Kar gitti lodos geldi

Kar gitti lodos geldi
İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kırşehir, Karabük, Balıkesir ve Muğla’nın da aralarında bulunduğu 10 ili etkisi altına alan lodos, özellikle Marmara’yı vurdu. İDO ve BUDO seferleri iptal edildi

Marmara ve Ege’nin kıyılarında lodos ve yağmur etkili oldu. İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kırşehir, Karabük, Balıkesir, Muğla ve Bartın’ın da aralarında bulunduğu 10 ili etkisi alan kuvvetli lodos, özellikle Marmara’da hayatı olumsuz etkiledi. İstanbul Taksim Meydanı’nda yağmurdan korunmak için şemsiyelerini açan vatandaşlar ve turistler, lodosun azizliğine uğradı. Vatandaşlar şiddetli rüzgar nedeniyle yürümekte güçlük çekti. İGDAŞ vatandaşları muhtemel baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı. Lodos nedeniyle İstanbul Boğazı kıyılarında, 3-4 metrelik dalgalar oluştu. ehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), bazı seferlerini iptal etti. Marmara Denizi’nde, önceki gün akşam saatlerinde başlayan hızı zaman zaman 90 kilometreye ulaşan lodostan olumsuz etkilenen 27 şilep ve tanker Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerinde demirledi. Lodos nedeniyle balıkçı tekneleri de Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarında demirledi.  

Yağmur ve fırtına
Çanakkale’de gece yarısından itibaren etkili olan lodos nedeniyle Gökçeada-Kabatepe, Bozcada-Geyikli ve Çardak-Lapseki arasındaki feribot seferleri yapılamadı. Sabaha dek etkili olan lodos fırtınası saat 08.30’da aniden bastıran sağanak yağmurla etkisini yitirdi. Denizli’nin Honaz ilçesinde fırtına, bir okulun çatısının bir kısmını uçurdu. Okul, güvenlik gerekçesiyle tatil edildi. Aydın’ın Didim ilçesinde fırtına nedeniyle sahile vuran dalgalar iş yerlerini  su altında bıraktı. Bodrum’da saatteki hızı 100 km.’ye ulaşan fırtına, Gümbet, Bitez, Ortakent ve Yalıkavak’ta etkili oldu. Bitez Marinası’nda bağlı olan tekne sürüklenerek karaya oturdu, ‘Sancaktar’ isimli gulette de maddi hasar meydana geldi. Açıkta demirleyen bir kuru yük gemisi ve birçok tekne koylara sığındı. Meteoroloji; Antalya, Burdur, Muğla, Isparta, Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Sivas ve Yozgat’ta şiddetli rüzgar ve yağış,  Doğu ve Güneydoğu’da ise devam eden yağışların etkisini artıracağını belirterek sel uyarı yaptı.

70 kişi zehirlendi
BURSA’da 70 kişinin, kuvvetli lodos nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiği belirtildi. Saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreyi bulan lodos nedeniyle deniz ulaşımı sekteye uğrarken, birçok çatı ve tabela uçtu, bazı yerlerde elektrik telleri koptu, yola devrilen ağaçlar da trafiği aksattı. Kuvvetli lodos nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 70 kişi, ambulans ya da özel araçlarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Solunum cihazına bağlanıp bir süre gözlem altında tutulan bu kişilerin büyük bölümü taburcu edilirken, 2 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.  Yetkililer, baca temizliğine dikkat edilmesi ve özellikle gece yatarken sobanın söndürülmesi konusunda vatandaşları uyardı. İtfaiye ve UEDAŞ ekipleri gelen ihbarlara yetişmeye çalıştı. Meteoroloji yetkilileri lodosun bugün de aralıklarla etkili olacağını açıkladı. Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’da 4 Ocak’ta 85 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı, bir kaç gündür etkili olan lodos yüzünden 50 santimetreye düştü.