Fiyatlardaki yükseliş devam edebilir

Fiyatlardaki yükseliş devam edebilir
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, fiyatlardaki yükselişin devam edeceğini söyledi.

Piyasa beklentisinin oldukça üzerine çıkan enflasyondaki yükselişin önümüzdeki aylarda da sürüp sürmeyeceği tartışma konusu oldu. Analistlere göre, geçen yıllarda yaz mevsiminde fiyatı düşen gıdada bu sene yaşanan sert yükseliş enflasyonda rekor seviyenin görülmesine yol açtı.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, gıda dışı diğer gruplarda da kurlara bağlı fiyat artışlarının etkisinin görüldüğünü ifade etti ve, “Gıda fiyatlarının 2018 yılındaki seyri enflasyonun yılı çift hanenin ne kadar üzerinde bitireceği konusunda belirleyicilerinden biri olacaktır” dedi. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da yıllık enflasyondaki yükseliş hareketinin oldukça belirgin hale geldiğini belirterek, “Yıl sonuna kadar yeni kur şoku olmaması ve emtia fiyatlarının baskısının ılımlı kalması durumunda, enflasyonun yüzde 14-16 bandında dalgalanacağını, yılı yüzde 14,3 seviyesinde bitireceğini tahmin ediyoruz” dedi. Önceki yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 12 olduğunu anımsatan Tokalı, 2019 sonuna dair öngörülerini de yüzde 10,5’ten yüzde 11’e çıkardıklarını kaydetti.

'İNER' DEMEK İÇİN ERKEN

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de gıda fiyatlarındaki hızlı artışların, manşet enflasyonun aylık yükselişinde belirleyici olduğunu kaydederek, “Öte yandan maliyet cephesindeki gelişmeler de hız kesmeden devam ediyor. ÜFE’nin performansı, çekirdek TÜFE’deki yüksek seyir, yakın dönemde gözlenen TL’nin değer kaybı gibi maddeler de listeye eklendiğinde yükseliş için henüz zirvenin görüldüğünü düşünmek şu aşamada kolay değil” ifadelerini kullandı.

Maliyet cephesi gelişmelerinin dikkati çekmeye devam ettiğini söyleyen Gödek, ÜFE’deki kümülatif artışın son 3 ayda yüzde 9,42, yılın ilk yarısında yüzde 14,63 olduğunu, yani artışın yarısından fazlasının yakın vade kaynaklı olduğuna vurgu yaptı. Gödek, enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin en ciddi etkisinin mayıs ve haziranda görüldüğünü ifade ederek, “Enflasyondaki yükselişin gerek düşük baz etkisi gerekse yakın dönem TL gelişmelerinin gecikmeli etkileri ile birlikte temmuz ayında da devam edebileceğini ve yıllıkta yüzde 16’lı seviyelere ulaşabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

İlgili Haberler