'Fındık üreticisi küresel sermayeye ezdirildi'

'Fındık üreticisi küresel sermayeye ezdirildi'
Fındık üreticisinin gözetilmediğini söyleyen CHP'li Seyit Torun, "Seçim öncesinde fındık üreticisinin sorunları çözülmedi, AKP bu yanlışını sürdürüyor. Bu politikaların sonuçları, sandığa yansır, göreceğiz" dedi.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

Seçimlere birkaç gün kala, Karadeniz'de fındık üretim ve üreticisine dönük tartışmalar sürüyor. Karadeniz bölgesinin en stratejik ürünlerinden fındığın satışında, üreticinin gözetilmediğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Fındık üreticisi, AKP iktidarlarında tedarikçilere çok ezdirildi. Bunu da serbest piyasa ekonomisi adı altında yaptılar. Bu; fındık üreticisini küresel sermayeye ezdirmek anlamına da gelir. Bunun sonuçları; yıllardır başta Ordu olmak üzere bölgedeki fındık yetiştirilen yerlerdeki vatandaşlara çok olumsuz yansıyor. Seçim öncesinde fındık üreticisinin sorunları çözülmedi, AKP bu yanlışını sürdürüyor. Bu politikaların sonuçları, sandığa yansır, göreceğiz" dedi.

Fındık üreticisinin istediğini alamamasına mukabil, kartellerin kârlı çıktığına dikkat çeken Seyit Torun, şunları kaydetti, "Serbest piyasa adı altında üreticilerin alamadığı, kazanamadığı parayı tedarikçiler kazanıyor. Bu da küresel kartellerin daha çok işine geliyor. AKP iktidarlarının hepsinde üretici sorun yaşadı. AKP ise bu konuda bir şeyler yapacağım demesine rağmen yapamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi ile mahsul alındı, iç piyasaya fındık satışı için, ancak, o da üreticinin yüzünü güldürmeye yetmedi. AKP ne yaptıysa bir türlü olmadı."

Fındığın yurt dışına satılmasından dolayı, fındık üreticisini döviz kurundaki oynamaların da olumsuz yönde etkilediğini aktaran Seyit Torun, sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye'de dolar 3 lirayken, fındık fiyatı 9 liraydı. Dolar 4 buçuk liraya çıktı fındık fiyatında bir değişiklik olmadı, aynı 9 lira kaldı. Dolar'da bir değişiklik oluyorsa, o zaman fındık fiyatında da bir değişiklik olması gerekiyor. Ancak, AKP bunu yapmıyor. Fındık kazanırsa üretici kazanır, Türkiye kazanır. AKP bunları düşünmüyor."