Formasyonsuz öğretmen ve yandaş müdür ataması

Milli Eğitim Bakanlığı, tarihte görülmemiş zulümlere ve haksızlıklara, mahkeme kararlarına rağmen ısrarla imza atmaya devam ediyor. Bir taraftan formasyon almamış kişileri öğretmen olarak atarken diğer taraftan da yandaşları okul müdürü yapmak için başarılı okul müdürlerinin görevlerine son veriyor. Anlaşılan 7 Haziran hezimetinden henüz ders almamış ve yaptıkları haksızlık ve zulümlerin yanlarında kar kalacağını sanmaktadırlar.  Yine bunlar “Mazlumun ahı, indirir şahı” atasözümüzden de habersizler.

Pedagojik formasyon almış yüz binlerce öğretmen atama beklerken formasyon almamış kişileri öğretmen olarak atamak eğitim sistemimize ne gibi bir katkısı olacak?  657 sayılı Kanunun 98/b bendine göre “alınma şartlarını taşımamak” görevin sona erdirilmesini gerektirmektedir. Nitekim 2008 yılında pedagojik formasyonu olmadan ataması yapılan öğretmenlerin atama kararnameleri iptal edilmiştir.   Milli Eğitim Bakanlığının resmi yazışmalarından anlaşıldığına göre 2014 yılında pedagojik formasyonu olmayan 396 ve daha fazla kişinin öğretmen olarak ataması yapıldığı ortaya çıkıyor. Nitekim İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği 09.06.2015 tarih ve 5867380 sayılı yazı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin okullara gönderdikleri yazılarda “2014 yılı Eylül ayı öğretmen atama döneminde, Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarına pedagojik formasyonu olmadan ataması yapılan öğretmenlere yönelik, 2015 Yılı Öğretmenlerin Hizmetiçi Eğitim Planı kapsamında 20 Temmuz-11 Eylül 2015 tarihleri arası Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde 2015000096 nolu “Pedagojik Formasyon Kursu “nun planlandığı ilgi yazı ile bildirilmiştir. Buna göre ilgi yazı ekindeki listede bilgileri bulunan öğretmenlerden pedagojik formasyon belgesi bulunanların durumlarını belge üzerinde bulunan durumu bölümünde formasyon belgesi var/yok şeklinde belirtilmesini ve Eylül 2014 atama döneminde ataması yapılarak okulunuzda göreve başlayan öğretmenlerden pedagojik formasyonu bulunmayanların bilgilerini de ekte gönderilen listeye göre (Excel Formatında) doldurularak 15 Haziran 2015 tarihine kadar Müdürlüğümüz, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Bölümüne gönderilmesini” istenmektedir.

İstanbul İl ve İlçe Müdürlükleri ile okullara gönderilen yazı ekinde başta İstanbul olmak üzere Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay, İzmir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Yozgat, Zonguldak, Ardahan, Batman, Balıkesir, Bingöl, Bitlis, Denizli, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Muş, Tekirdağ ve Tunceli illerine pedagojik formasyonu olmayıp ataması yapılan 396 öğretmenin ismi ve atamalarının yapıldığı okullar yer almaktadır. Bunların dışında pedagojik formasyonu olmayan diğer öğretmenlerin tespitinin istenmesi sayının çok daha fazla olduğunu göstermektedir.

Diğer yandan Hükümetin bütün okul müdürü ve yardımcılarının yandaşlardan oluşması için başlattığı operasyon Türk Eğitim-Sen’in idari yargıya başvurması üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı ile Yönetmeliğin “Yönetici görevlendirmede esas alınacak hususlar” başlıklı 10. Maddesinin 9. Fıkrasının, “Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme” başlıklı 23. Maddesinin 1. Fıkrasında hiçbir ölçüt ve duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme, EK-1 Değerlendirme Formunun “Açıklama” başlıklı kısmının 3. Maddesinde “en az altı ay çalışmış olma” şartının İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Kurumundan Sorumlu Şube Müdürü ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürleri için aranmamasına ilişkin eksik düzenleme yönünden itirazın kabulüne karar verilmiştir.  Danıştay İDDK kararının gerekçesinde; 652 sayılı KHK ile yöneticilerin görev süresi dört yıl olarak belirlenmişken, her yeni müdür görevlendirmesi yapılan eğitim kurumunda dört yıllık görev süresini doldurup doldurmadığına bakılmaksızın yeni görevlendirilen müdürün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile yeni müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmelerinin yapılmasının 652 sayılı KHK’deki düzenlemeler aşılarak dört yıllık görev süresi dolmayan müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlerinin sonlandırılması sonucunu doğuran düzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilmiştir.

Danıştay kararına rağmen MEB’deki hukuksuz uygulamalar ve hak gaspları bütün şiddetiyle devam etmektedir. Nitekim en son İstanbul Pendik ilçesinde Türk Eğitim-Sen’li dört başarılı okul müdürü daha 19 Haziran tarihi itibarıyla görevleri sonlandırılarak yerlerine yandaşların ataması yapıldı. Duyan duymayanlara duyursun.

“YâRâb, bu uğursuz gecenin yok mu sabâhı?

 Mahşerde mi bîçârelerin, yoksa felâhı!”.

Yazarın Diğer Yazıları