Koalisyonda kritik görüşme Pazartesi

Koalisyonda kritik görüşme Pazartesi
Davutoğlu ve CHP lideri Kılıçdaroğlu pazartesi biraraya geliyor Hükümeti kurmak için son tarih 23 Ağustos

Dananın kuyruğu haftaya kopuyor!

Partiler rapor verdi

Haluk Koç, koalisyon görüşmelerine ilişkin önceki günkü CHP MYK’da Kılıçdaroğlu’na bilgi verirken Bakan Ömer Çelik başkanlığındaki AKP heyeti raporunu dün Davutoğlu’na sundu. Çelik, pazartesi günü Kılıçdaroğlu ve Haluk Koç’un Davutoğlu ile görüşmek için Başbakanlık’a geleceğini söyledi. 

Uzlaşma ya da seçim

Hükümeti kurmak için verilen 45 günlük süre 23 Ağustos’ta sona eriyor. Anlaşma olmazsa sandıklara erken gidilecek. Seçimlerin yenilenmesine karar verilirse hükümet çekilecek ve Tayyip Erdoğan geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak için başbakan atayacak. Hükümette partilerin gruplarına göre bakan olacak.  

Davutoğlu, haftanın ilk günü Bakanlar Kurulu’ndan sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Haluk Koç’la Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya gelecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma süreci kapsamında CHP ile istikşafi görüşmelerde bulunan AKP heyeti ile bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleşen kabulde, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AKP milletvekilleri Ali İhsan Arslan, Osman Can ve Taha Özhan yer aldı. Heyet, CHP ile gerçekleştirilen istikşafi görüşmelerine ilişkin hazırladığı raporu, Başbakan Davutoğlu’na sundu.  Görüşmeden sonra açıklama yapan Ömer Çelik, “AK Parti politikalarını ilgilendiren kısımları yarın (bugün) kurula götürülecek. Pazartesi günü hükümet politikalarını ilgilendiren kısmı Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’ndan sonra sayın Kılıçdaroğlu’nu ve Haluk Koç’u saat 18.00’de Başbakanlık Resmi Konutu’na bekliyoruz” dedi. Çelik, “Kendileri de olumlu yanıt verdiler. Gelinen noktanın değerlendirmesi yapılacak. Davutoğlu ile birlikte ben de katılacağım” diye konuştu. Çelik, “Öyle konular vardır ki bir konuda anlaşmazlık bütün anlaşmaları bitirebilir. Bazen de bir konuda anlaşma tüm anlaşmazlıkları bitirebilir. Bu tip görüşmelerin doğası ile ilgili temel bir kural vardır. Bu tip işlerde son noktada mutabakata varılıncaya kadar anlaşılmamış sayılır” ifadelerini kullandı.

Rapordan detaylar

Bu arada, AKP kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Çelik, iki ana başlık altında raporunu sundu. Önce, AKP için olumlu sayılabilecek maddeler sıralandı. Raporda, CHP’nin koalisyon konusunda oldukça istekli göründüğü belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ve kurmaylarının uzlaşma maddeleri konusunda herhangi bir aykırılık göstermediği mesajı verilirken, Bakanlıklar konusunda da herhangi bir olmazsa olmaz pazarlık maddesinin de yapılan görüşmelerde masada olmadığı ifade edildi. Öte yandan CHP’nin 17-25 Aralık süreci ile başlayan yolsuzluklar konusunu koalisyon pazarlığının ana maddesi yapmadığı ve kurulacak koalisyonun süresinin de 2 yıl olması konusunda isteklerinin görüşüldüğü belirtildi.

Olumsuzluklar

Raporda, CHP’nin, başta emekliye çift ikramiye, asgari ücretin 1500 lira yapılması gibi ekonomik vaatlerinin yer aldığı düzenlemeleri koalisyonla gerçekleştirmek istediği, ancak bunun AKP için bir dezavantaj olarak görüldüğü ifade edildi.  CHP’nin, yolsuzluk dosyaları ve Saray’ın konumunu, hükümetin kurulmasının ardından kamuoyunun gündemine taşıyacağı görüşü sunumda yer aldı. Raporda bu durum “baş ağrıtacak maddeler” arasında sıralandı. Raporda bir diğer önemli gündem maddesinin de Suriye konusu olduğu öğrenildi. Buna göre CHP, Suriye konusunda hükumet politikasının revize edilmesinden yana. Dış politikadaki iki parti arasında derin ayrılık AKP için bir handikap olarak değerlendirildi. Öte yandan, Kılıçdaroğlu, çarşamba günü Parti Meclisi’ni toplantıya çağırdı.