"Fırat'ın doğusu Afrin'den tehlikeli"

"Fırat'ın doğusu Afrin'den tehlikeli"
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Afrin'e yapılan operasyonları değerlendirdi.

Fatih Erboz / ANKARA

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin Menbiç ve Afrin operasyonlarının Hatay'ın emniyeti ve Türkiye'nin bekası açısından önemli olduğunu ancak Afrin'e girildiği zaman PYD'nin ordu kurması ve Fırat'ın doğusundaki yapının oluşmasının engellenemeyeceğini söyledi.

Asıl tehlikenin Fırat'ın doğusunda Kürt yapısının kurulmasıyla başlayacağını belirten Pekin, şöyle dedi:

"Türkiye buraya müdahale eder. Bunu engellemek için de ABD, Suriye ve Irak'ın kuzeyine üsler yapıp, mühimmat depoladı. Malzemenin tamamı PYD'ye verilmedi. Orta Doğu'ya yakın üslerden kaydıracağı birliklerle PYD'ye yardım eder. ABD, 'Afrin'deki PYD'yi desteklemiyoruz'diyor. Rusya ile anlaşıldı. Afrin'de Tel Rifat başta olmak üzere kritik noktalar ele geçirilecek. Fırat'ın doğusunu Türkiye zımnen tanımış konumuna düşüyor.

ABD'nin istediği İran'ın önüne set çekilmesi. Barzani'den sonra, PYD'yi aldılar Fırat nehri boyunca Rakka'dan sonra Abu Kemal'e gitti. ABD paralel gitmedi, güneye gitti. Meydana getirdiği güç sadece sınırı değil, buraları da savunacak. Büyük ihtimalle o birliklerin dışında başka birlikler kurulacak, sadece sınır birlikleri ile yetinilmeyecek. İran'ın Afrin ile ilişkisi güneyden ve kuzeyden kesildi. Dolayısıyla İsrail'in istediği yerine geldi çünkü bu İsrail'in planı." 

Afrin'in ele geçirilmesinin Kürt Koridoru'nu kesip Hatay'ın emniyetini sağladığını vurgulayan Pekin, "Sonuçta Türkiye'nin güneyinde Kürt yapısının kurulmasına ve Suriye'nin parçalanmasına engel olmuyor Afrin'e girilmesi. Menbiç'e girildiği zaman da aynı şeyler olacak. Hatay'ın emniyeti sağlanacak, Suriye'nin bütünlüğü sağlanamayacak" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrin ve Menbiç operasyonları doğru olduğunu dile getiren Pekin, şöyle devam etti:

"ABD'nin İran ve Türkiye'ye yönelik büyük planları var. Federatif düzene geçiyor Suriye. Kuzey Suriye federe yapısı da İran'ın önüne geçip İsrail'i koruma planı. BOP mücadelesi ise daha büyük bir planı öngörüyor. Türkiye ve İran'ı içine alıyor. Buraya mühimmat yığılması daha sonraki operasyonlara hazırlık gibi duruyor. ABD çekilmiyor, yığınak yapıyor. Bir devlet kurarsanız orada sadece İran'ı değil, Türkiye'yi de karıştırırsınız. PKK Türkiye'de eylem yaparken o bölgeden yardım alacak. İran ve Rusya, PYD ile mücadele etmiyor. Suriye ordusu mücadele ediyor.

Eğer siz Suriye ile işbirliği yapıp sınırı kapatırsanız, muhalifleri çekerseniz o zaman Suriye ordusu ile PYD karşı karşıya kalır. Suriye ordusu PYD'ye yöneldi mi ABD müdahale eder, Ruslar karşısında olur. Böyle bir yöntem varken neden buralara getiriyoruz işi anlamak zor. Rusya, 'Birliklerimi çekiyorum'dediği zaman modern hava savunma sistemlerini Suriye'ye bırakacak. Bu İsrail için, ABD için büyük tehdit. Bu nedenle İsrail savaşı bitirmek istemiyor. ABD'nin Barzani'nin referandumu konusunda adım atmamasının nedeni Suriye planıydı."