Filistin’de ağır kayıp 541 ölü, 3 bin 200 yaralı

Filistin’de ağır kayıp 541 ölü, 3 bin 200 yaralı
İsrail ordusunun hava, kara ve denizden aralıksız sürdürdüğü bombardımanda, ölü sayısı 541’e, yaralı sayısı 3 bin 200’e yükseldi

Filistin’de ağır kayıp 541 ölü, 3 bin 200 yaralı

Gazze Şeridi, İsrail’in kanlı ve acımasız saldırıları altında inliyor. 7 Temmuz’da başlayan ve kara, hava ve denizden aralıksız devam eden bombardımanda ölü sayısı 541’e, yaralı sayısı ise  3 bin 200’e yükseldi. BM, ölenlerin çoğunun sivil olduğunu duyurdu. İsrail ateşinde binlerce evin yıkıldığı ya da hasar gördüğü belirtilirken, BM, Gazze’de evini terk etmek zorunda kalan 83 bin 695 kişinin 61 sığınağa yerleştirildiğini ve rakamın hızla arttığını belirtti. Ayrıca, Gazze’nin altyapısı neredeyse yok olurken, elektrik ve su kesintileri de had safhaya çıktı. Gazze’deki bu ağır blinçoya karşın, İsrail harekatında ölen İsrail askeri sayısı 25 oldu. İzzeddin el-Kassam Tugayları ise, Gazze’nin güneyinde çıkan çatışmada 5 İsrail askerinin daha öldürüldüğünü ve öldürülen İsrail askerlerinin toplam sayısının 45’e yükseldiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin İsrailli askerlerin ölümünden derin bir acı duyduğunu ve Gazze’deki gerilimden Hamas’ın sorumlu olduğunu söyledi. Netanyahu, ülkede güvenlik sağlanana kadar Gazze’ye yönelik saldırılara devam edeceklerini ve gerekli görülmesi durumunda saldırıları genişleteceklerini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de, ölen İsrail askerinden ikisinin ABD vatandaşı olduğunu duyurdu.

Acil çağrı
BM Güvenlik Konseyi Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Ürdün’ün çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Konsey, gizli oturumu sonrası bölgede can kaybının artmasından dolayı ciddi kaygı duyduğunu bildirdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da İsrail’in Gazze’nin doğusundaki Şecaiyye bölgesini bombalamasını vahşice bir hareket olarak nitelendirdi. İsrail’in başlattığı Gazze’deki saldırılarda en kanlı gün önceki gündü. 

Hizbullah devrede
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ve İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Şallah ile telefonda görüştüğü ve “İşbirliğine hazırız” dediği bildirildi. Yaşanan gelişme İsrail’deki haber sitelerinde de geniş yankı uyandırdı. 

3+.jpg

İsrail’den Şucaiyye katliamı
İsrail ordusu Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye semtini havadan ve karadan bombaladı. En az 100 kişi hayatını kaybetti. 400’den fazla yaralı var. Filistin lideri Mahmud Abbas 3 gün yas ilan etti. Yardım ekiplerinin Şucaiyye’de kurtarma çalışmaları yaparken bölgeyi bombalayan İsrail, Kızılhaç’ın mahallede iki saatlik ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklamıştı. İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner, İsrail ordusunun Kızılhaç’ın sunduğu ateşkes teklifini onayladığını ifade ederek Şucaiyye’deki ateşe ara verileceğini belirtmişti. Yoğun bombardıman nedeniyle cesetler sokaklarda kaldı. Bu arada, İsrail jetlerinin, Gazze’nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda hedef aldığı Ebu Cami ailesine ait evin enkazından altısı çocuk dokuz kişinin cesedi çıkarıldı. Refah kentinde vurulan Siyam ailesine ait evlerde ise ilk belirlemelere göre yedisi çocuk dokuz kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını ifade etti. 
Kudra, yaralılardan beşinin durumunun ağır olduğunu söyledi. “Siyam ailesinin bireylerine ait kömürleşmiş ceset parçaları ve kollarıyla bacakları kopmuş yaralılar Avrupa Hastanesine getirildi” diyen Gazzeli yetkililer, İsrail’in bu aileye karşı insanlık suçu işlediğini vurguladı. Görgü tanıkları, İsrail ordusunun Siyam ailesine ait altı eve 13’ün üzerinde top mermisi attığı ve ateş açtığı bilgisini verdi.