Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Gazi Üniversitesi’nden bir ilk

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü önümüzdeki günlerde Türkiye’de bir ilk’e imza atarak 1. Uluslararası Türkçe Eğitim Öğrenci Kongresi düzenleyecek. Günümüzde Türkçe eğitiminin daha da önemli bir hale geldiğini göz önüne alırsak, böyle bir etkinliğin ülkemiz açısından da büyük yararları olacağı inancındayım.
29 - 30 Eylül - 1 Ekim tarihlerinde düzenlenecek kongrenin başkanlığını  Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ile Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Gül, koordinatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Demir, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Doğan, Arş. Gör. Ersoy Topuzkanamış ve Arş. Gör. Nuray Kayadibi yapacaklar. Kongreye, yurt içi ve yurt dışından pek çok lisans ve yüksek lisans öğrencisi katılacak ve 110 bildiri sunacak. 
Söz konusu kongrenin bir başka özelliği de Dil Bayramı haftasına denk gelmesi. Bu vesileyle  Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun da kongreye katılarak Türk dilinin önemi konusunda bizleri aydınlatacak.
Bilineceği üzere günümüzde Türkçe eğitimi evrensel bir önem kazanmış ve bu alana yönelik çalışmalar artmıştır. Dünyada 220 milyon insanın konuştuğu Türkçe’nin eğitim ve öğretimi, yeni psikoloji ve anlayışlar ile birlikte binlerce yıllık Türk kültürünün bir getirisi olarak daha sağlam bir temel üzerinde gelişmektedir. 
Dolayısıyla, bu kongrenin düzenlenmesindeki amaç lisans ve yüksek lisans düzeyindeki öğrencilerin, Türkçenin ana dili ve yabancı dil olarak eğitimi ve öğretimindeki temel unsurları daha iyi algılayabilmeleri ve Türkçenin eğitimiyle ilgili yerel, ulusal ve küresel sorunlar üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamaktır.
Bununla birlikte  dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcıların sosyal, kültürel ve akademik disiplin anlayışlarını paylaşmaları ve bilgi birikimlerinden faydalanarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaları hedeflenmektedir.
Bilimsel ve eleştirel düşünme becerisine sahip,  yorum ve analiz yapabilen, öğrenmenin belli bir yaşı  ve sınırı olmadığı gerçeğinden hareketle her aşamada kendini geliştirmeye açık   öğretmenler yetiştirmeyi amaçlayan Gazi Üniversitesi bünyesinde farklı üniversitelerden gelen öğretmen adayları ve öğretim elemanları da bu kongre ile bir araya gelecektir.
Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necati Demir de kongrenin önemine binaen, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından gelecek lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin kongre, konferans yapma ve seminer verme tecrübeleri kazanacakları, aynı zamanda hazırladıkları sunum ve bildirilerle akademik alanda kendilerini ifade edebilme fırsatı elde edecekleri I. Uluslararası Türkçe Eğitimi Öğrenci Kongresini düzenlemekten ve değerli öğrencileri ağırlamaktan onur duyacaklarını da günler önceden açıkladı.
Kongrede,  “Türkçenin Güncel Sorunları”, “Dil Öğretiminin Felsefi ve Psikolojik Temelleri”, “Türkiye’de ve Dünyada Dil Öğretimi Politikaları”, “Türkçe Öğretiminde Yeni ve Etkili Yaklaşımlar”, “Türkçe Öğretiminde Kaynak Kitaplar”, “Türkçe Öğretmeni Yetiştirme Programları”, “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesi”, “Türkçenin Türk Soylulara Öğretilmesi”, “Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi”, “Türkçe Öğrenme Alanları Eğitimi: Dinleme/İzleme Eğitimi, Konuşma Eğitimi, Okuma Eğitimi, Yazma Eğitimi”, “Dil Bilimi ve Türkçe Öğretimi”, “Dil Bilgisi ve Türkçe Öğretimi”, “Çocuk Edebiyatı ve Türkçe Öğretimi”  konularının konuşulacağı ve tartışılacağı belirtildi.
Türk Dili’nin gelişimi ve dünya üzerinde önemini      bir kez daha dile getiren bu güzel çalışma için tüm eğitimci, öğrenci ve ilgilileri       29 - 30 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü’nde düzenlenecek olan kongreye bekliyoruz...

Yazarın Diğer Yazıları