Galatasaray'da olay yaratacak uygulama

Galatasaray'da olay yaratacak uygulama
Sneijder ve Selçuk İnan başta olmak üzere yerli ve yabancı toplam 14 futbolcuya astronomik para cezaları kesildi.

Galatasaray Yönetimi görülmemiş bir operasyona imza attı. Sneijder ve Selçuk İnan başta olmak üzere yerli ve yabancı toplam 14 futbolcuya astronomik para cezaları kesildi.

Geçtiğimiz sezon başında Başkan Dursun Özbek ile yönetici Fatih İşbecer’in hazırladığı ve ciddi yaptırımların yer aldığı disiplin talimatı, tüm futbolculara tebliğ edilmişti. Talimatta itirazdan görülen sarı kart, kırmızı kart, idmana çıkılmaması ve kampa geç gelinmesi gibi eylemlere ceza verileceği yazıyordu.

Futbolcuların pek önemsemediği ve rutin bir uygulama gibi gördüğü bu talimat, Galatasaray’da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe konuldu. Yönetimin bu cezaları kesmesinin sebebi, disiplini sağlamaktan ziyade yüksek oyuncu ücretlerinde indirime gidebilmek. Ortalama her futbolcu sözleşmesinde yüzde 30’luk bir indirim yapmayı planlayan yönetim, takıma tarihi bir rest çekti. Cezaları oyuncuların yeni sezon maaşlarından kesecek olan yönetim, futbolculara “Ya bu cezaları öder yani ücretlerinizde feda yaparsınız. Ya da ayrılırsınız. Size bu paraları verecek başka bir kulüp varsa hemen gidin” diyecek. Gemileri yakan Sarı-Kırmızılı idareciler 2.3 milyon Euro toplam ceza verilen Sneijder’in menajerine "Şartlarımız bu artık yüksek maaşlar ödeyemeyiz. Ya şartlarımızı kabul edin. Etmiyorsanız, 7.5 milyon Euro serbest kalma bedelini getirip, gidin” mesajını gönderdi. Sadece Sneijder için değil, kaptan Selçuk İnan dahil herkese aynı şey söylenecek. Kimsenin vazgeçilmez olmadığını düşünen yönetim, “Oyuncular bu paraları başka hiçbir kulüpte kazanamaz” görüşünü savunurken, Galatasaray’da ortalık tam anlamıyla karışmış durumda.

EN YÜKSEK CEZA WESLEY SNEİJDER’E

Yönetim en yüksek faturayı Wesley Sneijder’e çıkarttı. Galatasaray’da yıllık garanti ücreti imza parasıyla birlikte 4.5 milyon Euro olan Hollandalı yıldıza, hakeme itirazlardan gördüğü 8 sarı kart, izinsiz verdiği röportaj ve yönetim aleyhindeki açıklamaları nedeniyle toplam 2.3 milyon Euro (7.5 milyon TL) ceza kesildi. Sneijder’i 845 bin Euro (2.8 milyon TL) fatura çıkartılan Selçuk İnan takip ediyor. Habere göre astronomik cezalar sonrası futbolcuların isyan çıkartması beklenirken, konuyu TFF ve UEFA’ya götürmeleri gündemde. Ancak bu konuda Galatasaray Yönetimi’nin eli güçlü. Çünkü disiplin yönetmeliği, geçen sezon başında tüm takıma tek tek tebliğ edilmişti. Dolayısıyla hukuki açıdan cezaların tamamen kalkması mümkün gözükmüyor. UEFA her sezon öncesinde kulüplerden, oyuncularına borcu olmadığına dair bir belge istiyor. Galatasaray’da yaşanan son gelişmelerin ardından ise bu kağıdın verilmesi imkansız gözüküyor. Öyle ki rekor ceza kesilen Sarı-Kırmızılı futbolcuların ‘kulübümden alacağım yoktur’ şeklinde bir beyan vermeyecekleri öğrenildi. Eğer bu belge UEFA’ya iletilmezse kulüp lisansı alınamıyor. Hatta UEFA tarafından transfer yapılmasına bile izin verilmeyebilir.

YABANCILAR KONUYU FIFA’YA TAŞIYOR 

Wesley Sneijder başta olmak üzere, Uruguaylı kaleci Fernando Muslera ve diğer yabancıların, hemen menajerleri aracılığıyla FIFA’ya başvurarak bu cezalara itiraz edecekleri öğrenildi. Oyuncuların itirazında, kendilerine gösterilen sarı kartların bahane edildiğini belirtecekleri bildirildi. 

FEDAKARLIK YAPAN YERLİLERIN DE SABRI TAŞTI 

Yabancı oyuncuların FIFA hamlesine karşılık yerli oyuncular da harekete geçerek yönetime resti çekti. Bundan sonra alacaklarının gününde hesaplarına yatırılmasını isteyen yerli oyuncular, “Bugüne kadar alacaklarımız konusunda gerekli fedakarlığı fazlasıyla yaptık. Artık alacaklarımıza karşılık olarak bize daha önce verdiğiniz gibi senet kabul etmiyoruz” diyerek haber gönderdi. 

ALACAKLAR 90 GÜNDE ÖDENMEZSE TEHLİKE BÜYÜK! 

Özbek yönetimi geçtiğimiz dönemde bazı yabancılar hariç birçok futbolcunun parasını kulübün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı nedeniyle geç yatırmak durumunda kalıyordu.

Ancak bundan sonra sözleşmelerinde ödemeleri için belirlenen sürenin günü gününe yerine getirilmesini isteyen oyuncuların, aksi taktirde 90 günlük gecikme süresi tamamlanır tamamlanmaz alacaklarının tahsili için soluğu FİFA’da alacakları öğrenildi.

Böyle bir durumda da Ribery ve Hajrovic örneğinde olduğu gibi davalık olunması halinde kulüp yükümlülüklerini yerine getirmediği için oyuncuların bonservissiz serbest kalma durumu gündeme gelebilir.

Yönetimin sonunu düşünmeden yaptığı bu ceza hamlesi Florya’yı adeta paramparça ederken, yeni sezon öncesi yaşanan bu büyük krizin sonuçlarını da tahmin edilemez boyutlara taşıdı