Vatansız kalan çift DNA testiyle Türk kimliği aldı. Film gibi olay

Vatansız kalan çift DNA testiyle Türk kimliği aldı. Film gibi olay
Türkiye’den yasa dışı yollarla İsviçre’ye gitmeye çalışan Muhammed Şen ve sevgilisi Helin Kara'nın hikayesi, film sahnelerini aratmıyor.

Türkiye’den yasa dışı yollarla İsviçre’ye gitmeye çalışan Muhammed Şen ve sevgilisi Helin Kara yakalandı. Türkiye’de doğan ama resmi kayıtlara geçmeyen ikili aileleriyle birlikte yıllar önce Irak’a yerleşti. 

Hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan Muhammed Şen ve Helin Kara’nın kimlik kartları yok. Bu durum hukuk dilinde “Haymatlos” yani “Vatansız” olarak tanımlanıyor. 

Irak’tan yasa dışı yollarla önce Türkiye’ye giren Muhammed Şen ve Helin Kara, Antalya Havalimanında sahte pasaportlarla yurt dışına çıkarken yakalandı. 

Sahte pasaporttan dolayı tutuklanan Muhammed Şen ve Helin Kara yaklaşık iki ay sonra tahliye edildi. Hiçbir ülkenin kimliğini taşımadığını söyleyen iki sevgili “Antalya Geri Gönderme Merkezinde” gözetim altında tutulmaya başlandı. 

IRAK’TA GEÇİCİ İKAMETGAH BELGESİYLE YAŞAMIŞLAR 

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadesi alınan Muhammed Şen 1993 yılında Şırnak Uludere’de doğduğunu ve daha sonra ailesiyle birlikte Irak’a gittiğini anlattı. 

Irak’ta ailesine ve kendisine verilen geçici ikametgah evraklarıyla yaşadıklarını söyleyen Muhammed Şen hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını iddia ederek beraber yakalandığı 1999 doğumlu Helin Kara ile evli olduklarını söyledi. 

Helin Kara’nın da kendisi gibi herhangi bir ülkenin kimliğini taşımadığını öne süren Muhammed Şen eşiyle birlikte İsviçre’ye gitmeye çalıştıklarını söyledi. 

Muhammed Şen ifadesinde şöyle konuştu: “Ben, eşim Helin Kara ile birlikte Irak Erbil’de yaşamaktayım. İkimiz de herhangi bir ülkenin kimliğini ve pasaportunu taşımıyoruz. Türkiye’de bir adresimiz yoktur. 

Ben Irak’ta inşaat işlerinde çalışırım. Irak’taki yaşam şartlarından dolayı eşimle birlikte İsviçre’de yaşayan akrabalarımızın yanına gitmeye çalışıyordum.” 

“ANNE BABASI TÜRK VATANDAŞI” DİYEREK DAVA AÇTI 

Sahte pasaport suçundan tahliye edildikten sonra “Antalya’da Geri Gönderme Merkezi’nde” bekletilen ikilinin avukatı Abdulcelil Paksoy, Muhammed Şen ve Helin Kara’nın Türkiye’de doğduğunu anne ve babasının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyleyerek “Nüfus düzeltme” davası açtı.  

Antalya Asliye Hukuk Mahkemesine açılan davalardan Muhammed Şen’in duruşmasında, avukat Abdulcelil Paksoy, müvekkilinin annesinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Nadire Şen olduğunu dolayısıyla müvekkilinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiğini söyledi. Avukat Abdulcelil Paksoy, müvekkili Muhammed Şen ve annesi olduğu iddia edilen Nadire Şen’den örnek alındıktan sonra DNA testi yapılarak bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. 

MAHKEME DNA ÖRNEĞİ İSTEDİ ANNEDEN KAN ALINDI 

Talebi değerlendiren Antalya Asliye Hukuk Mahkemesi de Muhammed Şen’den kan örneği alınarak Nadire Şen’in oğlu olup olmadığının tespit edilmesine hükmetti. 

Açılan “Nüfus düzeltme” davası da DNA testi sonucunda karara bağlanacak. 

Test sonucunda Nadire Şen’in Muhammed Şen’in annesi olduğu belirlenirse Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmek için başvuru yapabilecek. 

HAYMATLOS HAYATLAR 

Herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan kişiler “Haymatlos” yani “Vatansız” diye tanımlanıyor. Türkiye’de de son dönemde hızla artan sığınmacıların bir kısmı bu statüde. Bu durumda olan kişiler Türkiye’de “Vatansızlık Kimliği” başvurusu yaparak ikamet edebiliyor. Bu belge iki yıllık süreye yenilenebiliyor. Başvuran kişi herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazandığı takdirde “Vatansızlık Kimliği” iptal ediliyor.