“Tahşiye kumpas” yargılaması başladı

“Tahşiye kumpas” yargılaması başladı
Paralel Devlet Yapılanması’nın “Tahşiyecilere kumpas” kurduğu iddiasıyla, Gülen’le birlikte, Hidayet Karaca, eski Emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 33 sanığın yargılanmasına İstanbul’da başlandı

Gülen’li Paralel Davası başladı

“Tahşiye kumpas” yargılaması başladı

Fethullah Gülen Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 33 sanığın yargılaması başladı.

Paralel yapının “Tahşiyecilere kumpas” kurduğu iddiasıyla, Fethullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 33 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adliyenin büyük salonunda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Erol Demirhan, Ertan Erçıktı, Ömer Köse ile Ekrem Çelik, Hüseyin Nohut ve Mustafa Kılıçarslan ile başka suçtan tutuklu 4 sanık katıldı. Mustafa Kaplan ve Bünyamin Ateş’in de aralarında olduğu 15 müştekinin hazır bulunduğu duruşmaya, yokluğunda tutuklanmasına karar verilen firari sanık Fethullah Gülen ise katılmadı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın da izlediği duruşmanın yapıldığı salon ve çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

Avukatlardan itiraz

Duruşmada, kimlik tespitinin ardından sanık avukatları söz aldı. Sanık avukatları, mahkemenin, davaya bakmakla yetkisiz olduğunu savunarak, yetkisizlik kararı verilmesini talep etti. Bazı sanık avukatları, duruşmanın, sesli ve görüntülü kayıt alınarak yapılmasını istedi. Mahkeme heyeti de duruşmanın bu bölümden sonra sesli ve görüntülü kayıt alınarak yapılmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, iddianamede örgütsel yapılanmanın, ağırlıklı emniyet mensuplarından oluştuğu, bunun dışındakilerin de bu emniyet mensupları ile örgütsel birliktelikle hareket ettikleri, eylemlerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde yapıldığı bilgilerinin yer aldığını belirterek, davaya bakmakla kendi mahkemelerinin yetkili olduğunu belirtti. Heyet, bu nedenle yetkisizlik talebinin reddine karar verildiğini bildirdi.

Suçlamalar

İiddianamede, bir numaralı şüpheli Gülen ile tutuklu şüphelilerden Karaca, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” le suçlanırken, diğer 31 şüphelinin ise “silahlı terör örgütü üyesi olma” suçundan cezalandırılması istendi. İddianamede, Gülen ve Karaca’nın, “silahlı terör örgütünü yönetme”  suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde “resmi belgede sahtecilik” ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde “delil uydurarak iftirada bulunma”  suçundan da 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila 55’er yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianamede, Ali Fuat Yılmazer’in,  9 yıl ile 21 yıl, Tufan Ergüder’in, 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi. Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de 14 yıl 3 aydan 47 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu’nun da 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması öngörüldü.