Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

First Lego League Turnuvası başlıyor

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz başarılarıyla bizleri her zaman gururlandırmışlardır. İşte böyle bir etkinlik daha önümüzdeki günlerde başlıyor.
Değerli arkadaşım Profesör Dr. Türksel Bensghir, kendi oğlunun da dahil olduğu keyifli etkinliğin bilgisini elektronik postama iletmiş. Gençlerin başarılı çalışmalarını ilgilendiren böylesi hoş bir etkinlik belki diğer okullarımıza da örnek olur düşüncesiyle sütunuma taşımaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bakınız neler yapıyorlar:
Tevfik Fikret İlköğretim Okulu Correctronique Robot Takımı olarak Lego ve First kuruluşlarının düzenlediği 2012 First Lego League (FLL) turnuvaya katılıyor. Bu yıl 8.si düzenlenen Turnuva, ODTÜ Eğitim Bilimleri Fakültesinde 17-19 Şubat 2012’de gerçekleştirilecek. Etkinliğe, 22 ilden 80 takım, 800 çocuk katılacak. Her turnuvada olduğu gibi 100 kadar gönüllü çalışıyor olacak. 9-16 yaş arası çocuklardan oluşan, 4-10 kişilik takımlar, verilen evrensel bir tema kapsamında gerçek mühendislik problemlerini çözecek. Takımlar kendi projelerini geliştirip ve özgür tasarım olanağı sağlayan malzeme ve yazılımla robot programlaması yapacak. Bilim Kahramanları Turnuvası özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde, toplumsal anlamı olan çözümler üreten gençlik yetişmesi için düzenleniyor.
Tevfik Fikret İlköğretim Okulunu, Correctronique Robot Takımını koçları okulun teknoloji ve tasarım öğretmeni Müfit Alkaya liderliğinde, Muammer Akın Aydoğan, Yaren Pehlivan, Yunus Bensghir, Muammer Engin Ustaoğlu, İdil Can, İlke Uysal İpek Deniz Öcal, Asım Güneş Üstünalp, Atacan Pamuk, Oğul Can Yurdakul ile temsil edecek. Correctronique Robot Takımı, Gıda Etkeni Robotu tasarladı. Bu robotun belirlenen görevleri verilen sürede yapması gerekiyor. Ayrıca grup Salmonella Bakterisi konulu araştırma projesi hazırladı. Proje ekibi, ODES (Ohmik Dezenfektasyon Sistemi) ve GIMAS (Gama Işınlı Mikroorganizma Arındırma Sistem)i ile Salmonella bakterisinin insan üzerindeki ölümcül etkisini azaltacak yenilikçi çözümler geliştirdiler.
Takım üyeleri etkinliğin kendilerini “Böyle bir takımda yer almak tabii ki hayatımızda farklı etkiler yarattı. Başta takım olma duygusunu daha iyi kavramamızı sağladı. İnsanların bize karşı dışarıdan bakışları ve sezileri olumlu yönde değişti. Dezavantajları da olmadı değil tabii ki. Yarışmaların başlama tarihine yaklaştıkça sıkı bir tempoya girdik. Şubat tatilinde ve hafta içi her gün çalışmalarımız vardı. Okul çıkışlarında bazen gece geç saatlere kadar kalmamız gerektiği bile oldu. Bu yoğun tempo bize bazı zorluklar çıkardı. Bazı fedakârlıklar yapmak zorunda kaldık; fakat sonunda yarışmaya katılma ve kazanma isteği tüm takımda olumlu ve zorlukları aşmamızı sağladı” şeklinde özetlediler.
Ayrıca, takım üyeleri projenin kendilerine katkılarını şöyle dile getirdiler: “Kariyerimizi planlama aşamasında da çok önemli bir yer alıyor. Çünkü bu yarışma uluslararası bir yarışma. Biz burada sorumluluk alma, takım olma ve işbirliği yapma becerilerini kavrıyoruz. Bunlar gelecekte hayatımızın her aşamasında kullanabileceğimiz ve kullanmak zorunda olduğumuz beceriler. Bu projede yaşımızı doldurduğumuz zaman yine ’FIRST’ firmasının düzenlediği ’FRC’ yarışmasına katılacağız. Bu yarışma sayesinde yurtdışı üniversitelerinde burs kazanabilme şansı elde ediyoruz.”
Ben de gençlerimize hem yarışmada, hem de yarışma sonrasındaki hayatlarında başarılar diliyor, bu tarz etkinliklerin bütün okullarımız genelinde arttırılarak bilinçli gençler yetiştirilmesine katkı sağlaması umuduyla devamını diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları