Fırat'ın doğusu küresel batak!

Fırat'ın doğusu küresel batak!
Fırat'ın doğusunda yaşanan gelişmelerin Türkiye açısından endişe verici olduğunu söyleyen Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Fırat'ın doğusunun Türkiye'nin güney sınırının güvenliği kadar Doğu Akdeniz açısından da önemli olduğunu belirtti.

Fatih ERBOZ/ANKARA
Suriye'de Fırat'ın doğusunda yaşanan gelişmeler Türkiye açısından her geçen gün endişe verici duruma gidiyor. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Fırat'ın doğusunun Türkiye'nin güney sınırının güvenliği kadar Doğu Akdeniz açısından da önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu iki alanda hâkimiyeti kaybetmemesi için Suriye ile anlaşmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Yavuz, Türkiye'nin içinden geçtiğimiz süreçte cephe genişletmek yerine tam tersine cephe daraltması gerektiğini söyledi.  

ABD'nin Suriye'nin kuzeyine gelip yerleştiğini ve çıkmaya da niyetinin olmadığını bildiren Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin Suriye'de Esad karşıtlığını çok fazla öne çıkardığı ortamda ABD bunu da gerekçe olarak kullanıyor. Esad'a karşıtlık konusunda Türkiye de Esad'a karşı ifadesini kullanıyor. Dolayısıyla Türkiye ile ABD'nin bu konuda görüşleri aynı diyor. Türkiye bu noktada önemli bir hata yapıyor. Esad ile tartışmayı bir kenara bırakması gerekir. Bu sadece PYD'nin varlığı ile ilgili bir konu da değil aynı zamanda Doğu Akdeniz ile ilgili bir konu. Suriye ile ilişkileri düzelttiğimiz noktada Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgeyi ertesi gün açıklama durumuyla karşı karşıya kalır. Yani çok sıkıntılı bir durum."

Suriye'nin eli güçlenirse ayrı bir durumun ortaya çıkacağına vurgu yapan Yavuz, "Suriye'nin elinin güçlenmesi demek ordusunu kuzeye doğru yönlendirmesi demek. Türkiye'nin de önemli bir sorunu ama öncelikli olarak onların problemi. Burada biz doğal müttefik durumundayız, doğal müttefikliği görmüyoruz" diye konuştu.  

SURİYE İLE İLİŞKİLER DOĞRU NOKTAYA ÇEKİLMELİ

Mısır ile ilgili yaşanan sürecin aynı olduğuna da değinen Yavuz, şunları kaydetti:

"Oradaki durumda aleyhimize işliyor. Cephe daraltacağımıza cephe genişletiyoruz. Cepheyi büyütüyoruz. Hem genişlik, hem derinlik olarak problem çıkıyor ortaya çok sıkıntılı bir durum. Türkiye'nin bir yerden çekilmemesi gerekiyor. Suriye ile anlaşmalı olarak yapılırsa daha iyi olacaktır. Toprak bütünlüğü ve Suriye devletinin egemenliğine saygılıyız diyoruz ya bunu samimi olarak yaptığınızda hiçbir problemi kalmaz Türkiye'nin. Türkiye'yi samimi olarak görürlerse Suriye mesela İdlib'de kalmaya rıza gösterir ama bu samimiyetle ilgili. Orası gerçekten bizim için önemli. Orası tam kontrol edilmeden, yeni durum ortaya çıkmadan üstesinden gelmemiz zor bazı tehlikelerin. Biz bunları yapsak da ABD ile iş çözülür mü bilmiyorum. Elimizden bu geliyorsa bunu yapmalıyız, daha büyümeden başka form kazanması için bunu yapmak gerekiyor."

Ahmet Yavuz, tehlikenin arttığına işaret ederek, "Rusya'yı da rahatsız eden gelişmeler var. Sanki biz Fırat'ın doğusuna rıza göstermişiz gibi sadece konuşuyoruz. Bu konuda doğru adım atmak her şeyden önce Suriye ile ilişkileri doğru noktaya çekmekten geçiyor. Başka türlü olmaz. Sinerji yaratmanın yolu iki ordunun varlığının alan kazanması" şeklinde konuştu.