Fitch'ten doların tansiyonunu yükseltecek Türkiye açıklaması

Fitch'ten doların tansiyonunu yükseltecek Türkiye açıklaması
Türkiye'de Merkez Bankası Başkanının değişmesinin ardından Fitch Ratings'ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Fitch Ratings faiz indirimine yönelik bir para politikasının benimesi durumunda Türkiye'nin kredi notunun düşebileceğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Cumhurbaşkanı Recep Teyyip Erdoğan''ın kararıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) başkanını görevden alalınmasını değerlendirdi.

Fitch Ratings''ten yapılan açıklamada, Erdoğan tarafından yapılan görev değişikliğinin TCMB''nin güvenilirliğine zarar verdiği vurgulandı.

Reuters ajansının, faiz indirimine yönelik bir para politikasının, Türkiye''nin kredi notuna ne yönde etki edeceği sorusunu yanıtlayan Fitch''in ülke notları direktörü Tony Stringer, "Bu, kredi notunu gözden geçirmemize neden olabilecek bir şey, bu kesin" ifadelerini kullandı.

Yetkili, temel tehlikenin yurt içi hane ile iş yerlerinin yanı sıra tasarruf sahiplerinin Türk Lirası''nda sert değer kayıpları yaşayacağını düşündüğünü kaydetti. Aslen baktıkları şeyin piyasasanın o anki tepkisi olduğu ve bu hareketin ödemeler dengesi alanında baskının ne kadar artmasına yol açacağı alduğunu söyledi.

Ayrıca Fitch, geçen hafta Türkiye''nin kredi notunu ''BB-'' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü ise ''negatif''ten ''durağan''a çevirmişti.

 

İlgili Haberler