ilk basım yılından 111 sene sonra hem günümüz Türkçesi ile hem de Osmanlı Türkçesindeki tıpkıbasım hali ile yayımlandı.