Gencin odası (1)

Gençlik döneminde, gencin odası çok önemlidir. Oda onu özgürlüğünü ve kişiliğini oluşturmasında önemli rol oynar. Bu dönemde önem kazanan gencin gizliliğine saygı gösterilmesi kendi odası olmasıyla belirginlik kazanacaktır.
Bu geçiş döneminde gencin kendi odasında özgür olması, özgürlüğünü hissetmesi gücünü ve keyfini çıkarması gerekmektedir. Kişiliğini keşfetmelidir. Kişiliğini kimliğini keşfederken bu özgürlüğe ihtiyacı vardır.
Kendi odasını, yaşam alanını, kendi biçimlendirebilmelidir. Odanın rengine, mobilyaların yerleştirilme biçimine kendi karar vermelidir. Odası konusunda kendi seçimini yapabilmesi desteklenmelidir. Odası kendi kişiliğine ve kendi seçeceği yaşam biçimine, üniversitede seçtiği bölüme ve gelecekteki mesleğine onu rahat ve özgürce taşıyabilecek şekilde olmalıdır.
Mümkün olduğu kadar geniş, harekete imkân veren, kolay yer değiştirebilen hafif mobilyalar, seçtiği geleceğe ve mesleğe uygun olan bir oda gencin çalışma şevki ve başarılı olma motivasyonunu arttıracaktır.
Genç odasının mobilyalarının tekerlekli kolay silinebilir ve çok renkli olması, gencin yapacağı aktiviteye bağlı olarak mobilyalarını hızlı ve kolayca farklı biçimlere dönüştürebilmesi olanak sağlanmalıdır. Örneğin fotoğraf çekmek istediğinde mobilyaları hareket ettirip, kendi fotoğraf stüdyosunu oluşturabilmelidir. Mobilyaları ona bu imkânı, rahatlığı ve özgürlüğü vermelidir.
Gençlik döneminde gençlerde, özgürlük ve gözlediğimiz farklılık isteği, yaratıcılık farklı şeyleri deneme cesareti, hız coşkusu ve çabuk sık değişebilirlik özelliklerine uygun olan mobilyaların seçimi büyük önem taşır. Bu odada renginde mobilyalarına kadar pek çok şeyde gencin sözü geçmelidir.
Özellikle mobilyaların seçiminde kararları kendisi vermelidir. Gerektiğinde ailesi gence öneriler sunmalı, onun seçeneklerini birlikte gözden geçirmelidir. Kendi odası için kendi kararını vermesi desteklenmeli, teşvik edilmelidir. Kararını kendisinin vermiş olması gencin kendine güvenmesini sağlayacak ve yaşam tecrübesi kazanmasına imkân verecektir.
Devam edecek

Yazarın Diğer Yazıları