Gemileri batırıp kurtulalım!

Gemileri batırıp kurtulalım!
BM, Libya açıklarında batan göçmen gemisinde 800 kişinin öldüğünü açıkladı. Geminin kaptanı ve yardımcısı tutuklandı

Acil olarak toplanan Avrupa Birliği’nden çıkan kararlar arasında en çarpıcısı kaçakçılara ait gemilerin belirlenip batırılması oldu

10-12 yaşlarında çocuklar

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Carlotta Sami, İtalya’da faciadan kurtulanlarla yaptığı görüşmelerin ardından “800 kişinin öldüğünü söyleyebiliriz” dedi. BM ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri, kurtulan 27 kişinin çoğuyla görüştüklerini belirtti. Sami, “Teknede aralarında yaşları 10-12 olan çocukların da bulunduğu 800’den fazla kişi vardı. Suriyeliler, yaklaşık 150 Eritreli, Somalililer vardı. Trablus’tan cumartesi günü sabah 08:00 civarında ayrılmışlardı” diye konuştu.

Kaptan Tunuslu

Öte yandan batan teknenin kaptanı ve teknede görevli bir kişinin “insan kaçaklığı yaptıkları” şüphesiyle gözaltına alındıkları ve soruşturmanın ardından tutuklandıkları belirtildi. Kaptan ve yardımcısı, tekneden kurtarılan ve Sicilya’ya varan 27 kişi arasındaydı. Yetkililer, kaçak göçmenleri taşıyan kaptanın Tunuslu, yardımcısının da Suriyeli olduğunu belirtti. SaveTheChildren isimli yardım örgütünün sözcüsü Sarah Tyler, facia için “Bu trajedi engellenebilirdi. Neredeyse Titanik kadar insan öldü” dedi.

 

10 maddelik plan

 

Avrupa Birliği liderleri yasa dışı göç sorununu ve Akdeniz’de meydana gelen mülteci ölümlerini ele almak üzere yarın olağanüstü nitelikli bir zirvede bir araya gelme kararı alırken, dışişleri ve içişleri bakanları 10 maddelik bir eylem planı üzerinde anlaştı. Planın en çarpıcı maddesi, kaçakçıların yakalanması ve kullandıkları gemilerin batırılması için sistematik çaba harcamak oldu. Planda, İtalya ve Yunanistan’a sığınma başvurularını ele almak üzere özel ekipler göndermek de var.