Filistin’de “intifada” çağrısı...

Filistin’de “intifada” çağrısı...
Hamas, Batı Şeria’daki Filistinlileri, Gazze’de zafer için kitlesel intifadaya çağırdı. İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze’de ölü sayısı 836’ya yükseldi

Filistin’de “intifada” çağrısı...

İsrail’in Gazze’ye yönelik kara, hava ve denizden düzenlediği kanlı saldırılar şiddetini artırarak devam ederken, bölgeyi denetimi altında tutan Hamas, Batı Şeria’daki Filistinlilere kitlesel ayaklanma çağrısı yaptı. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yazılı açıklamasında, ” Batı Şeria’daki halkımızı, Gazze’de hakiki ve fiili zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve İsrail düşmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz “ ifadesini kullandı. Gazze’ye destek amacıyla “48 Binlik Yürüyüş” sloganıyla Ramallah’tan Kudüs’e ulaşmak isteyen binlerce Filistinli, Kalendiya kontrol noktasına geldi, ancak burada İsrail askerlerinin müdahalesi üzerine Filistinlilerle çatışma çıktı.

Ölü sayısı 836
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 836’ya yükseldiği bildirildi. 7 Temmuz’dan bu yana devam eden saldırılarda 200 çocuk ve 99 kadın öldü, 5260 kişi yaralandı. Kuşatma altındaki Huzaa beldesinde cesetler sokaklardan kaldırılamıyor. Belde sakinleri ” İsrail ordusu, 2 gündür kuşatma altında tuttuğu beldeye hedef gözetmeksizin havadan ve karadan saldırmaya devam ediyor. Ölenlerin cesetleri, saldırılar nedeniyle toplanamıyor, sokaklarda duruyor “ dedi. Huzaa’da ilk belirlemelere göre, çoğu çocuk ve kadın 30 kişi öldü.

Savaş uçağı düşürüldü
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Astsubay Başçavuş Yair Ashkenazy’nin (36) öldürüldüğü belirtilerek, Gazze’ye yönelik saldırıların başladığı 7 Temmuz’dan bu yana hayatını kaybeden İsrail askerlerinin sayısının 33’e yükseldiği ifade edildi. Hamas ise bu sayının 76 olduğunu iddia ediyor. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları ise, son çatışmalarda Gazze’nin Beyt Hanun kentinde pusuya düşürülen 12 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Hamas yine Gazze semalarında İsrail ordusuna ait “F15” tipi savaş uçağının roketle vurulduğu açıkladı.


Batı Şeria’da çatışma
İsrail’in saldırılarını protesto etmek ve Gazze’ye destek vermekamacıyla Ramallah’tan Kudüs’e ulaşmaya çalışan binlerce Filistinliye İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu çıkan çatışmada, 2 kişinin öldü, 5’i ağır 200 kişi yaralandı. Çok sayıda Filistinli de tutuklandı. Gazze’ye destek amacıyla “48 Binlik Yürüyüş” sloganıyla Batı Şeria’nın Ramallah kentinden Kudüs’e ulaşmak isteyen binlerce Filistinli, Kalendiya kontrol noktasına geldi. İsrail askerlerinin göstericileri dağıtmak için gerçek ve plastik mermi, göz yaşartıcı gaz bombası ve tazyikli su kullanması sonucu 2 Filistinli hayatını kaybetti, 5’i ağır 200 kişi yaralandı. İsrail ordusu ise göstericilerin güvenlik güçlerine taş, yangın bombası attıklarını ve yolları, ateşe verdikleri tekerleklerle kapattıklarını bildirdi. İsrail medyası önceki gece düzenlenen protesto gösterilerini, 2000-2005 yılları arasındaki İkinci İntifada olarak bilinen ayaklanmalara kıyasla, daha geniş katılımlı ve daha büyük olarak tanımladı.