Geçmiş günahların gölgesi büyük olur - Kerim Yılmaz

Geçmiş günahların gölgesi büyük olur - Kerim Yılmaz
Tek adam irade ve idaresinin ülkede her alanda halkın aleyhine olduğu çok açık biçimde görünür oldu...

Hatırlayalım, AKP''li eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik''in  ''''Cemaat devlete sızıyormuş, buna kargalar bile güler'''' demesinden 6 yıl kadar sonra FETÖ, AKP iktidarına darbeye kalkıştı. Vatansever subaylar ile halkın karşı duruşuyla onlar başaramadı. Ancak 15.Temmuz hain darbe girişimi verdiği demokrasi ve devlet işleyişine verdiği hasar ve zarar açısından darbe kadar etkili oldu. Hala birçok yönü karanlıkta kalan bu girişimin akim kalmasının bir zafer olamayacağı gibi bayram olarak kutlanması da akılcı değil. 

Devlete sızdığına(!) inanmayanların iktidarında, kamu gücüyle donatılan FETÖ''nün siyasi ayağının araştırılmasına ilişkin muhalefetin verdiği tüm önergeler de Meclis''te iktidar bloku tarafından reddedildi. Böylelikle kendisini devirmeye kalkışanların araştırılmasını istemeyen konumuna düşen iktidarın bu tavrı kendi tabanında da şüpheli hale geldi. 

Hain girişimin ardından Yenikapı''da tüm muhalefetin katılımıyla yüzbinler toplanmış, yurdun her yerinde olay lanetlenmişti. Geçen hafta İstanbul’daki AKP-MHP ortak mitingine sadece 5 bin kişi geldi. Yandaşın İstanbullular tatile çıktı, ondan böyle oldu diye açıklaması komik ötesi bir trajediydi. 

Üç-dört yıl önce 16 milyon İstanbullunun tümü tatile çıksa bile iktidar gücüyle o meydan tıka basa dolardı.  Olmadı, olamadı, dolmadı. Çünkü orayı da muhalefeti lanetleme zemini yaptığı için bu konuda da çok ciddi güven kaybı yaşayan iktidarı tatile çıkaracak bir siyasi iklim başladı. 

Tek adam irade ve idaresinin ülkede her alanda halkın aleyhine olduğu çok açık biçimde görünür oldu. Demokratik değerler erozyona uğradı, akıl dışılık olağanlaştı. Örneğin; iktidarın tepesindekinin halkın çoğunluğuna  ‘sürtük’ demek ifade hürriyeti, muhalefetin ‘hanım kızım’ hakaret sayılıyor. 

Dış politikadaki zaferlerimiz üç günde çöp oluyor.  Merkez bankasının hala nasıl buharlaştığı izah edilemeyen 128  milyar dolarından sonra  döviz ihtiyacı had safhada. Ona buna 5 Milyar dolarlık swap için yapmadığımız kalmadı. Telekom’da Türkiye’yi 4,75 milyar dolar dolandıran Hariri ise geçen yıl Saray’da ağırlandı.

Geldiklerine bu yana yaz-boz tahtasına döndürdükleri eğitim sistemi iflas etti. Üniversite mezunlarının donanım yetersizliği ortada. ÖSYM''nin yayımladığı 2022 YKS Sayısal Verilere göre, YKS Temel Yeterlilik Testine giren 3 milyon 8 bin 287 adaydan yüz bine yakını sıfır çekti. 40 soruda matematik ortalaması 7 olmuş. Daha da vahim olan gençlerimiz anadilleri olan Türkçede 40 sorudan ancak 17 sine doğru cevap vermişler. Halbuki ana dile hakimiyet yalnızca kişinin sınav başarısı yada kariyeri için değil, olayları kavrayış ve kendini ifade kabiliyeti başta yaşamındaki tüm becerilerinin temelidir.

Sağlıkta çağ atladığımız propagandalarıyla geldiğimiz nokta ''''doktorlar giderse gitsin'''' olunca hemen her gün  sağlık çalışanları  şiddete uğruyorlar. Öldürülen doktorun ardından hak etti kabilinden adeta katli kutsayarak, cahilleri azmettiren vaazlar veriliyor.

Başa dönersek demokratik hukuk devletinden uzaklaşan tek adam yönetiminde ülkemiz her alanda geriliyor. Değişim aciliyet kesbediyor, zaman kaybı kan kaybına evriliyor.  İktidarı tatile göndermeye kararlı halkımız Sarayın sabır tavsiyesine de öfkeleniyor, sabırsızlıkla sandığı bekliyor.