Galatasaray bahane, enerji pastası şahane

Ne atom bombası ne Londra Konferansı, Türkiye’nin şu andaki öncelikli konusu Galatasaray’a kim başkan olacak..
Acıların çocuğu cim bomlular kurtarıcı bekliyorlar..
Halkın beklentisi, geçim sıkıntıları, hayat gailesi halkın bir bölümünün ve de çocuklarının yaşama sevinci olan Galatasaray’a kurtarıcı olarak bir halk kahramanı bekleniyor.. Robin Hood’dur beklenen, yani zenginden alacak yoksula verecek, kendileri gibi GS âşıklısı başka beklentisi olmayan bir başkandır arzulanan..
Çok beklerler.. Yok artık öyle, bu konularda bedava köfte ekmek..
Yok da gene de Galatasaray’a başkan olacak adayın şu sorulara açık cevap vermesi gerekir..
Mesela Ünal Aysal hakkında, sayıları onlarla ifade edilen bazı ülkelere, hakkında giriş yasağı olmuş mudur hiç?!
Neden kulislerde böyle sözler sarf ediliyor..
Bu “silah ticareti”  işleri ne iştir!
Sadece soru bu ve Galatasaray delegesi bu soruların açığa kavuşmasını ister herhalde?..
Ünal Aysal bu sorulara cevap vermelidir, böylesi bir işe talip olduğu için.. Ve de.. Bir başka konu..
Fatih Altaylı, Türkiye’nin krema dehlizlerini çok iyi yansıtan bir gazeteci.. Sabah gazetesinin yönetici ve yazarı olduğu sırada, oradaki bir yazısını, arşivimdeki yolsuzluk dosyasına aktardığımı hatırlıyorum..
Bir enerji yatırımcısından  “Türkiye’yi soyan adam”  diye bahsediyordu.. Elektrik dağıtım şirketlerinden birinin sahibinden söz ediyordu.. Bu şirket, ürettiği elektriği devlete çok yüksek fiyattan satıyordu..
Arşivde dosyayı bulamadım, kim bilir nereye tıkıldı!.. Ama kafamda çağrışım var.. Mal ettiği elektriği devlete acayip yüksek fatura eden şirket denilince akla o Belçika şirketi geliyor..  
 Şirket Belçika kökenli ama sahibi şimdi Türkiye’de en çok tanınanlar listesinde.. Adı Ünal Aysal.. Galatasaray Kulübü’nün başkan adayı..
2004 yılında ekonomi yazarı Vahap Munyar  “Türkiye’de ’pahalı elektrik’deyince hep UNI-MAR ve patronu Ünal Aysal gündeme geliyor...” diye yazmış.
Munyar’ın köşesinde şu satırlar var..
 “Kamuoyu onu, ’devlete elektriği pahalı satan adam’olarak tanıyor. Tartışma her alevlendiğinde Aysal kestirip atıyor: ” Evet, devlete pahalı elektrik satıyorum.
Ünal Aysal’ın sahibi olduğu Unit International’ın merkezi Brüksel’de bulunuyor. Türkiye’de yap-işlet-devret modeliyle ilk santrali 1999’da Marmara Ereğlisi’nde 480 MW gücünde UNI-MAR Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı adıyla kuran Ünal Aysal, önceleri elektriğin kilovat saatini 15 cent dolayında fiyatla satıyor.
Yeni doğal gaz santralleri kurulup, onlarla fiyat daha aşağı çekildikçe, UNI-MAR’ın fiyatı 10 cent dolayına iniyor. Ancak, UNI-MAR’ın fiyatı yine de yüksek kalıyor..
Ak Parti Hükümeti’nin “fiyatları indirin”  talebine de direnişi biliniyor Ünal Aysal’ın.

***

Hasılı, Galatasaray Kulübü üzerinde ilginç bir başkanlık yarışı var.. Kulübün özürlü hali sadece futbol takımındaki perişanlıkla ilgili değil!.. Asıl sorun mali durumla malul.. Banka borçları, yeniden toparlanma için gerekli milyon dolarlar, borsaya karşı şirket sorumluluğu vs.. Çıkan sonuç..
Para cambazı bir başkan şart..
En kolay yol da, milyonları feda edecek bir başkan bulmak!.. Hele Türkiye’de bu stratejinin tercümesi de şu;  “Öyle biri olacak ki, kaz gelecek yerden tavuk esirgemesin!..” Üç büyüklerin başkanlığına da  “kazların sürüler halinde geldiği”  bilinen gerçektir..
Ünal Aysal’ın adını ortaya atan isme dikkat.. İnan Kıraç!.. Kıraç kim?.. Ülkenin en zengin ailesinin Galatasaray camiasını bloke etmekle görevli kanadı.. Ünal Aysal’ın kökeni ne?.. Ram Dış Ticaret.. Ram Dış Ticaret ne? Koç Grubu’nun Dış Ticaret Şirketi...
Belçika kökenli şirketi ile Ünal Aysal,Türkiye’deki enerji ihalelerinin tam göbeğinde.. Şu sıra ağızların suyunu akıtan nükleer santrallere de göz kırpıyor.. Bu konudaki müthiş rekabet, Galatasaray başkanlık kulislerine kadar yansıyor...

Yazarın Diğer Yazıları