Mısır’dan Erdoğan’a ağır suçlama

Mısır’dan Erdoğan’a ağır suçlama
Mısır’dan Erdoğan’a ağır suçlama

Başbakan’ın “Mısır’da yaşananların ardında İsrail var!” şeklindeki açıklamasına çok sert yanıt geldi: Bi

Başbakan’ın “Mısır’da yaşananların ardında İsrail var!” şeklindeki açıklamasına çok sert yanıt geldi: Bizim Batılı bir ajandan vatanseverlik dersine ihtiyacımız yok!

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Mısır’daki darbenin arkasında İsrail var, elimizde belgesi var” sözlerine Washington ve Tel Aviv’in ardından Kahire’den de tepki geldi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed el Mussalamani, Başbakan Erdoğan’ı kastederek, “Batılı bir ajandan vatanseverlik dersi almaya ihtiyacımız yok” dedi. Mussalamani “Yabancı ajanların Mısır’ı bölemeyeceğini” de belirtti. Resmi haber ajansı MENA da, bazı Mısırlı bakanların “sağlıklı ya da adil” olan hiç kimsenin bu sözleri kabul edemeyeceğini söylediğini duyurdu. Erdoğan’ın sözlerinin Mısırlıları bölmeyi amaçladığını iddia eden bakanlar, “Kabine, Mısır’ın sabrının taştığını vurguluyor. Mısır başkalarının husumetlerini paylaşmıyor ve yeni bir kimlik arayışında da değil” dedi.

 


ABD: Şiddetle kınıyoruz

 


ABD yönetimi de, Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki darbenin ardında İsrail’in olduğu yönündeki sözlerini “şiddetle” kınadı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Erdoğan’ın sözlerini güçlü bir biçimde kınıyoruz. İsrail’in Mısır’da yaşanan olaylardan bir şekilde sorumlu olduğunun öne sürülmesini saldırganca, doğrulanmamış ve yanlış buluyoruz” dedi. Earnest, ayrıca bu tür ifadelerin bölgedeki tüm ülkelerin yapıcı işbirliği ihtiyacından uzaklaşmalarından öte bir işe yaramayacağını da belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf de, haftalık basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sözlerinin sorulması üzerine, “Biz bu sözleri şiddetli biçimde kınıyoruz. Mısır’daki olayların arkasında İsrail’in olduğunu öne sürmek, nahoş, ispatlanmamış ve yanlış bir tutumdur” yorumunda bulundu. Harf, bu açıklamaların, bölge ülkelerinin birlikte çalışarak, Mısır’daki istikrarsız ve tehlikeli duruma bir an önce yapıcı bir diyalogla yaklaşmaları ihtiyacını dikkatlerden uzaklaştırdığını savundu. Erdoğan’ın, “Mısır’da yaşanan gelişmelerin arkasında İsrail var” iddiasına İsrail’den jet yanıt gelmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, konuyla ilgili soru üzerine, “Bu üzerine yorum yapmaya değmeyecek o açıklamalardan biri” yanıtını vermişti.

 


“Saçma ve temelsiz”

 


Palmor’un bu sözleri İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yapılan yazılı açıklamayla kamuoyuna da duyurulmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun danışmanı, Erdoğan’ın sözleri için “saçmalık” ifadesini kullandı. Livni’nin sözcüsü ise “İsrail ile Mısır’ın arasında bağ kurma yolundaki çaba temelsizdir” dedi. Başbakan Erdoğan, Mısır’da yaşanan gelişmelerin ardında İsrail’in olduğunu iddia etmiş, “Elimizde belgesi var. Seçimler öncesinde Fransa’da yapılan bir oturumda Adalet Bakanı ile bir entelektüel konuşuyor. ‘Mısır’da Müslüman Kardeşler seçimi kazansa da onlar kazanamayacaktır. Çünkü demokrasi sandık değildir’ diyor” demişti.